Musorujsag
Élő Eredmények

Hibák, blamák és csalódások – Leclerc most újra megküzd a monacói átokkal

Hibák, blamák és csalódások – Leclerc most újra megküzd a monacói átokkal

Boxutca
Charles Leclerc újra nekifut! Az eddigi hazai versenyei nem hoztak számára sok örömet. Tavaly egy lépéssel „beljebb” került – idén végre megtöri a makacs monacói átkot?

Összesen hat alkalommal versenyzett eddig szülővárosának utcai pályáján Charles Leclerc, ám babér eddig csak időmérő edzéseken termett neki. Ez azért is ironikus, mert Monacóról azt mondják, az ottani időmérős siker szinte felér a győzelemmel. Leclerc esete viszont más.

A Ferrari monacói versenyzője 2022-ig még célba érést sem tudott felmutatni az egyik kedvenc pályáján, mi több, a Forma–2-ben és a Forma–1-ben teljesített ottani futamai általában rövidnek bizonyultak, hiszen a maximális távnak még a feléig sem jutott el.

2022 aztán egyfajta áttörést hozott számára, hiszen a sorozatban második évben megszerzett pole-ja után nem várt rá kiesés. A versenyről mégis keserű emlékeket őriz, hiszen még a dobogóra sem állhatott fel.

Az első célba érése ugyanakkor már mintha megrepesztette volna a hazai átkot, amit egy újabb ütéssel idén végleg meg is törne.

Sorra vettük, milyen módon üldözte és érte utol eddig Leclerc-t a balszerencse a hazai pályáján!

 

2017, Forma–2: dupla kiesés

Leclerc először 2017-ben állt rajthoz a monacói pályán, a Forma–2-es mezőny tagjaként. A hétvégén már akkor is két futamot rendeztek. A főfutamra megszerezte a pole pozíciót a Premával, hozta a kötelezőt, lerajtolta Alexander Albont, és magabiztosan őrizte a vezető helyét. Aztán a biztonsági autós fázisok kifogtak rajta. A másodiknál Leclerc a biztonsági autó mögé ragadt (részben azért is, mert bizonytalan volt, hogy megelőzheti-e), míg riválisai elmentek mellette. Már ezzel pozíciókat bukott. Később a kerékcseréjénél rosszul rögzítették a bal elsőjét, így előbb még egyszer ki kellett állnia, majd fel is adta a versenyt egy, a kerékcseréje során előállt műszaki hiba következtében.

2017, F2: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A kiesés egyben azt is jelentette, hogy a rajtrács végére került a sprintversenyen. „Akkor tudtam, hogy a hétvégémnek vége. Monacóban voltunk, a sprintversenyen nincs kiállás, szóval mindegy, mennyire vagy gyors, a mezőny végéről rajtolva nem várhatsz csodákat” – mondta akkor az esetről.

Ennek ellenére megkísérelte a felzárkózást. Kedvenc előzési helyét a Rascasse jelentette, ahol három autót is megelőzött, majd ütközött Norman Natóval, aki nem látta őt közeledni. Így hozott egy ígéretes F2-es hétvége két kiesést is Leclerc számára Monacóban.

 

2018, Forma–1: fékhiba, nagy baleset

A következő évben már a Sauber F1-es versenyzőjeként állt rajthoz a hercegségben, és a szezon ezen szakaszára Leclerc már igazán belelendült a kezdeti nehézségei után. Mindvégig gyorsabb volt csapattársánál, Marcus Ericssonnál, a Q2-be juttatta az autót.

A 14. rajtkockából indult vasárnap, a 12. helyen állt a 70. körben, amikor 8 körrel a leintés előtt a fékjei felmondták a szolgálatot, mégpedig a létező legrosszabb helyen. Leclerc semmit sem tehetett az Alagútból kivezető egyenes féktávján, nagy tempóval rongyolt Brendon Hartley Toro Rossójába,

2018-ban a Sauberrel (Fotó: XPB)

2019, Forma–1: az első ferraris blama

A második F1-es idényében már Ferrari-versenyzőként, a győzelemre esélyesként érkezett Monacóba. Már pénteken jól ment neki, a szombati harmadik szabadedzésen pedig egy leggyorsabb köridővel hangolt az időmérő edzésre, megelőzve a Mercedeseket és a Red Bullokat.

A pole-ra is esélyesnek tűnt, ám már a Q1-ben búcsúzott az időmérőn, köszönhetően annak, hogy az első köre nem sikerült jól, a Ferrari pedig elszámolta magát, és nem küldte ki a hajrában, mondván, még így is tovább fog jutni.

A taktikai baki után Leclerc nagyon csalódott volt, másnap pedig elhatározta, hogy minden mindegy alapon fog versenyezni. A rajt után, mint aki vért ivott, úgy próbált előretörni, sokat kockáztatott. A Rascasse-ban bemutatott sikeres manővereivel 8 kör után már a 12. helyen haladt, amikor Nico Hülkenberget próbálta előzni a két évvel korábbi balesete helyszínén. Ütköztek, Leclerc defektet kapott, tönkrement a padlólemeze, így nem sokkal később a Ferrari leállította.

Defekttel a 2019-es baleset után (Fotó: XPB)

 

2021, Forma–1: fájó hibák

A világjárvány miatt kimaradt 2020-as verseny után Leclerc 2021-ben egy, a lassú kanyarokban és az utcai pályákon rendkívül versenyképes Ferrarival próbálta megtörni a hazai átkot. A határon táncolt vele, de egy ideig úgy tűnt, talán sikerrel jár.

Az időmérő edzés Q3-as felvonásában Leclerc az élen állt, amikor az Uszodánál falnak csapta a Ferrariját. Hibája ironikus módon a pole pozíciót hozta számára, hiszen bár Max Verstappen jó eséllyel megelőzte volna őt, a piros zászló meggátolta ebben.

A kérdés innentől az volt, szükséges-e váltót cserélni az autójában, mert az 5 rajthelyes büntetéssel járt volna. A csapata alaposan átvizsgálta az autóját, ám megállapította, hogy a váltója ép, ezért nem cseréltek. Másnap a verseny rajtrácsára tartva az Alagútnál közölte, váltóhibája van. A csapat a későbbi vizsgálatok során kiderítette, hogy valójában a felfüggesztésével volt gond, mégpedig az időmérős balesetben sérülttel ellentétes bal oldalon, ahol nem cseréltek alkatrészeket. Az is bebizonyosodott, hogy a sérülést az előző napi baleset okozta. Leclerc nemcsak a pole-t bukta el, a versenyen sem állhatott rajthoz, holott minden esélye meglett volna a győzelemre.

A 2021-es időmérős baleset (Fotó: XPB)

2022, Forma–1: a második ferraris blama

Ahogyan egy évvel korábban, Leclerc-nek a múlt évi versenyen is sikerült megszereznie a pole pozíciót. Ezúttal is segítségére volt egy piros zászló, ám az nem miatta, hanem Sergio Pérez miatt lendült, aki az alagútnál csapta falnak a Red Bullt.

Leclerc a másnapi esőben indult versenyen mindent jól csinált. Csapatáról ez már nem mondható el.

A Ferrari kétszeresen is eltaktikázta magát a versenyen. Először azzal, hogy egy körrel tovább vártak a köztes esőgumira váltással, mint kellett, volna, aztán azzal, hogy a slickre váltást elhamarkodták, és Carlos Sainzcal egy időben hívták ki a spanyol mögé eső Leclerc-t, akit így a saját csapattársa tartott fel. Előbbivel a vezető helyét, utóbbival a dobogóját bukta el.

Charles leclerc (Fotó: XPB)

A Ferrari utólag kommunikációs problémával magyarázta a második hibát. Leclerc a történtek után nagyon frusztráltan kritizálta csapatát, az addig jól alakuló szezonja pedig tulajdonképpen ezzel fordult lejtmenetbe, hiszen következett a bakui motorhiba, majd az újabb és újabb botlások.

De legalább az első célba érése meglett Monacóban, még ha a 4. helyet nagy csalódásként élte is meg. Idén tovább próbálkozhat az átok megtörésével. Vajon összejön neki az első hazai dobogó? Netán egy, a Ferrari számára idén meglepetésnek mondható győzelem is benne lehet? Vagy újabb csalódás vár rá?

További tartalmak