Musorujsag
Élő Eredmények

A Mercedesszel való „összeférhetetlenség” vezette a Hondához az Astont

A Mercedesszel való „összeférhetetlenség” vezette a Hondához az Astont

Honda, The Race
A Mercedest legyőzni Mercedes-motorral lehetetlen, márpedig az Aston Martin őket és mindenki mást is felül akar múlni. Elmagyarázták, miért lehet döntő a Honda-szerződés.

Csapatuk még csak második éve futott Force India néven, amikor úgy döntött, Mercedes-motorra cseréli az addig használt Ferrarit. A folyamatosan a túlélésért küzdő kis istálló egy időben a szintén Mercedes-motort használó McLarentől, aztán később magától a gyári csapattól vásárolta készen az autóinak a hátsó részét (motor, váltó, felfüggesztés), és a szoros együttműködésből nem egyszer profitált. Például 2014-től, amikor a Mercedes dominálni kezdett, ők pedig az erős motorjukat kihasználva dobogós helyezéseket értek el. Vagy 2020-ban, amikor az előző évi Mercedest lemásolva futamgyőzelemig vitték.

Másolással azonban nem lehet legyőzni azokat, akiket másolsz – szól az F1-es igazság, és miután a csapatuk 2021-ben Aston Martinná alakult, el is kezdtek letérni erről a hosszú távú helyett inkább gyors sikereket hozó útról. Persze lehet azt mondani, hogy az idei versenyképes autójuk is nagyon hasonlít a Red Bullra, ám az is világos, hogy a silverstone-i gárda egyre inkább a maga útját próbálja járni. Hamarosan új gyárba költözik, lesz új szélcsatornája – 2026-tól pedig gyári csapatként függetleníti magát mindenkitől.

Kapcsolódó tartalom

A tulajdonos Lawrence Stroll a kirakós utolsó darabjainak helyrerakásaként emlegette a szerdán bejelentett Honda-egyezségüket, a cégük ügyvezető igazgatója, Martin Whitmarsh pedig kifejtette, miért kulcsfontosságú számukra a Honda a bajnoki cím felé vezető útjukon.

„A Mercedes nagyszerű partner volt, és továbbra is az. Nyerni vannak itt, ahogyan mi is. És végső soron van egyfajta összeférhetetlenség e két küldetés között. Ennek köszönhető a döntésünk.”

„Ha az F1-ben nyerni akarsz, az azt jelenti, hogy a Mercedest is le kell győznöd, és ez rendkívül nehéz egy olyan jó szervezet ellen, mint a Mercedes, ha közben az ő szellemi tulajdonukra vagy utalva, a létesítményeikre és az alkatrészeikre”

– mutatott rá Whitmarsh, akinek csapata az új szélcsatorna 2024-es elkészüléséig a Mercedes berendezésében fejleszt.

„A silverstone-i csapatnak megszokta, hogy nagy durranással áll elő kevés pénzből. De ma már más helyzetben vagyunk. Nyerni vagyunk itt. Ennélfogva muszáj rendelkezned a létesítmények és a hozzáállás teljes összhangjával. A 2026-os szabályok teljes egységet követelnek. Nemcsak az elemek fizikai összeilleszthetőségét, hanem a működés egységét is, amivel hozod a teljesítményt és nyerhetsz.”

„Véleményem szerint nagyon nehéz folyamatosan bajnokságokat nyerni teljes gyári támogatás nélkül. Ezért hoztuk meg ezt a döntést, és ezért örülünk annyira, hogy lett egy olyan fantasztikus partnerünk, mint a Honda” – mutatott rá Whitmarsh.

