Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso jobban képes motiválni az Aston Martint, mint Vettel?

Alonso jobban képes motiválni az Aston Martint, mint Vettel?

Motorsport-Magazin
Világbajnok váltott világbajnokot, az Aston Martin mégis szintet lépett a cserével. A korábbi versenyző, Christian Danner tudni véli, mire képes Fernando Alonso, amire Sebastian Vettel nem volt.

Az érkezése óta ódákat zeng Fernando Alonsóról az Aston Martin. Főnökük és mérnökeik szerint is új energiával töltötte fel a csapatot. Nemcsak a versenyképesség terén, ebből a szempontból is szintet léptek 2023-ra. Ez már csak azért is furcsa lehet, mert autójukat eddig sem egy „újonc” vezette: 2021-ben és 2022-ben egy másik többszörös világbajnok, a szintén rutinos Sebastian Vettel vezette.

Mike Krack csapatfőnököt hiába kérdezgetik a két versenyző közötti különbségekről, általában diplomatikus válasszal áll elő. Az Auto Motor und Sportnak adott interjúban is így volt. Arról kérdezték, mit adott nekik Alonso, amit Vettel nem. A luxemburgi erre nem válaszolt, ám arra rámutatott, hogy a német más helyzetben volt náluk az utóbbi két évben, mint spanyol sztárjuk.

„Nehéz megmondani, mert mindketten kiválóak. Összehasonlítani pedig azért nehéz, mert Sebastian kezdetben nehéz időkön ment keresztül, míg most Fernandónak egyszerűbb a helyzete. Az egyik latin, a másik német. Mindketten rendkívül jól beilleszkedtek a csapatba. Mindketten maximális erőbedobással támadtak. Sebastiant esténként úgy kellett kihajítani, mert jött a kijárási tilalom, és a mérnököknek muszáj volt elhagyniuk a pályát. A munkamoráljuk mindenesetre közös pont” – állapította meg Krack.

Mike Krack (Fotó: XPB)

Ami a nehéz időket illeti, Vettelnek az első évük kezdetén a ferraris csalódást kellett kihevernie, aztán pedig szembe kellett néznie azzal, hogy nem azt kapta az Aston Martintól, amit remélt, mert a csapat elmaradt a saját várakozásaitól. Alonso három dobogóval indított a zöldekkel, ami nyilvánvalóan motiválóbb.

Ám mint arra a németek korábbi F1-es versenyzője, Christian Danner rámutatott, volt még egy különbség a két bajnok között: az elhivatottság. „Nagy Vettel-rajongó vagyok, mindig is az voltam. De nem gondolnám” – felelte Danner a Motorsport- Magazin kérdésére, Vettel szerinte képes lett volna-e ilyen módon motiválni csapatát.

„Alonso világosan kimondja: nincs B-tervem, versenyző vagyok, pont. Ez nagy különbség.”

A korábbi tévés szakkommentátor úgy véli, Vettel lélekben már eltávolodott annyira az F1-től és a versenyzőléttől, hogy ne tudjon olyan pluszt kínálni a csapatnak, mint most Alonso. „Elég csak beszélni Tom McCullough-gal: őrületes, hogy hogyan felvillanyozta Alonso az embereket. Tele van energiával, és képes megvalósítani, amit meg kell valósítani.”

Fernando Alonso a csapattal ünnepel (Fotó: XPB)

„Ez olyasmi, ami Vettelnél kezdetben szintén meglehetett, de a múlt évben már távol volt a Forma–1-től a méhhoteljeivel és mindennel, amit csinált. Ennek következtében nem tudott úgy motiválni, ahogy Alonso képes rá még most is.”

A motiválás és motiváltság persze összefügg egymással és az elérhető eredményekkel. Talán Vettel is többre lett volna képes, ha versenyképesebb az autója. Felmerült, most bánja csak igazán, hogy a visszavonulás mellett döntött, ám Krack nem hiszi, hogy így lenne. „Nem gondolnám. Szerintem ő is látja, hogy milyen szerepe volt ebben, és megbékélt önmagával. Szerintem nem igazán bosszantja, inkább csak együtt örül velünk” – mondta a csapatfőnök.

Örülni van is minek. Az Aston Martin máris több pontnál jár, mint 2022-ben. Danner szerint ez még a csapatnál történt nagy átalakulások tükrében is váratlan előrelépés volt. „Ha a megfelelő embereket szerződteted, vagy az embercsoportokból és mérnöki konstrukciókból a legjobbat hozod ki, nincs akadálya annak, hogy azonnal működjön. Ennek ellenére meglep, de örömmel is tölt el az eredményességük, mert a jelek szerint Alonsónak rendkívül tetszik az autó.”

További tartalmak