Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton élvezte az új Mercedest: Egyértelmű az előrelépés!

Hamilton élvezte az új Mercedest: Egyértelmű az előrelépés!

F1
Határozott javulást érez a monacói pénteki körözést igazán élvező Lewis Hamilton a megújult Mercedesnél. Toto Wolff osztozott az optimizmusában, George Russell már óvatosabb volt.

Átesett a tűzkeresztségen a „B-Mercedes”. Hónapok óta várták már a pillanatot, hogy először vihessék pályára a megújult koncepciójú W14-esüket, és Monacóban sor került az első erőpróbájára. Az új oldaldobozokat, padlólemezt és átalakított első felfüggesztést kapó fekete autó elsőre jó benyomást tett, hiszen Lewis Hamiltonnal hozta a jó időeredményeket, aminek a vége egy 3. hely lett az első gyakorláson. A másodikon aztán visszaesett a brit a 6. pozícióba, ám így is elégedetten szállt ki az autójából.

„Alapvetően elképesztő napom volt. Igazán élveztem a vezetést” – jelentette a hétszeres világbajnok. „Nagy köszönet mindenkinek a gyárban, mert nem könnyű megépíteni, megtervezni és fejleszteni az autót, és mindenki nagyon sok időt ölt bele, kemény munkaórákat, hogy itt tarthassunk! Boldog vagyok, hogy a pályán tudtam tartani az autót értük, és szerintem sok adatunk lett.”

A második edzésen látott visszaesésnek már kevésbé örült. Bevallotta, ennél valamivel jobbnak várta magukat.

„Az első edzésen úgy éreztem, igazán jók leszünk, de valamiért mindig igazán jónak tűnünk az első edzésen… A másodikon közel fél másodperccel voltunk lemaradva. Talán lehetett volna három tized is, de nem hinném, hogy fél másodperc volt még a körben. Meglátjuk. Dolgozni fogunk rajta, és kiderül, mennyit tudunk még kipréselni belőle az este.”

Kiemelte, az új csomag ettől függetlenül jónak tűnik. Már amennyire az aerodinamikát háttérbe szorító Monacóban meg lehet ezt ítélni. „Sok adatunk lett. Nem egy ilyen helyen akarod tesztelni a fejlesztéseket, de az autót összességében jónak éreztem. Kár, hogy nem vagyunk annyira közel, mint reméltük. de egyértelmű javulást éreztem, és hálás vagyok ezért. Tovább kell araszolnunk, és meglátjuk, mennyit hozhatunk még ki az autóból.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Megkérdezték, vannak-e konkrét területek, amikben érzi a javulást. „Van ilyen, de nem fogom elmondani, hogy hol. Van, és az is teljesen világos, hogy mi hiányzik nálam. Beszélni fogunk erről a csapatmegbeszélésen. Össze fogjuk dugni a fejünket, és próbálunk rájönni, hogyan csinálhatnánk azt, amit akarunk. De remélhetőleg ez olyan alapot jelent, amire építkezhetünk a folytatásban.”

Hasonlóan lelkesen nyilatkozott az első napról Toto Wolff csapatfőnök is, aki a német Sky Sportnak elmondta:

„A fejlesztésektől legalábbis nem lett rosszabb az autónk, mint előtte volt. Ez Monacóban máris jó előjel. Az autó semmi olyat nem csinál, ami nem tetszik nekünk.”

George Russell már visszafogottabb volt. Az első edzésen látott szenvedése után, mely miatt csak 15. lett, ez érthető. A második tréninget már a 12. helyen zárta, de Hamiltontól még mindig hiányzott neki 0,2 másodperc. Wolffot nem túlzottan aggasztja a két versenyző közötti különbség. „George-nak szüksége van pár körre, hogy belelendüljön. Fontos, hogy javult, és az időmérőn már teljesen ott lesz, emiatt nem aggódom” – fogalmazott az osztrák, kiemelve: „A második szabadedzésen is két különböző beállítással mentünk. Most találtunk is valamit, ami George irányába visz.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Russell még nem tudja, mennyire lesznek versenyképesek az időmérőn. „Az éjszaka folyamán dolgozni fogunk, hogy kiderüljön, mit csinálhatnánk még, és hogyan hozhatnánk ki többet a gumikból. Tudjuk, hogy az autó alapteljesítménye jó. Általában túlteljesítünk vasárnaponként, miközben szombatonként alulteljesítünk. Szóval most próbálunk fordítani ezen a hétvégén” – utalt arra, hogy a jellemző időmérős gyengébb teljesítményük nem éppen jó ómen Monacóban.

„Az időmérő itt a legfontosabb része a hétvégének., és általában ekkor szoktunk leginkább küszködni. Az elmúlt tizennyolc hónapot tekintve mindig vasárnap voltunk jobbak. Ki kell találnunk dolgokat az este. Az edzések alapján látunk biztató jeleket. Az elsőhöz képest határozottan fejlődtünk. Ezen a helyen sosem könnyű.”

A fejlesztések kapcsán is fékezte a lelkesedést. „Csütörtökön is mondtam, Monaco különleges pálya, nem az a hely, ahol kiértékeled a fejlesztéseket. Tudtuk ezt a hétvége előtt is, szóval szinte meg is feledkeztünk a fejlesztésekről, és ezekkel a következő hétvégén fogunk foglalkozni, miközben most próbálunk javulni ezen a különleges pályán” – mondta az egyszeres futamgyőztes.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak