Musorujsag
Élő Eredmények

Marko reagált a pletykára, hogy Vettel válthatja őt a Red Bullnál

Marko reagált a pletykára, hogy Vettel válthatja őt a Red Bullnál

Blick
Felröppent a hír, hogy Helmut Marko és Franz Tost pozíciója sem biztos a Red Bull-családon belül. A márka tanácsadójának helyét valaki már Sebastian Vettelnek adná. Az osztrák reagált.

Nemigen lehet belekötni mostanság a győzelmet győzelemre halmozó és nagy fölényben lévő Red Bullba, mégis érzékelhető némi nyugtalanság a csapat és a márka háza táján. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a Red Bull cég alapítójának és résztulajdonosának, Dietrich Mateschitznek a tavaly októberi halála óta az új elnökséggel változások történtek a bikás birodalmon belül. A sportért felelős új igazgató, a német Oliver Mintzlaff érkezése óta elsősorban a Mateschitz korábbi bizalmasának és az F1-es projektjeik egyik atyjának számító tanácsadó, Helmut Marko helyzete változott meg.

A pletykák szerint ő és az új főnöke nem mindenben értenek egyet, és Marko nyilatkozatai, finom beszólásai ezt csak megerősíteni látszanak. Míg az osztrák ragaszkodik a korábbi függetlenségéhez, és sosem volt híve a „vállalatai” szemléletmódnak, addig Mintzlaff állítólag másképp gondolkodik, és rövidebben tartaná a pórázt, Marko és az F1-es csapatok esetében is.

Tekintve, hogy Marko e hét csütörtökön tölti be a 80-at, felmerült, talán közel a visszavonulás, és már nem lesz sokáig a tanácsadói pozíciójában. A brit Sky Sports boxutcai riportere, Ted Kravitz azt is bedobta, hogy ő a Red Bull tavaly visszavonult négyszeres világbajnokát, Sebastian Vettelt tudná elképzelni az osztrák pozíciójában legalábbis ami annak az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos részét illeti.

Sebastian Vettel és Helmut Marko (Fotó: XPB)

Bár Kravitz szavait bizonyos oldalak „értesülésnek” állították be, a brit pusztán csak ötletként dobta be a lehetőséget, szubjektív véleményt fogalmazott meg. És mint azt Marko a svájci Blicknek egyértelművé tette, korai még a búcsúját emlegetni.

„Ez egy kissé elhamarkodott. Az én következő célomat a harmadik világbajnoki cím jelenti Max Verstappennel. Ez jelenti a motivációt számomra” – nyilatkozta a Red Bull kulcsfigurája.

Hozzátette, Vettellel a visszavonulása óta is kapcsolatban állnak, de egyelőre nem tudja róla elképzelni, hogy más formában visszatérjen az F1-be.

„Gyakran beszélünk. Seb jelenleg még mindig az önkeresés időszakában van. Nem gondolnám, hogy újra a versenyekre akarna utazni és többet akarna dolgozni. Határozottan kevesebb fizetésért…”

Oliver Mintzlaff és Christian Horner (Fotó: XPB)

Marko Mintzlaff-fal való rideg viszonya ettől még valósnak tűnik, ahogy az a lehetőség is, hogy az új vezér nem tervez vele túl hosszú távra ebben a pozícióban. Ennek kapcsán Marko ismét a „vállmegvonós” válaszával rukkolt elő, jelezve, ő nem függ sem Mintzlafftól, sem a Red Bulltól.

„Az én előnyöm az, hogy több hotelt is üzemeltetek, független vagyok. De mint mondtam, ha Verstappen személyében a legjobb versenyzőt támogathatom, a visszavonulás számomra nem téma. Más versenyzőpárossal talán másképp festene a helyzetem”

– tette egyértelművé.

Változásra azonban nem csak a Red Bull-program élén és a gyári csapatnál lehet számítani. A múlt héten híre ment, hogy a gyengén teljesítő testvércsapat, az Alpha Tauri osztrák kulcsembere is bizonytalanságban érezheti magát. Mintzlaffék bevallottan elégedettek a sokba kerülő faenzai B-csapat pályán és kereskedelmi oldalon nyújtott teljesítményével, és úgy hírlik, már gondolkodnak azon, ki vehetné át Franz Tost csapatfőnök helyét.

Franz Tost és Helmut Marko (Fotó: XPB)

Beszédes lehet, hogy amikor a Blick erről kérdezte Markót, ő nem a főnökváltás lehetőségét cáfolta, csupán azt, hogy az e heti fontos tárgyalásuknak ez jelenti a fő témáját. „Csak annyit mondhatok, hogy szerdán Salzburgban leszek a Red Bullnál, és ott ez a téma nem szerepel a napirendi pontok között” – fogalmazott.

Ez Tost szempontjából nem éppen hangzik úgy, mint egy életbiztosítás. Az osztrák egyébként a Toro Rosso 2006-os megalapítása óta irányítja a Red Bull utánpótlás-nevelő gárdáját, és ezzel Christian Horner mögött az F1 második legrégebben hivatalban lévő csapatfőnökének számít.

Borítókép: Christian Horner és Helmut Marko (Fotó: XPB)

További tartalmak