Musorujsag
Élő Eredmények

Ralf Schumacher: Helmut Markónak valami problémája van a Schumacher névvel

Ralf Schumacher: Helmut Markónak valami problémája van a Schumacher névvel

Formel1.de
Szívesen alkalmazta volna az Alpha Tauri csapatfőnöke Mick Schumachert, ám a versenyző nagybátyja szerint Helmut Marko volt az, aki nem pártolta az ötletet. Hogy miért, azt ő sem teljesen érti.

Még nem volt biztos Mick Schumacher év végi haasos menesztése, amikor Franz Tost már a német pártjára állva nyilatkozgatott 2022-ben. Meglepő persze nem volt mindez, hiszen az Alpha Tauri osztrák csapatfőnöke jó barátja volt Michael és Ralf Schumachernek, utóbbi versenyzőt éveken át menedzselte is.

Tost idén év elején a német médiának nyilatkozva elismerte, szívesen alkalmazta volna Schumachert a saját csapatában, de végül másképp alakult. Hogy miért, annak kapcsán csak ködösített, és azt a Ferrari-kapcsolatot emlegette, ami a Mercedest sem gátolta meg abban, hogy harmadik számú versenyzőnek leszerződtesse Schumachert a múlt szezon végén.

A német Formel1.de-nek nyilatkozva Ralf Schumacher most arról beszélt, hogy unokaöccse elsősorban Helmut Marko tanácsadó miatt nem kaphatott esélyt a Red Bull-családon belül. Mindez úgy jött elő, hogy a hatszoros futamgyőztest az évet gyengén kezdő Nyck de Vries helyzetéről és lehetséges leváltásáról kérdezték.

„Franz Tost másik versenyzőt akart, mert pontosan tudja, hogy két-három évre van szükség (egy új versenyző beéréséhez, a szerk.). Az egyetlen versenyző, aki elérhető volt a piacon, Mick volt. Mick és Cunoda párosa észszerűnek is tűnt volna, ám ekkor jött Dr. Helmut Marko, aki személyes okokból – vagy ki tudja miért –, nem akarta ezt, és Nyck de Vries mellett döntött, aki a pályafutása során bizonyíthatóan mindig jó volt, nyert is, de mindig sok idő is kellett neki”

– fejtegette Schumacher.

Mick Schumacher és Franz Tost (Fotó: XPB)

Hozzátette, ezek után nem tartja igazságosnak, hogy nyomást helyeznek De Vriesre, akinek a helyzetét a következő két verseny után fogja kiértékelni a Red Bull. „A háttértudást, amire egy versenyzőnek szüksége van egy sorozatban, ahol nincs teszt, ugyancsak sok időbe telik megszerezni. Számomra ezért is meglepő, hogy Dr. Helmut Marko most türelmetlenül elkezdett rászámolni a fiúra.”

„Ez így nem megy, még ha szimpatikusabban is csinálja, mint az a személy, akit kritizáltam emiatt” – célzott Günther Steinerre, Mick előző főnökére. „De ez nem célravezető. A fiúnak idő kell, ezt előre tudhatták, szóval hagyni kéne őt, hogy kilépjen a saját árnyékából és azéból, akinek több tapasztalata van.”

Schumachert megkérdezték, szerinte milyen problémája lehet Markónak az unokaöccsével.

„Úgy tűnik, hogy Helmut Markónak van valami problémája a Schumacher névvel. Jó eszmecseréket folytatok Helmuttal, de mintha Mickkel lenne valami problémája. Máskülönben nem értem, miért nem működött ez az elejétől.”

„Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a Red Bullnak Németország nem feltétlenül a legerősebb piaca. Szerintem a Schumacher név pozitív hatással lett volna a konszernre. Meglep, hogy a új főnökség nem foglalkozott különösebben ezzel, elvégre végső soron ez nem csak Dr. Marko döntése, a vezetők fizetnek.”

Helmut Marko (Fotó: XPB)

Ralf Schumacher mindezt azok után említi, hogy Marko nemrég közölte, nemcsak Daniel Ricciardo, de Mick Schumacher sem jöhet szóba De Vries potenciális helyetteseként – már amennyiben a holland leváltását terveznék.

A volt versenyző szerint márpedig a Red Bull merítési alapja nem a legjobb jelenleg. „Nem tudom elképzelni, hogy Daniel Ricciardo az autójukba akar ülni. Rajta kívül pedig nem látok senkit a kínálatban, szóval kíváncsian várom, hogy mit fog tenni Dr. Helmut Marko” – állapította meg a Jordan, a Williams és a Toyota korábbi versenyzője.

A szóbeszéd szerint Marko már csak azért sem hajlik egy külsős versenyző (és bizonyos szempontból Ricciardo is tekinthető annak) alkalmazására, mert azzal azt sugallná a Red Bull elnöksége felé, hogy az általuk pénzelt utánpótlás-program már képtelen kitermelni a versenyzőket a B-csapat számára is, és ez végül rajta csattanhatna. Így számít Liam Lawson (a tavaly egyébként szintén külsősként szerződtetett) De Vries első számú helyettesjelöltjének.

Borítókép: Ralf Schumacher és Helmut Marko (Fotó: XPB)

További tartalmak