Musorujsag
Élő Eredmények

Sebességkorlátozás lép életbe a dupla sárga zászlós jelzéskor

Sebességkorlátozás lép életbe a dupla sárga zászlós jelzéskor

Autosport
A hétvégi Monacói Nagydíjtól kezdődően a Forma–1-es versenyzőknek szigorúbb sebességkorlátozással kell számolniuk a biztonsági autós fázisok során a dupla sárga zászlós jelzéskor.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egyik, ha nem legfontosabb törekvése a versenyek biztonságosabbá tétele, ennek érdekében pedig szakembereik – az F1 vezetőivel és csapataival egyeztetve – folyamatosan módosítják, pontosítják az előírásokat. Adott esetben szezon közben, rögtön egy-egy eseményt megelőzően.

Így tettek a Monacói Nagydíj előtt is, jelezve, a folytatásban minden versenyzőnek szigorúbb sebességkorlátozással kell számolnia a biztonsági autós fázisok során, akkor, amikor kettős sárga zászlós jelzés van érvényben.

Konkrét előírás eddig a szabadedzések és az időmérők esetében létezett, a futamokon, az SC-fázisok alatt viszont nem volt „konkrét következménye” egy esetleges „gyorshajtásnak”. Így fordulhatott elő, hogy egy-egy versenyző lemaradását is visszanyerhette bizonyos pályaszakaszokon. Mostantól viszont be kell tartaniuk a kijelölt sebességhatárt azokon a szakaszokon, melyekre a jelzés vonatkozik. Az FIA technikai igazgatója szerint ez segíti a pilótákat és növeli a pályán dolgozók biztonságát.

A mezőny a biztonsági autó mögött (Fotó: XPB)

„Olyan eszközt akarunk, ami segíti a versenyzőket az incidensek során, miközben biztonságosabbá tesszük a futamokat” – fogalmazott Tim Goss. „Néhány éve a biztonsági autó és a virtuális biztonsági autó esetében deltaidőt használunk a sebesség korlátozására. Szóval, ha fizikai biztonsági autóról van szó, a pilóták értesülnek a deltaidőről.”

„De vannak alkalmak, amikor az autók ideiglenesen és jogosan növelhetik a sebességüket, hogy visszaszerezzék a referenciaidőhöz képest elveszített időt. Most a deltaidő fogalmát szeretnénk kiterjeszteni annak érdekében, hogy az autókat szigorúan lelassítsuk a szükséges deltára, amikor duplán lengetik a sárga zászlókat. Ezért bevezettünk egy sebességkorlátozást azon a területen, ahol a zászlók megjelennek” – emelte ki.

Bár előfordulhat, hogy az új rendszer értelmében bizonyos versenyzők hátrányba kerülhetnek, ha le kell lassítaniuk, az FIA szerint a biztonság ennél a szempontnál fontosabb. „Ha egy versenyző áthalad egy dupla sárga zászlós részen, de egy másikon nem, hátrányba kerül. Az FIA számára azonban a biztonság az első, és amikor veszély áll fenn a pályán, és marsallok vannak fenn rajta, mindentől függetlenül minimalizálni kell a kockázatokat” – fogalmazott Olivier Hulot, a szövetség Forma–1-es elektronikával foglalkozó részlegének vezetője.

FIA logó (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak