Musorujsag
Élő Eredmények

A McLaren gyorsan tető alá hozná az új Concorde-egyezményt

A McLaren gyorsan tető alá hozná az új Concorde-egyezményt

Autosport
A McLaren ügyvezető igazgatója, Zak Brown reméli, hogy a csapatok és a Forma–1 vezetői a lehető leghamarabb aláírják az új Concorde-egyezményt, mégpedig a sportág stabilitásának megőrzése érdekében.

A tíz versenycsapat, a kereskedelmi jogokat birtokló Liberty Media, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) között létrejövő háromoldalú megállapodás, a Concorde-egyezmény a 2025-ös szezon végéig szól, tehát még nem aktuális annak megújítása, valamint az azzal kapcsolatos egyeztetések, pontosítások.

A Liberty Media elnöke, Greg Maffei viszont nemrég egy üzleti konferencián jelezte, az F1 jelenlegi lendületét kihasználva tető alá lehetne hozni az új megállapodást, vagyis a feleknek addig kellene ütniük a vasat, amíg az meleg.

Még több évünk van hátra a Concorde-egyezményből” – fogalmazott. „Viszont úgy gondolom, hogy egyetértés van közöttünk, a csapatok valamint az FIA között abban, hogy addig kellene ütni a vasat, amíg meleg, és meg kell hosszabbítanunk a megállapodást” – tette hozzá.

A McLaren ügyvezetője, Zak Brown egyetért vele, mondván a sorozat szempontjából is pozitív lenne, ha minél hamarabb megszületne az új egyezmény. „Szerintem minden jól működik. Ha a sportág egészségét nézzük, a szervezők, a csapatok, a szurkolók, a televízió, a csatlakozni vágyók szempontjából is jobb, ha minél hamarabb összejönne” – fogalmazott.

Zak Brown (Fotó: XPB)

„Nem hiszem, hogy a meglévő megállapodáshoz sokat hozzá kellene tenni, vagy sokat kellene változtatni rajta. Szóval nem kell hosszan elnyújtani a beszélgetést. Elégedett lennék néhány finomítással. A digitális világban vannak dolgok, amelyek a megállapodás megkötése óta fejlődtek, és ezekről szerintem kell beszélnünk. De a megállapodás nagyrészt szilárd. Működik, és azt, ami nem romlott el, nem is kell megjavítani” – emelte ki.

A Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff eközben arra kéri az F1 vezetőit, az egyeztetéseket tartsák zárt ajtók mögött, és próbálják kerülni a vitákat. „A legfontosabb, hogy a megbeszéléseket a nyilvánosságtól távol tartsuk. Minél tovább tart az egyeztetés és a finomhangolás, az minden félnek jobb egy olyan szerződés esetében, mint a Concorde. Még nagyon korai fázisban tartunk. Nem kezdtünk el rendesen tárgyalni, de hamarosan eljön ez a pillanat is. De ennek konstruktívnak kell lennie, nem kell, hogy közvetítse a TV még több vitát keltve” – mondta.

A Red Bull F1-es csapatát irányító Christian Horner a témával kapcsolatban megjegyezte, már várja a „párbajt, ami minden bizonnyal be fog következni” az érdekelt felek között. „A Forma–1 sosem volt még ilyen erős helyzetben. A Liberty remek munkát végzett a sportággal. Új piacokat, új növekedési területeket és demográfiai csoportokat találtunk” – kezdte.

„A csapatok és a kereskedelmi jogok birtokosa között mindig is lesznek viták arról, hogy kié legyen a nagyobb érték, és én már várom ezeket a csatározásokat. Ahogyan Toto mondta, ezeknek zárt ajtók mögött kell zajlaniuk. A hosszú távú fennmaradás mindenkinek a legfontosabb érdeke. Rendezett sportágra van szükségünk, ami egyértelmű célokat fogalmaz meg a jövőre nézve, legyen szó a technikai, a sport, vagy a pénzügyi szabályokról. Ezeket úgy szeretnénk kialakítani, hogy a sportágat még tovább fejlesszük, javítsuk, vonzóbbá és befogadóbbá tegyük” – nyilatkozta a brit.

Toto Wolff (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak