Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: Verstappen már nem olyan agresszív, és ettől jobb lett

Marko: Verstappen már nem olyan agresszív, és ettől jobb lett

Formel1.de
A Red Bull tanácsadója ma már ki meri jelenteni, nemcsak a leggyorsabb, de a legkiforrottabb versenyzőt is Max Verstappennek hívják. És szerinte ez még a feljavult Sergio Pérez számára is kemény dió lesz.

A német Formel1.de időről időre készít hosszabb interjúkat a Red Bull-tanácsadó Helmut Markóval, és rendszeresen megkérdezi az osztrákot, hová sorolja Max Verstappent az aktuális mezőnyön belül. 2019-ben a szakember azt mondta, a hollandot tartja a leggyorsabbnak, de érettségben még van hová fejlődnie. Két évvel később úgy fogalmazott, Verstappen már kiforrottabb versenyző, és ilyen tekintetben felért az addig legkomplettebbnek ítélt Lewis Hamilton szintjére.

A portál most újra Markónak szegezte a kérdést: mit gondol, 2023-ban, kétszeres világbajnokként Verstappen már nemcsak a leggyorsabb, de a legkiforrottabb versenyzőnek is számít az F1-ben?

„Egyre nagyobb magabiztossággal merek igent mondani erre” – felelte a Red Bull tanácsadója. „Ez a teljesítményén, a hozzáállásán is látszik. Az életében a versenyzés áll az abszolút első helyen, mindent ennek rendel alá.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Arról is beszélt, miben lát további előrelépést Verstappennél. „A természetes sebessége mellett tovább is fejlődött. Igazi gumimágussá vált, ami Miamiban is egyértelműen megmutatkozott, hiszen negyvenhat kört ment a kemény gumin. Emellett képessé vált jobban olvasni a versenyeket, szinte tökéletesen. Körültekintővé is vált, amit a múltkori rajtjánál is láthattunk, amikor kimaradt a párharcból, mert tudta, hogy később majd előzni fog.”

„Összességében jobban átlát mindent. Kevésbé agresszív, főleg, amikor nem szükséges annak lennie. Szóval a teljes csomag egyre javul, és egyre jobb lesz a folytatásban is”

– összegzett a korábbi versenyző.

Mindez annak tükrében érdekes, hogy 2021-ben nagy riválisa, Lewis Hamilton még azt rótta fel rendszeresen Verstappennek, hogy meggondolatlan és túl agresszív, és csatáik kapcsán is felemelgette, hogy mindig neki kell elkerülnie az ütközéseket, mert csökönyös riválisa erre képtelen.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Verstappennek azóta persze a helyzete is változott. A Red Bull már nem egy kapaszkodó, a hátrányát valahogy ellensúlyozni próbáló csapat, hanem igazi uralkodó, komoly fölénnyel, amit be lehet osztani. A kétszeres világbajnoknak ráadásul a legfőbb ellenfele idén a saját csapattársa, Sergio Pérez, ami mássá teszi a szezont.

 

Idén egy jobb Pérezzel néz szembe

Markót a mexikóiról is kérdezték. Pérez Monaco táján egy évvel ezelőtt is bajnokesélyesnek tűnt, aztán annyira kipukkadt, hogy Verstappen 15 győzelmével szemben csak kettőt tudott felmutatni, miközben az összetettben még a második helyről is lemaradt. Ennek kapcsán adódik a kérdés: ismétli-e magát a történelem, vagy Pérez 2023-ban tényleg nagyobb falat lesz Verstappen számára?

„Pérez jobb lett. Kiegyensúlyozottabb” – erősítette meg Marko, majd hozzátette: „De a szezon egészét tekintve Max a gyorsabb.”

„Miamiban is láthattuk ezt: Pérez az első szektorban kapott fél másodpercet, ami négy kanyart jelent. Ez az összes edzésen így volt, és a versenyen is megmutatkozott.”

Sergio Pérez és Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

A múlt évi helyzet a szakember szerint más volt, mint a mostani – Verstappen szempontjából is, mivel akkor kevésbé boldogult az autójukkal az első félévben, mint most. „Tavaly túlsúlyos volt az autónk. Ennek köszönhetően hajlamos volt az alulkormányzásra, ami nem fekszik annyira Maxnak. Ez talán olyan terület, amiben Maxnak még van hová fejlődnie: amikor az autó nem feltétlenül felel meg az ízlésének, akkor is ki kell hoznia belőle a maximumot. Idén viszont más a helyzet.”

„Dzsiddában erős megfázással versenyzett, és nem volt olyan állapotban, hogy kihívója legyen Péreznek. Emellett amikor Péreznek jó napja van, Max szintjén áll. Ilyenkor csak apróságok döntenek közöttük” – vélekedett Marko, hozzátéve, a 2023-as autójukkal Verstappen sokkal nagyobb összhangban van, mint az RB18-assal. „Teljességgel elégedett szinte sosem lesz. De közelebb áll ahhoz, amit szeret.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

További tartalmak