Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen: Ha a Ferrari előtt akarunk maradni…

Verstappen: Ha a Ferrari előtt akarunk maradni…

F1
Panaszkodott, elégedetlenkedett, ideges volt az elsőn, aztán elsőként zárta a másodikat. Max Verstappennek sikerült sínre tennie a pocsékul induló monacói péntekjét, de így sem számít könnyű folytatásra.

Már a Monacói Nagydíj első szabadedzésének kezdetén panaszkodott Max Verstappen – aztán az egész egy órája ennek jegyében telt. Elsősorban az RB19-es úthoz verődése és nehezen vezethetősége bosszantotta. Annyira, hogy körei között hol idegesen gesztikulált, hol a mérnökének sorolta a problémáit. Ezek után zárt a 6. idővel 0,8 másodperces lemaradással.

Főnökei megerősítették, a beállításokkal futottak mellé: kipróbáltak valamit, ami a szimulátorban még ígéretesnek tűnt.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A két edzés között aztán változtattak, és Verstappen egyre meggyőzőbb és magabiztosabb lett. A hajrában a Ferrarikat is megelőzte, és Charles Leclerc-rel szemben 0,065 másodperces előnnyel az első helyen intette le a kockás zászló.

„Az első szabadedzés eléggé nehéz volt. Nem voltam valami elégedett az autó futásával a kerékvetőkön és a huplikon. A második szabadedzés egyből sokkal jobb volt, az autó sokkal versenyképesebb lett. De a Ferrarihoz viszonyítva összességében még így is hiányzott valamennyi az autó futása, a kerékvetők, a buckák kezelése és a dőlések szempontjából. Ezen dolgoznunk kell még holnapig”

– mondta a kétszeres világbajnok.

Helmut Marko tanácsadó hozzátette: „Az első tréningen egy szimulátoros beállítást alkalmaztunk, amit szerdán még eufóriát váltott ki, de a valóságban nem működött. Most visszatértünk a helyes irányhoz. Nem optimális, de jónak tűnik.”

Ez Verstappenen is érződött, aki az első szabadedzésen még attól félt, falnak csapja az autót, a másodikon viszont egyre határozottabban dacolt a szalagkorlátokkal. „Az autó legalább vezethető volt, így meg lehetett futni vele a kört, jobban nyomni, közelebb kerülni a kerítésekhez. Összességében nehéz kezdet volt, de jó zárás” – összegzett.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A Red Bull előzetesen tartott attól, hogy Monacóban szorongatni fogják őket az ellenfelek. A Ferrarit különösen erősnek várták, és annak is tűnnek Verstappen szerint.

„Világos, hogy nagyon-nagyon közel vannak. És tudva, hogy az időmérőn mindenki a határig fog menni, nagyobb egérútra kell szert tennünk, hogy előttük tudjunk maradni”

– jósolta, kiemelve, az Aston Martint is hasonlóan erősnek érzi.

Szerinte a megtalált út jó lesz. „Úgy érzem, még tovább kell mennünk ebbe az irányba. Ezzel remélhetőleg holnapra még jobbak leszünk.”

 

Pérez: Ez fog dönteni

Sergio Pérez az első tréningen még két hellyel és két tizeddel megelőzte csapattársát, és elégedettebb is volt a beállításokkal. A második gyakorláson viszont a 7. helyre csúszott és bő fél másodpercet kapott a címvédőtől. Elismerte, ennél jobbat, többet várt. „Ez nem volt egy jó nap az autó tempója szempontjából. Az első szabadedzéshez képest változtattunk pár dolgon a másodikra, és lesz mit felülvizsgálnunk. Próbáljuk a legjobb részleteket összeválogatni az időmérőre” – értékelt a bajnoki második helyezett.

Kiemelte, Monacóban minden ezredmásodperc számítani fog, ezért fontos, hogy minden részleten finomítsanak. A kvalifikáció kapcsán elmondta: „Komoly kihívást jelent majd az időmérő. A különbséget a gumikezelés fogja jelenteni, az, hogy a megfelelő időben vidd a megfelelő tartományba a gumikat.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak