Musorujsag
Élő Eredmények

Erősen kezdett a Ferrari Monacóban: Sainzé az első edzés

Erősen kezdett a Ferrari Monacóban: Sainzé az első edzés

Boxutca
A Ferrari spanyol versenyzője, Carlos Sainz futotta meg a leggyorsabb kört a Monacói Nagydíj első szabadedzésén. Másodikként honfitársa, Fernando Alonso zárt az Aston Martinnal, harmadikként pedig Lewis Hamilton az átalakított Mercedesszel.

Az imolai hétvége törlésével (a futamot az Emilia-Romagna tartományt sújtó viharok és áradások miatt fújták le) Monte-Carlo ad otthont a 2023-as F1-es szezon hatodik nagydíjának, és egyben az első klasszikus európai megmérettetésnek.

Noha a hétvége az F3-as és az F2-es edzéssel már csütörtökön kezdetét vette, a királykategóriás autók először pénteken gurultak pályára (2021 óta nincsenek F1-es edzések a csütörtöki napon).

Mivel a nagydíjra több csapat is újításokkal készült – a leglátványosabbakkal a koncepciót váltó Mercedes – a pályát hamar ellepték az autók: tíz perc elteltével mind a húsz versenyző neve mellett volt már mért kör.

Az első gyors körök után Carlos Sainz állt az élen a Ferrarival, majd a honfitárs, Fernando Alonso jött. A harmadik Lando Norris volt, a különleges festésű McLarennel.

A címvédő, Max Verstappen a negyedik helyen állt, majd Charles Leclerc és Lewis Hamilton volt a sorrend. Ami a gumikat illeti, a Ferrari kettőse és Norris a közepeseken kezdett, a mezőny többi tagja pedig a papíron lassabb lágyakkal.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Sainzot a csapattárs, Leclerc váltott az élen, kinek második gyors köre nem kevesebb, mint hat tizeddel volt jobb a spanyolénál.

Az edzés tizennyolcadik percében Sainz is gyorsult, másfél tizedet adott a márkatársnak és visszavetette az elsőséget a tabellán. A Ferrari duója mögé időközben Alonso ugrott, majd az autójával kezdetben elégedetlen Verstappen jött. Ők ketten voltak másodpercen belül a vörösökhöz képest, a hatodik helyen álló Lance Stroll hátránya ekkor már 1,2 másodperc volt.

Az edzés félideje előtt Cunoda Juki és Alexander Albon is „áttörte” a másodperces falat, míg a hetedik helyre Sergio Pérez ugrott, akinek néhány ezreddel volt csupán az említett érték feletti a lemaradása.

Röviddel az edzés fele előtt Hamilton is nagyot javított az átalakított Mercedesszel: a hétszeres bajnok az első és az utolsó szektorban is gyorsabb volt minden riválisnál, időeredményével pedig a tabella élére ugrott. Gyorsult Norris és Verstappen is, mindketten a Ferrari versenyzői közé érkeztek legjobbjukkal: a brit harmadik, a holland negyedik volt. Az élmezőnyben ekkor már mindenki a közepesek keverékeken volt.

Huszonnégy perccel az edzés vége előtt Alonso ugrott a második helyre, amit egy perccel később már nem tehetett volna meg, a versenyirányítás ugyanis piros zászlóval megszakította a körözést, miután Nico Hülkenberg a sikán előtt érintette a falat, defektet kapott, a pályán pedig törmelékek maradtak.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A piros zászlós fázis csupán néhány percig tartott, bőven maradt tehát a mezőnynek ideje arra, hogy javítson addigi legjobbján az edzés utolsó harmadában. Alonso a zöld jelzés után ott folytatta, ahol a megszakítás előtt abbahagyta: ismét javított legjobbján, új körével pedig a másodikról az első helyre lépett elő.

Javított a honfitárs, Sainz is: a ferraris ötvennyolc ezreddel volt gyorsabb Alonsónál, és bár a különbség minimális volt, ahhoz elég, hogy az egyszeres futamgyőztes visszaálljon a tabella élére. A véghajrában mindketten javítottak, Sainz köre viszont jóval meggyőzőbb volt, a minimális, néhány ezredes előnyt három tizedmásodpercesre növelte Alonsóval szemben.

Sainz csapattárs, Leclerc is gyorsult, az utolsó szektorban viszont elkövetett egy hibát, így nem tudott javítani eredményén, az utolsó három percben pedig erre már lehetősége sem maradt, Alexander Albon ugyanis hibázott az első kanyarnál, összetörte autóját, és újra piros zászlós fázis lépett életbe. Mivel ekkor már csak kevés idő volt hátra, az edzés újra sem indult.

Sainz és a Ferrari vitte tehát az első gyakorlást Monte-Carlóban, majd két korábbi világbajnok, Alonso és Hamilton jött. Pérez végül negyedikként zárt, majd Leclerc, Verstappen, Norris, Esteban Ocon, Lance Stroll és Albon volt a sorrend az első tízben.

A monacói program az F2-esek időmérőjével folytatódik, amit az M4 Sport élőben közvetít 15:10-től. Ezt a második F1-es szabadedzés követi 16:55-től.

Az első szabadedzés végeredménye:

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak