Musorujsag
Élő Eredmények

Tíz éve – de utoljára? Alonso útja a sötétségbe és vissza a fénybe

Tíz éve – de utoljára? Alonso útja a sötétségbe és vissza a fénybe

Boxutca, Sky sports
Lesz-e még? A kérdés tíz évvel ezelőtt Spanyolországban senkiben fel sem merült. Az elmúlt években pedig már azért nem, mert egyértelműnek tűnt a válasz. Fernando Alonso viszont egy évtizeddel a legutóbbi F1-es győzelme után 41 évesen újra kivirult, és most újra kezdhet reménykedni.

„Nem, nem tudom. Már annak örülnék, ha minden versenyt másodikként zárnék és több bajnoki címet szereznék.” Fernando Alonso 2013. május 12-én megnyerte a Spanyol Nagydíjat a Ferrarival. A harmadik hazai győzelme volt, és a 32. a pályafutása során. A versenyt követő sajtótájékoztatón az egyik első kérdés úgy szólt: most, hogy megszerezte a 32.-et és megelőzte Nigel Mansellt az örökranglistán, a 41-ig jutó Ayrton Senna, netán az 51-szer nyerő Alain Prost vagy a 91-et elérő Michael Schumacher nyomába ered?

Tíz év telt el azóta, és Fernando Alonsónak a mai napig az a barcelonai 32. az utolsó F1-es sikere.

Az utolsó? Vagy csak a legutóbbi? Még nem tudhatjuk biztosan.

A fenti kérdés mindenesetre sokat elárul az akkori hangulatról. Senkiben még csak fel sem merült a gondolat, hogy ott aratott Alonso-győzelem nemcsak egy volt a sorban, hanem egy ilyen nagy jelentőségű elsőség.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

 

„Akkor már Hamiltont miért ne?”

A 2013-as Spanyol Nagydíjat az év ötödik versenyeként rendezték meg Barcelonában. Fernando Alonso túl volt egy ausztráliai második helyen, egy malajziai kiesésen, egy kínai győzelmen és egy bahreini nyolcadik helyen. A hazai versenyén az ötödik helyre kvalifikálta magát az időmérő edzésen, mindössze 3 ezredmásodperccel megelőzve csapattársát, Felipe Massát.

Lehetetlent már akkor sem ismert. Másnap a pálya történetében elsőként tudott az első soron kívülről nyerni az előzési lehetőségekben nem bővelkedő helyszínen. És máig ő az egyetlen, aki az első két soron kívülről diadalmaskodott a katalán ringen.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A rajtja kiválóan sikerült, igaz, pozíciót nem a célegyenesben fogott, hanem a sikánt követő 3-as kanyarban. Külső íven. Kettőt is. Két bajnokot, Kimi Räikkönent és Lewis Hamiltont megtréfálva.

„Tudtuk, hogy a győzelemhez előzni kell a rajtnál. A rajtom nagyon jól sikerült, de aztán nagyon szűk volt a hely, nem volt tér rá, ezért vártam a jobb lehetőséget. Az első kanyar után egyből jött is. Láttam, hogy Kimi és Lewis kicsit szélesre futnak az egyesben, változtattam az ívemen, tiszta lett a kigyorsításom a kettesből.”

„Megelőztem Kimit, és azt mondtam: akkor már Hamiltont miért ne? Volt egy kis KERS-em, amit megspóroltam a rajttól a hármas kanyarra, és felhasználtam ezt Hamilton megelőzésére”

– mesélte a bravúros megmozdulásáról.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Ezek után taktikai verseny következett. A gumik gyorsan fogytak Barcelonában, Alonso négy kiállással teljesítette a távot, a második Kimi Räikkönen hárommal. A spanyol elévágással került a második helyre Sebastian Vettel elé, majd a célegyenesben DRS-sel előzte Nico Rosberg gumigyilkos Mercedesét. Később a frissebb gumiját kihasználva Kimi Räikkönen mellett is elment ugyanúgy, majd közel 10 másodperces előnnyel nyert a finn és a Ferrari gumikímélő sajátosságát szintén jól kihasználó Felipe Massa előtt.

 

 

A legjobb Ferrari-év helyett…

Alonso a spanyolországi verseny után a harmadik helyen állt a bajnokságban, 17 ponttal Sebastian Vettel és 13 ponttal Kimi Räikkönen mögött. Öt futam után két győzelme volt, és mai szemmel nézve szinte bizarrnak hat, de a Red Bull és Vettel legdominánsabb évében, melyet zsinórban 9 győzelemmel zártak végül, az ötödik verseny után még arról faggatták Alonsót, lehet-e a negyedik ferraris éve az addigi legjobb…

Ennek kapcsán elmondta, még mindig nem az övék a leggyorsabb autó, de dolgoznak rajta.

„Sok összetevőnk adott ahhoz, hogy versenyképes autónk legyen a bajnoki harchoz. Igaz, hogy a Ferrarinál töltött négy évemből a mostaniban érzem magam magabiztosabbnak, de még nem vagyunk elégedettek az autó teljesítményével, és jó, agresszív fejlesztési programot tervezünk a következő versenyekre”

– fogalmazott az összetettben végül másodikként záró spanyol.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Több győzelme már nem lett, a szezon második fele pedig már a Ferrarival megromlott kapcsolatától volt hangos. Volt, hogy azt kellett cáfolniuk egy elszúrt taktika után, hogy Alonso idiótának nevezte a Ferrari embereit, az elnök Luca di Montezemolo pedig év végén még egy közösségi médiás korlátozást is bevezetett a velük szemben kritikus spanyolnál.

„El fogjuk őt tiltani a Twittertől. Noha Alonso azt írhat a Twitteren, amit csak akar, de bármi, ami a Ferrarival kapcsolatos, a Ferrari által lesz kommunikálva”

– közölte az olasz.

Montezmolo akkor ébredt rá, hogy a 2012-es kommunikációjuk visszafelé kezd elsülni. Míg az előző évben még a Ferrari is adta Alonso alá a lovat, és ők is elhatárolták a saját átlagos teljesítményüket a kiemelkedő spanyolétól, és tulajdonképpen magukra vállalták a bajnoki kudarcot, 2013-ban az elnöknek már nem volt ínyére, hogy Alonso mindig a csapatot látja a siker akadályának, és nem érzi úgy, hogy neki is van benne szerepe.

Hogy került körön kívülre? (Fotó: XPB)

Noha a kapcsolatuknak ezek után a közelgő nagy szabályváltozás miatt még adtak egy utolsó esélyt, Alonso pályafutása innentől kezdve tulajdonképpen a visszatéréséig arról szólt, hogy a körülmények áldozatának tartotta és állította be magát.

Egy bajnok volt, aki nem éri el a hozzá méltó eredményeket.

A Ferraritól a Hondával összeálló McLarenhez menekült 2015-re, aztán jöttek a „GP2-es motorok”, a vergődés, 2018-ra pedig már az egész F1-et egy igazságtalan, tehetséget elnyomó, haldokló sorozatnak látta és láttatta, aminél szerinte még az új célnak választott „Tripla korona” is sokkal többet ért.

 

Menekült, mert gyűlölte, de kívülről újra beleszeretett

A 2018-as átmeneti visszavonulás menekülés volt, de más szempontból is annak bizonyult: kirángatta Alonsót abból a spirálból és megkeseredett tudatállapotból, amiben egyre mélyebbre és mélyebbre taposta magát, miközben szabadulni próbált.

„Szükségem volt rá, mert kimerültem” – mondta Miamiban a Sky Sportsnak a két év kihagyásáról Alonso.

„Mentálisan már nem is volt akkumulátorom… Az F1-es élet sokat kivesz. Utazol, ott vannak a szponzorok, a médiakötelezettségek, a vezetés, a szimulátorozás. És 2018-ban tizennyolc-tizenkilenc év után már nem volt  többé motivációm. Folyton Le Mans-ra, Daytonára, a Dakarra gondoltam, amik fontosabbá váltak számomra a Forma–1-nél.”

