Musorujsag
Élő Eredmények

F1-es csapattulajdonos lehetett volna Senna a halála előtt

F1-es csapattulajdonos lehetett volna Senna a halála előtt

Formula For Success
Ayrton Senna mint F1-es csapattulajdonos? A korábbi csapatalapító, Eddie Jordan elárulta, ő ajánlatot tett a brazilok legendájának a tragikus halála előtt, és állítja, volt is olyan törekvése, hogy saját csapatot működtessen.

Az 1991-es szezonban mutatkozott be a Forma–1-es bajnokságban Eddie Jordan csapata. A Jordan Racing korábban nagy sikereket ért el a Forma–3000-ben, valamint az alsóbb kategóriákban, és az első évük a királykategóriában is meseszerűen alakult, hiszen az ötödik helyen zártak a konstruktőri bajnokságban, az az évi Belga Nagydíjat pedig még esélyük is lehetett volna megnyerni. Aztán jöttek a nehezebb évek és a túlélésért vívott állandó küzdelem.

Jordan most a Formula For Success című podcastnak elárulta, pár évvel később ajánlatot tett az akkor már háromszoros világbajnok Ayrton Sennának, hogy legyen az üzlettársa és versenyzője, ami szerinte gyökeresen megváltoztatta volna gárdája történetét.

Eddie Jordan (Fotó: XPB)

Az ír elmondta, ő már az F1 előtt felfigyelt Sennára, amikor még Da Silva néven ismerte őt a versenyvilág. „1982-ben volt egy emberem, Jim Wright, aki az én felderítőm volt. Minden alsóbb kategóriás versenyt megnézett, hogy lássa, ki juthatna fel a Forma–3-ba, mert mindig úgy éreztem, hogy sok versenyzőnek nincs elég pénze – és ezért jött hozzám Martin Brundle, Johnny Herbert és Jean Alesi is –, de én vagyok elég jó ahhoz, hogy menjek és találjak pénzt a csapat támogatásához, majd a legjobb versenyzőt válasszam.”

„Szóval Jim Wright azt mondta nekem: »Eddie, ezt a Da Silva nevű fickót kell megszerezned. Harmadik lett a Forma–Ford-fesztiválon, szóval jó volt.«”

„Snettertonba mentem, hogy megnézzem őt, és emlékszem, volt egy nyom az S-kanyarokban. A többség képtelen volt teljes gázzal venni a kanyarokat, de ez a fickó minden egyes körben teljes gázzal vette, és sosem vétette el ezt a jelet a bal elsőjével, miközben ráfordult az S-kanyarra. Azt gondoltam, ez a fickó ott van az autókontroll, a sebesség felmérése, a pontosság és megbízhatóság terén, ha képes erre.”

Jordan „nagyon le akarta szerződtetni” Sennát az 1983-as szezonra, de nem sikerült neki, mivel a Marlboro versenyzője volt. Elmondása szerint később a brazil ajánlotta viszont a figyelmébe a fiatal honfitársát, a később már az F1-ben nála versenyző Rubens Barrichellót.

Ayrton Senna fotója a Jordan-csapat autóján a brazil halálának 10. évfordulóján, 2004-ben (Fotó: XPB)

Jordan és Senna története ezzel nem ért véget. Az ír szeretett volna együtt dolgozni vele, és ezért még részesedést is ajánlott neki a csapatában a végzetes évet jelentő 1994 előtt. „Kiábrándult a McLarenből. Ez még az előtt volt, hogy a Williamshez ment. Egyszerűen nem volt boldog.”

„Akár hiszik, akár nem, de felajánlottam neki egy ötven százalékos részesedést, ingyen, hogy a Jordannél versenyezzen. Tulajdonosként viszont maradnia kellett volna, mert hittem, hogy Sennával a csapatban a csapat értéke több mint duplájára nőtt volna. Vagyis a felével, mint amennyit vesztettem volna.”

„Azt gondoltam, ez klassz húzás lett volna. Először is: kapok egy olyan versenyzőt az autómba, mint Senna, a csapat megkapja az elismerést, és a szponzorpénz is megsokszorozódik.”

A nagy tervből persze végül semmi sem lett. Senna 1994-re aláírt a Williamshez, majd az év harmadik versenyén életét vesztette Imolában. Jordan állítja, a brazil szeretett volna saját csapatot. „Mindig kedveltem Ayrtont, és meg kellett volna történnie ennek, de hirtelen meghalt. Nem mondom azt, hogy megtette volna, de eléggé benne voltunk az arról szóló tárgyalásokban, hogy mit is akar tenni. Szeretett volna egy csapatot, és én megadtam volna neki a lehetőséget erre.”

Érdekesség, hogy pár évre rá Senna nagy riválisa, Alain Prost saját csapattal, csapatfőnökként tért vissza az F1-be, ahol többek között a Jordan egyik riválisa lett a középmezőnyben, vagyis a legendás párharcuk akár egy új vetületet is kaphatott volna később.

Borítókép: Ayrton Senna és mérnöke, Giorgio Ascanelli (Fotó: XPB)

További tartalmak