Martin Whitmarsh (Fotó: XPB)

A szakember kiemelte, az elmúlt 18 hónapban lépésről lépésre rakosgatták a kirakós darabjait és teremtették meg a felemelkedéshez szükséges feltételeket. Szerződtettek egy sor neves és kevésbé neves szakembert, elkezdték építeni az új gyárukat, szélcsatornájukat, olyan támogatókkal állapodtak meg, mint az üzemanyag-fejlesztésben meghatározó Aramco vagy a számítógépes technológiában sokat segítő Cognizant, és ebben a sorban következett most a Honda, amely a Red Bull-lal bajnoki címekkel bizonyította a rátermettségét motorgyártóként.

Persze éppen Whitmarsh az, aki pontosan tudja, hogy jósolgatni önmagában nem elég. Amikor 2014-ben a McLaren bejelentette a Honda következő évi visszatérését, éppen ő volt a csapat főnöke, és hasonló nyilatkozatokat adott, mint most. Nagy különbség viszont, hogy az Aston Martin az akkori McLarennel szemben nem képzeli magát kész élcsapatnak, a Honda pedig nem a nulláról fog indulni.

Ami előbbit illeti, a silverstone-iaknak például most fel kell készülniük arra, hogy nem lesz ládában érkező kész váltó, nekik kell fejleszteniük a saját berendezésüket, amihez tesztpad, szaktudás és tapasztalatgyűjtés kell.

„Ez nagy kihívás lesz, de létfontosságú számunkra, hogy teljességgel független csapattá váljunk. A 2026-os erőátvitelt még nem definiálták, és reméljük, hogy egyszerűbbé teszik a jelenleginél. De toborzunk is szakembereket, hogy felkészültebbek legyünk”

– mondta a brit.

Fotó: Aston Martin

A kérdésre, mennyire biztosak benne, hogy partnercsapatként nem érhetnek fel a csúcsra, Whitmarsh hangsúlyozta, a Honda-szerződésüknek üzenete is van. „Most tudjuk, hogy más helyzetben leszünk. Az Aston Martin márkanév, Lawrence Stroll ambíciói és a Hondával való mostani megállapodás is megerősítése annak, hogy mik a céljaink. Kizárólagosan dolgozhatunk együtt egy gyártóval.”

Whitmarsh kiemelte, nem szerepel a terveik között, hogy csapatuk később teljesen gyári Honda-csapattá alakul, kitartanak az Aston Martin név mellett. A kérdésre, mindezt hogyan egyeztetik össze a nekik a nevet biztosító utcai Aston Martinnal, amelyben a Mercedesnek továbbra is részesedése van, elmondta: „Az Aston Martin Lagonda egy tőzsdére vitt cég, és az egyik részvényese a Mercedes-Benz, akik jelentős mennyiségű motort biztosítanak az utcai autókhoz. Minden úgy fog folytatódni, ahogy most van, a mi programunk kizárólag a Forma–1-es aktivitásunkra összpontosul, és azért választottuk a Hondával való együttműködést, mert szeretnénk nyerni. A cég más ágazatai mennek tovább a saját stratégiájuk szerint.”

Whitmarsh a mclarenes időkből ismeri a Hondát, a hibridérában félrement együttműködésükből pedig tanult is annyit, hogy úgy érezze, az Aston Martinnal jobban fogják csinálni. „Fontos, hogy hallgassatok egymásra, és meglegyen a megfelelő egyensúly” – vélekedett a kultúrák találkozására célozva. „Amikor az ember karosszériát és erőforrást fejleszt, elkerülhetetlenek bizonyos kompromisszumok. A Honda egy udvarias, korrekt és földhözragadt partner. Az európai versenykultúrában könnyű nem hallgatni túlzottan a másikra, de én hiszem, hogy egy növekvő és fejlődő csapatként mi fogunk hallgatni rájuk.”

„Jártam Szaukrában a gyárban a bejelentés előtt, és meggyőződtem arról, hogy a Hondának megvan a felszerelése, a szenvedélye, és nagyszerű mérnökei is vannak” – összegzett Whitmarsh.

Borítókép: Fotó: Aston Martin

További tartalmak