Musorujsag
Élő Eredmények

F2: Vesti nyerte a monacói időmérőt

F2: Vesti nyerte a monacói időmérőt

Boxutca
A Mercedes juniorja, Frederik Vesti volt a leggyorsabb az F2-esek monacói időmérőjén, megszerezve ezzel a rajtelsőséget a vasárnapi főfutamra. Másodikként Victor Martinst rangsorolták, harmadikként pedig a listavezető Théo Pourchaire-t.

A Forma–3-asok időmérőjéhez hasonlóan az F2-esek kvalifikációját is két csoportra bontották, annak érdekében, hogy – már amennyire ez megoldható – a rövid és szűk monacói pályán elejét vegyék a feltartásoknak.

A vonatkozó szabályok szerint a rajtelsőséget a két csoportgyőztes gyorsabb versenyzője szerzi meg, a második helyezést pedig a „lassabb” csoportelső.

A harmadik helyen a pole pozíciós versenyző csoportjának másodikja, a negyediken pedig a „lassabb” csoport másodija végez és így tovább egészen a huszadik pozícióig. A fordított rajtácsos szabály Monte-Carlóban is érvényben marad.

Az A-csoport időmérőjén kétszer is előkerültek a piros zászlók: először hat perccel a leintés előtt Arthur Leclerc balesete miatt, majd tizennyolc másodperccel az edzés vége előtt Jehan Daruvala falazása okán.

A második megszakítás után értelemszerűen már nem volt idő az újrakezdésre, többeknek pedig utolsó gyors körük befejezésére sem.

Victor Martins (Fotó: XPB)

Az élen Victor Martins zárt, ő vitte tehát az első kvalifikációs szakaszt. Jack Doohan volt a második, majd Richard Verschoor, Daruvala, Isack Hadjar és Kush Maini volt a sorrend. Az előző, bakui hétvén duplázó Oliver Bearman csak nyolcadik volt. Gyorsan eldőlt tehát, hogy a Ferrari brit reménységének ezúttal zárkóznia kell majd a futamokon.

Az első csoport időmérőjéhez hasonlóan a B-kvalifikáció is piros zászlóval ért véget, miután Clément Novalak a véghajrában eltalálta a falat az alagút előtt.

A leggyorsabb kört ebben az etapban Frederik Vesti futotta, és mivel a Mercedes védence jobb eredményt ért el, mint Martins, ő szerezte meg a rajtelsőséget a vasárnapi főversenyre. Vesti ezzel három pontosra csökkentette lemaradását Théo Pourchaire-rel szemben, az F2-ben ugyanis két egység is jár az időmérős sikerért.

Pourchaire egyébként másodikként zárta a B-csoport időmérőjét, mindössze ötvenkét ezreddel elmaradva Vestitől. Harmadikként Zane Maloney végzett, majd Jak Crawford és Ayumu Iwasa jött.

A főversenynek tehát Vesti vághat majd neki az első, Martins pedig a második rajthelyről. A második sort Doohan és Pourchaire, a harmadikat pedig Verschoor és Maloney alkotja majd. A szombati sprintet az időmérő tizedik helyezettje, vagyis Iwasa kezdi majd az élről.

A pénteki program az F1-esek második edzésével zárul, amit az M4 Sport élőben közvetít 16:55-től. Motorsport nélkül azonban addig sem maradnak csatornánk nézői, 16:00-kor ugyanis kezdődik a pénteki Boxutca magazin, 

Borítókép: Frederik Vesti (Fotó: XPB)

További tartalmak