Musorujsag
Élő Eredmények

Óvatos a Mercedes a megújulás előtt: „Nem gyorsulunk hirtelen fél másodpercet”

Óvatos a Mercedes a megújulás előtt: „Nem gyorsulunk hirtelen fél másodpercet”

Oe24, Mercedes
Bár már Monacóban beveti átalakított autóját a Mercedes, Toto Wolff szerint csak Barcelonában kapnak pontosabb képet arról, hogyan működik.

Már a bahreini téli teszten látta a Mercedes csapata, hogy az idei autója nem olyan jó, amilyennek várta és remélte. Már akkor látszott, hogy a fejlesztési tempójuk túl lassú a fölényből induló Red Bull utoléréséhez, és már akkor eldöntötték, irányt fognak váltani a koncepciójukkal.

Hogy ez pontosan mit is jelent, arról az azóta eltelt hónapokban mondtak ezt is, azt is, ám annyi már biztos, hogy a hétvégén Monacóban végre pályára gurul az alapos átalakításon átesett W14-esük.

Debütálnia már a múlt hétvégén Imolában kellett volna. A csapat az első európai helyszínt választotta az első éles bevetés helyszínének, ám mivel az F1 az extrém időjárás és az árvizek miatt lefújta az Emilia-Romagna Nagydíját, a Mercedesnek a nem éppen ideális tesztpályának számító Monacóra kellett tolnia a fejlesztések bevetését.

„Tekintve, hogy milyen tragédia érte az ott élőket, világos volt, hogy ezen a hétvégén nem versenyezhetünk. Emberileg érthető, és emellett minden más a háttérbe szorul” – mondta Toto Wolff csapatfőnök az imolai hétvége törléséről az osztrák Oe24 portálnak.

George Russell (Fotó: XPB)

Elismerte, az újítások teszteléséhez Imola jobb pálya lett volna. „Természetesen jó lett volna látni, hogyan teljesít az új autó. Amikor teljesen átalakítasz egy autót, tudni akarod, hogy mire képes a fejlesztési csomag” – magyarázta, hozzátéve, az első konkrétabb eredményeket Barcelonára várják csak.

„Monacónak köze sincs az átlagos versenypályákhoz, ezért a mostani hétvégén nem fogjuk látni, mennyit változott az autó és ez mennyit hozott pontosan. Szóval izgalmas lesz”

– bocsátotta előre Wolff.

Acsapata futamelőzetesében eközben úgy fogalmazott: „Ez egy különleges esemény, de még így is lehetőséget kínál a csapatnak a fejlesztésekkel való ismerkedésre. Ugyanakkor óvatosnak kell lennünk, és nem szabad túl sok következtetést levonnunk ebből a hétvégéből.”

A Mercedes tavaly és idén is a keskeny oldaldobozos autókoncepcióval kezdte az évet, ám a hírek szerint ettől most kicsit el fognak kanyarodni. Wolff előrebocsátotta, nem várhatunk tőlük azonnali ugrásszerű javulást, sem az, hogy hirtelen utolérik a Red Bullt.

George Russell (Fotó: Mercedes/LAT)

„Sajnos ez nem megy ilyen gyorsan. De remélem, hogy előrelépünk” – mondta. „Reagálnunk kellett a Red Bull fölényére, mert nem találtunk megoldást a régi autónk gyorsabbá tételére, ezért újjáépítettük a padlólemezt, a kocsitestet és az első felfüggesztést.”

Az újításokkal amolyan új alapra tesznek szert, ami ajtót nyithat előttük a hatékonyabb és gyorsabb fejlesztésre.

„A Forma–1-ben nem léteznek csodák. Nem fogunk hirtelen fél másodpercet gyorsulni. De remélhetőleg pár problémával kevesebb lesz, és tovább dolgozhatunk egy versenyképes autón. Az eddigi túlságosan merev és makacs volt”

– mondta Wolff, aki azt reméli, hogy ha sokkal gyorsabbak nem is lesznek, de az autójuk mostantól stabilabb, kiszámíthatóbb lesz, amivel a versenyzők is könnyebben bánnak majd.

A Mercedes a hírek szerint többek között azért döntött az újítások monacói bevetése mellett, mert az eddigi gyengébb teljesítményük miatt egyfelől  nem túl nagy a kockázat, másfelől már eleve az új verziójában készítették a W14-est Imolára, és bonyodalmas lett volna visszaépíteni a gépeket, hogy aztán Barcelonára ismét átalakítsák őket. Emellett az átállásuk jelzi, hogy magabiztosak az előrelépést illetően, és hisznek benne, hogy az új verzió még tesztelés nélkül is jobb kiindulóhelyzetet jelenthet, mint a már jól ismert régi.

Borítókép: Fotó: Mercedes/Jiri Krenek)

További tartalmak