Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Sainz: Elkapni a Red Bullt? A Ferrarinak és a sportnak is jó hír lenne…

Sainz: Elkapni a Red Bullt? A Ferrarinak és a sportnak is jó hír lenne…

Boxutca, Motorsport
Nagy esély a Ferrari számára Carlos Sainz szerint a Monacói Nagydíj. De tud-e élni vele a csapat, és tud-e élni vele ő?

A Red Bull tart tőlük, a Mercedesnél George Russell őket várja a hétvége legjobbjainak, és az Aston Martin is számol velük – általános vélekedés, hogy a Ferrarinak az eddigi idei nehézségeitől függetlenül ismét kedvezhet a monacói versenypálya. Azt elmúlt két évben ők szerezték meg a pole pozíciót a hercegségben, és mivel az idei fő erősségüket az időmérős teljesítményük jelenti, itt most igazán „kiélheti magát” az SF-23-as.

Bakuban már sikerült legyőzniük a Red Bullt az időmérőn, Monacóban pedig ezt akár győzelemre is válthatják a kevés előzési lehetőség miatt. Az M4 Sport monacói tudósítója, Szeleczky Ádám fel is tette a kérdést Carlos Sainznak: legyőzhetik Max Verstappenéket?

„Remélem. Ez nemcsak a Ferrari számára lenne remek hír, hanem a sport számára is: végre valaki tudna valamit kezdeni a Red Bull-lal…”

– mondta mosolyogva a spanyol, a bikások dominanciájára célozva.

„Ez nagyszerű hír lenne számunkra. Úgy érzem, jó helyzetből indulunk ezen a hétvégén, mert tudjuk, hogy jók vagyunk egy körön, jók voltunk Monacóban a múltban. De ettől még mindig a Red Bull a favorit. Domináltak egész szezonban, és nem látom okát, miért ne a Red Bullt tekintsük továbbra is favoritnak” – intett óvatosságra.

Carlos Sainz (Fotó: Boxutca)

Hozzátette, ez ettől még nagy esély lehet nekik. „Monaco mindig jó verseny volt számunkra a múltban. Tavaly nagyon erősek voltunk, előtte 2021-ben egy viszonylag gyenge autóval sikerült megszereznünk a pole pozíciót, illetve harcolni a pole pozícióért. Szóval szerintem ez egy nagy lehetőség.”

A Ferrari idén nyújtott annyira ingadozó teljesítményt, hogy ne mehessen biztosra a hétvégi esélyeit illetően. Sainz elismeri, nincs még meg minden válaszuk az autójuk szeszélyességére. „Próbáljuk megérteni az autónkat. Van, hogy igazán gyorsak vagyunk, máskor szenvedünk. Próbáljuk megérteni ezt és kiszámíthatóbbá, kiegyensúlyozottabbá tenni az autót. Itt tartunk most. És mindenki gőzerővel dolgozik a Ferrarinál a fejlesztéseken.”

Monacóban központi téma a magabiztosság és az autóba vetett bizalom. A falakhoz közel menni csak az tud, aki ilyen szempontból jól áll. Sainz tavaly nem állt a helyzet magaslatán az előző Ferrarival, és idén is voltak látványos kisiklásai. Állítja, ezek azonban nem az SF-23-assal szembeni bizalmatlanságából fakadtak.

„Átlagban igen” – felelte a kérdésre, megvan-e az idei autóval a kívánt érzés. „Volt egy félrement hétvégém Bakuban, de a többi hétvégén óvatosabb voltam. tudom, hogy mi kell az autónak. Idén jobban boldogulok, jobban kiismertem, és inkább csak az autó kiszámíthatatlanságáról van szó, mintsem az érzés hiányáról.”

„Van, hogy az egyik edzésen összhangban vagy az autóval, aztán a következőn hirtelen valamiért elromlik valami, mondjuk feltámad a szél, a pálya melegszik, és már nincs meg ugyanaz.”

„Ez a versenyen van nagy hatással, nem friss gumin, lágy gumin, kevés üzemanyaggal. Ezt próbáljuk most megérteni.”

„De az érzés idén minden hétvégén már az első szabadedzéstől jó, és ez szép előrelépés. Kár, hogy az autó nem olyan versenyképes, mint tavaly volt” – állapította meg.

Talán Monacóban mégis az lesz?

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: Boxutca)

További tartalmak