Musorujsag
Élő Eredmények

Különleges, 70 milliós beruházásba kezd gyárával a Mercedes F1-es csapata

Különleges, 70 milliós beruházásba kezd gyárával a Mercedes F1-es csapata

Autosport
Eddig gyár volt, a következő években viszont igazi faluvá és otthonná tervezik alakítani – nagyszabású beruházást jelentett be a Mercedes az F1-es csapatának bázisán.

Egy 70 millió angol fontos nagy beruházás keretében teljesen megújítja brackley-i gyárközpontját a Mercedes F1-es csapata. Nem egy olyan átalakulásról van szó, mint ami a hamarosan új épületekbe költöző rivális Aston Martinnál zajlik, hanem egy komoly terjeszkedésről, amin keresztül az F1-es gyárból egy amolyan gyárfalu válik 2025-re.

Az Autosport beszámolója szerint a Brackleyben található fő gyárépületre már sokat költött a csapat, most viszont egy új campus kialakításán kezdett el dolgozni, melynek részeként többek között új marketingépületek, szabadidőközpontok, éttermek is helyet kapnak a bázison. A cél, hogy minél otthonosabb közeget teremtsenek a dolgozók számára, ihletet merítve az amerikai Szilícium-völgy szemléletmódjából.

„A brackley-i campust háromszázötven ember befogadására tervezték, de ma ezerkétszázötvenen vagyunk. Az elmúlt öt évben lenyűgöző ütemben fejlesztettük, és most már úgy néz ki, mint egy F1-es csapat csúcstechnológiájú létesítményekkel.”

„Ugyanakkor most szeretnénk terjeszkedni több új épülettel, hogy létrehozzunk egy modern stílusú campust, sok szabad területtel, éttermekkel, jól felszerelt edzőtermekkel, új marketingépületekkel, ahová kiállíthatjuk az összes autót. Szeretnénk egy saját kis falut, egy olyan környezetet, mint a Szilícium-völgyé”

– magyarázta Toto Wolff csapatfőnök.

Az infrastrukturális beruházásnak mostanság nagy divatja van az F1-ben. A költségplafon bevezetésével több gárda is nekikezdett hasonló projekteknek. A legnagyobb szabású az Aston Martiné, nekik a teljes gyáruk megújul, de említhetjük a több új épületet felhúzó Red Bullt is, ahol létrejött egy új motorgyár, valamint épülni fog egy új szélcsatorna is.

A megújuló Mercedes-gyár látványterve (Fotó: Mercedes)

A Mercedesnek az új komplexumával, melynél a fenntarthatóságra és a környezetvédelmi törekvésekre is külön figyelmet fordítanak, azonban nem az a célja, hogy túlszárnyalja a riválisokat, sokkal inkább az, hogy olyan környezetet teremtsen, amivel megfoghatja és megtarthatja a szakma legjobb munkavállalóit. „Ezt az egészet az embereinkért csináljuk. Nem akarunk építészeti díjakat nyerni. Nem arról van szó, amit húsz éve egyes riválisaink csináltak, és amiben elvesztek, mert annyira hangsúlyozták az építészetet” – utalt Wolff vélhetően a díjakat nyerő McLaren Technológiai Központra.

„Mi a funkciót tartjuk szem előtt, és nem fordítva. És az egészet azért csináljuk, hogy egy nagyszerű helyet teremtsünk, ahol jó dolgozni és időt tölteni.”

„Sosem ragadtathatod el magad egy komplexum kinézetétől. Amikor ez válik elsődlegessé, el kell kezdened arra koncentrálni, mi a legjobb az embereknek. Meg akarjuk tartani a tehetségeket, szerződtetni akarunk embereket. Vonzó munkaadó akarunk lenni. És ez megmutatja, mennyire elkötelezettek vagyunk, mindent az embereinkért csinálunk. Mi akarunk lenni a legjobb technológiai központ a szakmában.”

Toto Wolff (Fotó: XPB)

Amióta az F1 bevezette a költségvetési plafont, új problémával szembesült. A csapatok szakembereit már nem a riválisok csábítják el, hanem a technológiai területen dolgozó F1-en kívüli cégek, mivel jobb fizetést képesek kínálni, mint a plafon miatt ilyen szempontból korlátozott istállók. Wolff elismerte, a gyáruk megújítása ezen a problémán is próbál segíteni.

„Vonzanunk kell és meg kell tartanunk a legjobb embereket. A fizetés szempontjából a költségplafon korlátot jelent másokkal szemben az ágazaton belül. Vannak területek, amiken már nem vagyunk többé olyan versenyképesek a költségplafon miatt. Erre megoldást kell találni a jövőben, és fontos, hogy a legjobb emberek itt legyenek.”

„A Forma–1 mindig egy vágyódás tárgyát jelentő közeg volt, és nemcsak önmagában azzal, hogy az F1-ben dolgozhatsz, hanem azzal is, hogy többet kereshettél, mint más mérnöki területeken az Egyesült Királyságban.”

Wolff rámutatott, talán furcsán hangozhat, hogy éttermek és szabadidős helyek létesítésével próbálnak versenyképes F1-es csapat maradni, ám szerinte a sikert igenis ezzel lehet megalapozni hosszú távon. „Mondhatják, hogy egy új edzőterem nem teszi gyorsabbá az autót. De ha egy edzőterem boldogabbá teszi az embereket, és élvezni fogják a munkát, az gyorsabbá teszi az autót is” – hangsúlyozta a csapatfőnök.

Az új komplexum a tervek szerint 2025 végére készül el, vagyis a Mercedes az F1 következő szabályciklusának már a megújult gyárral vághat neki.

Borítókép: A megújuló Mercedes-gyár látványterve (Fotó: Mercedes)

További tartalmak