Musorujsag
Élő Eredmények

Így értékelte a Mercedes a megújult autója első tesztjét

Így értékelte a Mercedes a megújult autója első tesztjét

Sky Sports, Motorsport-Magazin, Motorsport-Total
Ígéretesnek vélte a Mercedes a megújult autója első próbáját. Lewis Hamilton és George Russell között azonban egyelőre szakadék tátong Monacóban.

Valahányszor új etapot kezdett, versenyképes volt a Mercedes Monacóban Lewis Hamilton alatt. A brit a harmadik helyen zárta az első szabadedzést, hátránya, 0,6 másodperc volt Carlos Sainzcal szemben. Alatta egyelőre meggyőzőbbnek tűnt az új oldaldobozzal, padlólemezzel és első felfüggesztéssel felszerelt W14, mint a Red Bull Max Verstappenék alatt.

Toto Wolff csapatfőnök elégedetten jegyezte meg a német Sky Sportnak:

A többiek tíz-tizenöt perccel később futották a köreiket, és a pálya folyamatosan javul.”

Mindeközben az 1,7 másodperces lemaradásával csak 15.-ként záró George Russell sokat szenvedett a vezethetőséggel és a tapadással. Képtelen volt működésre bírni a hátsó gumikat. „Eltérő beállításokkal mentek” – adott magyarázatot Wolff a nagy eltérésre.

Hozzátette, még maradt potenciál az autójukban. „Lewis nem elégedett az autóval, van még min javítanunk. Ez még kicsit gyermeki puhatolózás. Még nem teljesen világos, miért volt az egyikük gyorsabb a másikuknál.”

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

Andrew Shovlin vezető pályamérnök azért óvatosságra intett. Azt már George Russellék is hangoztatták csütörtökön, hogy Monaco teljesen félrevezető lehet a fejlesztések kiértékelése szempontjából, ezért mindent fenntartásokkal kell majd kezelniük. Mérnökük emellett arra is rámutatott, hogy nem a kezdés, hanem a folytatás a lényeg Monacóban.

„Nehéz megmondani a hétvége ezen szakaszában” – felelte a brit Sky kérdésére, hogyan működnek az újítások. „Nem láttunk lényeges problémákat, ami kezdésnek jó. Összevetünk dolgokat a két autón a beállítások szempontjából, és Lewis egyértelműen elégedettebb, mint George.”

„Monacóban az a trükkös, hogy a pálya nagyon gyorsan javul. Szóval az egy dolog, hogy az első szabadedzésen jó helyzetbe hozod az autót, az igazi tudományt az jelenti, hogy abban is tartsd a második és harmadik szabadedzésen, egészen az időmérőig. Ezt sokkal könnyebb mondani, mint csinálni. Szóval jó kezdés volt, de nagyon-nagyon sokféleképpen elszúrhatod Monacóban.”

A Mercedes autójának most már igazi oldaldobozai vannak, miután a csapat feladta a „zéródobozos” koncepcióját. Az első felfüggesztésénél pedig a Red Bull útjára lépve próbált gondoskodni az autó előrebukásának akadályozásáról: magasabbra emelték a felső lengőkar bekötési pontját, eltávolították azt az alsótól, ami így biztosabban támasztja meg az autó orrát a fékezéskor és kanyarodáskor ható erőkkel szemben.

George Russell (Fotó: Mercedes)

Shovlin elismerte, a változtatásokkal meg volt kötve valamennyire a kezük.

„Amikor tiszta lappal indulsz, sokkal könnyebb tökéletesíteni az autót, mint szezon közben hirtelen nagyot változtatni. A jó hír, hogy van egy hosszú listánk arról, hogyan javíthatnánk a teljesítményen. Mindenesetre lenyűgöző, hogy mindez elkészült az év hatodik versenyére.”

A szakember hozzátette, mérvadónak majd a későbbi pályák fognak bizonyulni a fejlesztéseik hatása szempontjából. „Nos, őszintén szólva csak játszunk a megszokott beállításokkal itt. Az ember nem Monacóra tervezi az autóját, hanem a Silverstone-okra és Barcelonákra. A kihívás mindig abban áll, hogyan bírod működésre az így megtervezett autót egy ilyen nagyon szűk, kanyargós pályán.”

„Kompromisszumokra kényszerülsz. Nagy buckák vannak a pályán, ami miatt nehéz a futómű beállítása. Próbálsz puhán menni, de a mostani szabályokra jellemző, hogy az autó jobban működik a földhöz közelebb engedve. Szóval ezeket a kompromisszumokat keressük most.”

A cél világos: „Monacóban a versenyző önbizalma számít. Lewis délelőtt magabiztos volt, George nem. Dolgozunk a módosításokon, hogy javítsunk ezen” – vetítette előre a folytatás kapcsán Shovlin.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak