Musorujsag
Élő Eredmények

F3: Miní uralta a monacói időmérőt

F3: Miní uralta a monacói időmérőt

Boxutca
Az Alpine akadémistája, Gabriele Miní volt a leggyorsabb az F3-asok monacói időmérőjén, megszerezve ezzel idei második rajtelsőségét. Másodikként a két részre osztott kvalifikáció első csoportjában leggyorsabb Dino Beganovic végzett.

Hosszú szünet – az áprilisi Ausztrál Nagydíj – után Monacóban folytatódik a Forma–3-as bajnokság, melynek harmadik fordulója már csütörtökön kezdetét vette a szabadedzéssel. Ezt még részben esős körülmények között rendezték, mára viszont felszáradt a pálya.

A kvalifikáció tehát „ugrás volt az ismeretlenbe” csütörtök óta ugyanis sokat változtak a körülmények, az F3 mezőnye pedig – mióta a bajnokság jelenlegi formájában létezik – sosem járt még a helyszínen.

Ami az időmérőt illeti, az F2-höz hasonlóan a rajtszámok alapján a legkisebb kategóriában is két részre bontották a mezőnyt, hogy az autók számának csökkentésével a feltartásokat is minimalizálni próbálják.

Az A-csoport időmérőjén Dino Beganovic futotta meg a leggyorsabb kört, mindössze három ezreddel megelőzve Luke Browningot, aki utolsó gyors körén forgalomba került, így már nem tudott javítani.

Harmadikként Sebastián Montoya végzett, annak ellenére, hogy időmérője falazással ért véget (ez egyébként több riválist is meggátolt a javításban). A további sorrend Franco Colapinto, Leonardo Fornaroli, Grégoire Saucy, Nikita Bedrin, Jonny Edgar, Oliver Goethe és Christian Mansell volt a legjobb tíz között.

Dino Beganovic (Fotó: XPB)

A B-csoport kvalifikációját Gabriele Miní uralta: a fiatal olasz nyolc tizedet adott a második leggyorsabb kört futó Paul Aronnak, a harmadikként végző Caio Collet pedig már másodperc feletti hátrányban volt.

A listavezető Gabriel Bortoleto negyedik lett, majd Taylor Barnard, Josep María Marti, Zak O’Sullivan, Nikola Tsolov, Mari Boya és Tommy Smith volt a sorrend az első tízben.

A két csoportgyőztes közül Miní volt gyorsabb, ő szerezte tehát meg a rajtelsőséget a vasárnapi főfutamra! A vonatozó szabály értelmében a második helyezést az A-csoport legjobbja, Beganovic szerezte meg, majd Aron jött, aki második volt a B-csoportban.

A sorminta értelemszerűen folytatódott, vagyis Browning lett a negyedik, Collet az ötödik, Montoya a hatodik, Bortoleto a hetedik, Colapinto a nyolcadik, Barnard a kilencedik és Fornaroli a tizedik.

Tizenkettedikként Saucyt rangsorolták, a svájci vághat tehát neki az első helyről a szombati sprintnek (amennyiben nem történik változás hátrasorolásos büntetések miatt), a második helyről pedig ezt a viadalt Marti kezdheti, aki tizenegyedik volt az időmérőn. A második sor holnap Fornarolié és Barnardé, a harmadik Colapintóé és Bortoletóé lesz.

A Monacói Nagydíj pénteki programja a Forma–1-esek első szabadedzésével folytatódik, amit 13:25-től élőben közvetítünk az M4 Sporton! Ezt követi az F2-es kvalifikáció 15:10-től.

Borítókép: Gabriele Miní (Fotó: XPB)

További tartalmak