Musorujsag
Élő Eredmények

Két kézzel ragadná meg a Ferrari az esélyt: a pole és a győzelem a cél!

Két kézzel ragadná meg a Ferrari az esélyt: a pole és a győzelem a cél!

Motorsport
Mindent az időmérőnek és az esély megragadásának rendel alá a Ferrari Monacóban. Csapatfőnökük nem tart a tavalyi taktikai bakik megismétlődésétől.

A cél a mesterhármas! Az elmúlt két évben Ferrari-pole-t eredményezett a monacói időmérő edzés, és a Scuderia úgy érzi, idén is lehet keresnivalója szombaton. Annak ellenére, hogy a Red Bull eddig nagy fölényben volt velük szemben.

Frédéric Vasseur csapatfőnök szerint a pálya karaktere és a verseny jellegzetessége a malmukra hajthatja a vizet: itt nem a versenytempó vagy a gumikezelés számít, hanem az, ki honnan rajtol vasárnap.

„A szezon kezdete óta mindig harcban tudtunk lenni a pole pozícióért, és ha Monacóban az első sorból rajtolhatsz, számíthatsz arra, hogy a győzelemért is harcban leszel. Ez mindenképpen jó lehetőség számunkra”

– állapította meg a francia.

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)

A cinikusok persze erre azt mondhatják: 2021-ben és 2022-ben sem mentek semmire a pole-jukkal, hiszen egyik alkalommal sem tudták azt futamgyőzelemre váltani. Míg két éve Charles Leclerc szombati balesete és az annak következtében előjövő vasárnapi felfüggesztéshiba okozta a vesztüket, tavaly a boxfaluk volt a ludas, hiszen két hibás taktikai döntést is hoztak, így végül nemcsak az első helyet, de még a dobogót is elbukták Leclerc-rel.

Kapcsolódó tartalom

Vasseur szerint az akkor még nem általa irányított csapatnak volt mentsége, attól pedig nem fél, hogy ismétli magát a történelem. „Mindenki követett el hibákat a rajtrácson, és szerintem összességében mindig nehezebb a döntéshozás azok számára, akik az élen vannak, mint akik hátul. Amikor üldöző vagy, nincs vesztenivalód. Szóval a két helyzetet nem lehet összevetni.”

„Ami az idei szezont illeti, változtattunk pár dolgon stratégiai fronton, és azt mondhatom, hogy eddig nem voltak hibák. Elégedett vagyok a boxfal és a gyár munkájával is.”

Frédéric Vasseur (Fotó: EPA/Giuseppe Cacace)

Hogy mennyire nagy lehetőségnek érzik a Ferrarinál a monacói hétvégét, jól jelzi, hogy mindent alárendelnek a felkészülésnek. Vasseur elárulta, elsősorban ennek köszönhető az is, hogy kivárnak az eredetileg Imolára szánt komolyabb fejlesztéseikkel (hátsó felfüggesztés), és nem annak, hogy Monaco nem éppen ideális teszthelyszín.

„Ezen a hétvégén inkább a beállításokra és a vezethetőségre akarunk koncentrálni, ezért csak kisebb változtatásaink lesznek az autón, amiket már Imolára terveztünk, de a jelentősebb elemeket Barcelonában vetjük be a jövő héten.”

„Monacóban szeretnénk arra használni a szabadedzéseket, hogy megtaláljuk a beállításokat, mert tudjuk, hogy mindenki az időmérőre fog fókuszálni, ez nem titok.”

Tekintve, hogy az SF-23-as kiszámíthatatlan és hullámzó teljesítményt nyújtó autó volt eddig, érthető a hozzáállásuk. Charles Leclerc és Carlos Sainz éppen e kiszámíthatatlansággal magyarázta a Miamiban mutatott gyenge versenyteljesítményüket, melynek azóta próbáltak a végére járni. „Nem árulhatok el sok részletet, de nem gondolnám, hogy a problémának a gumikezeléshez volt köze” – mondta ennek kapcsán Vasseur. „Nem volt meg a versenytempónk, és ilyenkor muszáj túlmelegítened a gumikat. Összességében úgy véljük, ami Miamiban lépett fel, az inkább annak volt köszönhető, hogy az autónkat nehéz vezetni. Ez vezetett ahhoz, hogy a versenyzőink túlmelegítették a gumikat.”

 

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

További tartalmak