Musorujsag
Élő Eredmények

Kvjat: Segítettem a Red Bullt a legsz****bb időszakában, aztán kitettek…

Kvjat: Segítettem a Red Bullt a legsz****bb időszakában, aztán kitettek…

Track Limits
A csapat korábbi versenyzője, Danyiil Kvjat továbbra is fájónak tartja, hogy a Red Bull lefokozta őt azt követően, hogy az alakulat egyik leggyengébb időszakában mindent megtett azért, hogy segítse a felzárkózást.

A GP3 (ma Forma–3) akkori címvédője 2014-ben debütált a királykategóriában, egy évvel később pedig már a Red Bull anyacsapatában találta magát, azt követően, hogy meggyőzően teljesített a Toro Rossónál és őt igazolták a Ferrarihoz távozó Sebastian Vettel helyére. Kvjat új csapatnál is jól kezdett: első évében több pontot szerzett, mint rutinos márkatársa, Daniel Ricciardo.

Második szezonja döcögősebben indult, a Red Bull pedig négy futam után úgy döntött, visszaküldi őt a testvércsapathoz, helyét pedig Max Verstappennek adja. Kvjat többször beszélt már arról, hogy bár hálás a Red Bullnak ez a döntés akkor is fájt neki és azóta is csak nehezen tudja megemészteni azt.

Az eset a Track Limits podcastben is szóba került, ahol az orosz kijelentette, főleg azt követően furcsállta a döntést, hogy egy nehéz időszakban tett mindent a bikásokért. „Nem volt egyszerű fellépni a Toro Rossótól a Red Bullhoz. Egy másik csapatról van szó, a közép és az élmezőny között pedig igen nagy a mentalitásbeli különbség” – kezdte.

„Akkoriban a csapat is nehéz időket élt át. Mindenki nagyon feszült volt. Pont az ellentéte volt a mostani helyzetnek. Az autójuk most domináns, az akkori viszont az egyik legrosszabb autójuk volt. Christian (Horner) és Helmut (Marko) sem volt elégedett. Nehéz idők voltak” – tette hozzá.

Dannyil Kvjat a 2015-ös Magyar Nagydíj dobogóján (Fotó: XPB)

„Szóval alapvetően arról van szó, hogy segítesz nekik átvészelni a legsz****bb időszakukat, aztán megszabadulnak tőled… de mindegy is, (ezzel együtt is) nagyszerű fejezet volt az. Láttam, hogyan működik egy élcsapat, ahol teljesen más a nyomás. Más a tét is, valamint nagyon erős a politika szerepe is” – magyarázta.

A lefokozás után Kvjat nem talált vissza korábbi jó formájához, pedig a Red Bull egy harmadik lehetőséget is adott neki 2019-ben, miután kihagyott egy évet (2018-ban a Ferrari szimulátoros tesztpilótája volt, onnan hívták vissza).

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, utólag visszanézve nem csodálkozik a gyengélkedésen, hiszen semmi motivációja nem volt, miután a Red Bull menesztette. „Az igazság az, hogy 2016 után nem is nagyon akartam ott lenni… nulla motivációm volt. Nem szerettem nekik dolgozni. Minden egyes alkalommal, amikor felkeltem, ott volt a fejemben, hogy újra vezetnem kell az autójukat. Akkoriban nem volt túl élvezetes a versenyzés” – ismerte el.

„2017-ben nehéz dolgom volt, mert egyáltalán nem voltam motivált, Carlos (Sainz) pedig roppant elszánt volt. Nincs értelme ilyen mentalitással versenyezni egy motivált Carlos ellen. Azt kívánom, bárcsak mással is lenne esélyem az F1-ben. Sokat kaptam a Red Bulltól, de mivel voltak problémáink, nagyon nehéz volt. Nekem pedig nem volt túl sok motivációm, hogy ott legyek” – zárta gondolatát.

Danyiil Kvjat és Carlos Sainz 2017-ben (Fotó: XPB)
Borítókép: Danyiil Kvjat (Fotó: XPB)

További tartalmak