Fernando Alonso a 2018-as abu-dzabi búcsúfutamán (Fotó: XPB)

„Abban a két évben, amit az F1-től távol töltöttem, minden téren újrakezdtem. Feltöltődtem, és most teljesen motivált vagyok. Friss. Élvezem a vezetést, de azt is, ami az autón kívül van. Mert 2018-ban nem élveztem.”

„Két évig a tévében néztem, és rájöttem, milyen jelentősége van a versenyzőparádénak, a himnusznak és ezen pillanatoknak. Versenyzőként nem érzed fontosnak ezeket, mert összpontosítasz, de kívülről egészen klasszak. Élveztem nézni a versenyzőket, ahogyan készülnek a versenyekre. És most már az egész Forma–1-et meg tudom ragadni”

– fejtegette.

Így jutott el oda, hogy miközben 2018-ban egy házsártos exbajnokként távozott, a visszatérése harmadik évében egy energikus és rendkívül éhes fiatalembernek hat. 41 évesen. Aki meg tudja becsülni a kis örömöket (dobogók, a csapattal közös munka és fejlődés), az F1-ben való szereplést. Aki már nem haragszik sem a sportra, sem a helyzetére, csak próbálja kihozni a legtöbbet belőle. „Boldog vagyok. Annyi év után végre van egy gyors versenyautóm! Igazán nagy különbség így felkelni vasárnap reggel egy versenyhétvégén, és igen, élvezem.”

Fernando Alonso (Fotó: MTI/ EPA/Chandnan Khanna)

„Ez egy másfajta motiváció. Mindig motivált voltam, még amikor nem volt meg az autóm a legjobb tízbe kerüléshez, akkor is úgy harcoltam, mintha a dobogó vagy a győzelem lett volna a tét. Ugyanakkor a hangulat a csapaton belül egészen más, amikor az élen harcolsz, és beleadod azt az extra egy százalékot is, hogy mindenki boldog legyen és elvégezze a munkáját.”

 

Már nem az el nem ért, hanem az elérhető eredményről szól

Fernando Alonso versenyzőként nem sokat változott a 2013-as barcelonai győzelme óta. Még mindig képes olyan megmozdulásokra, mint a rajt után a 3-as kanyarban, még mindig biztos kézzel fogja a volánt, és még mindig nem ismer lehetetlent a pályán.

Fernando Alonso emberként viszont változott 2013 óta, de még inkább a visszatérése óta.

Igen, még mindig kritikus, még mindig képes rácsapni az ételt adó kézre (ld. Alpine), de mintha jobban megbékélt volna önmagával, a helyzetével, azzal, hogy ő az el nem ért eredményeiről legalább olyan híres, mint az elértekről.

Fernando Alonso (Fotó: Moy / XPB Images)

És ki tudja, talán a sors éppen ezt a kis változást jutalmazza azzal, hogy újra a dobogóra engedi, és újralobbantotta a régóta parázsként szunnyadó, de teljesen ki sosem hunyt lángot: az álmát az újabb sikerekről.

Hogy tíz év után meglesz-e az az akkor Barcelonában még magától értetődőnek tűnő 33.? Nehéz megmondani. Ő maga meggyőződéssel hisz benne. És akár összejön neki, akár nem, talán már ez a meggyőződés is elég ahhoz, hogy majd annak idején önmagával békességben fordíthasson hátat a sportágnak.

Másodszor. De ezúttal nem sértődött, megkeseredett exbajnokként, hanem az emberek szimpátiáját és elismerését visszanyerő esélytelenként. Akire már nem úgy tekintenek, mint aki erejéhez méltatlan eredményeket ér el, hanem úgy, mint aki a lehetőségein felül teljesítve, vagyis 40 feletti, már leírt veteránként, tízéves nyeretlenség után is képes sikeres lenni.

Lesz-e még egy?

A kérdés tíz éve fel sem merült. Az elmúlt években pedig nem hangzott el, mert a válasz egyértelmű volt. Ma viszont ez a legnagyobb kérdés Fernando Alonsóval kapcsolatban. És nehéz eldönteni, hogy a tíz nyeretlen év, vagy ez számít-e a nagyobb csodának…

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)
Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak