Musorujsag
Élő Eredmények

Elmaradt a meglepetés: elképesztő végjáték után Verstappené a pole Monacóban!

Elmaradt a meglepetés: elképesztő végjáték után Verstappené a pole Monacóban!

Boxutca
Esteban Ocon és Fernando Alonso is okozhatott volna meglepetést Monacóban, végül azonban ismét Max Verstappen és a Red Bull örülhetett az időmérő végén. A leggyorsabb körén a falakat többször is lekoccoló holland 84 ezreddel előzte meg az Aston Martin klasszisát az év időmérőjén.

Az első öt hétvége, a bajnoki tabella és a szabadedzések alapján Max Verstappen és a Red Bull vágott neki favoritként a monacói időmérőnek, igaz, a harmadik edzés kaotikus véghajrája miatt többen nem tudták felfedni a kártyáikat.

Jó tempóban reménykedtek az Aston Martinnál és a Ferrarinál is; mielőtt kezdetét vették az események mindkét csapat ezt a hétvégét látta legjobb esélynek a bikások legyőzésére.

Persze nagy kérdés volt az is, hogyan alakul a Red Bull versenyzőinek párharca, Verstappent és a csapattársat, Pérezt ugyanis minimális különbség választja el a bajnoki tabellán, a mexikói pedig általában jól teljesít a városi pályákon.

Utóbbi kérdésre már a Q1 választ adott, Péreznek ugyanis ezúttal nem állt össze a jó teljesítmény, sőt! A rutinos mexikói összetörte autóját az első kanyarnál…

Ezzel nemcsak az időmérőt adta fel, hanem a futamra is nehéz helyzetbe hozta magát, Monacóban ugyanis köztudottan nehéz pozíciókat nyerni, neki pedig biztosan a mezőny második feléből kell majd startolnia a holnapi nagydíjon.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Pérez balesetét követően természetesen a piros zászlók is előkerültek, és néhány percig állt az időmérő, a zöld jelzés után viszont mindenkinek bőven volt még ideje (10 perce) a javításra.

A mexikói mellett végül a Williams újonca, Logan Sargeant, a Haas kettőse (Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg sorrendben) valamint Csou Kuan-jü esett ki az első etapban, mondhatni tehát, hogy a nagy meglepetés mellett a többi búcsúzú „papírforma” volt.

Igencsak izgalmasan alakult azonban ki ez a papírforma, az utolsó pillanatokban ugyanis Lewis Hamiltonnak és Carlos Sainznak is harcolnia kellett a továbbjutásért, amit végül mindketten jó körrel abszolváltak.  A leggyorsabb kört az etapban Verstappen futotta, majd Cunoda Juki, Alexander Albon és Sainz jött a nem túl szokványos legjobb négyben.

A második etap már nyugalmasabban telt és „megszokottabb” eredményeket hozott, igaz, Hamilton ismét izgalmassá tette az utolsó másodperceket a Mercedes számára, hiszen újra harcolnia kellett a továbbjutásért, amit egy jó körrel ismét teljesített.

A kiesőzónába ezzel a McLaren újoncát, Oscar Piastrit löke, aki mellett Nyck de Vries, Albon, nem kis meglepetésre Lance Stroll (az első sorokra vágyó Aston Martinnal) és Bottas esett még ki.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A leggyorsabb kört újra Verstappen futotta, majd’ két tizeddel maga mögé utasítva Leclerc-t. A harmadik pozícióban Alonso jutott tovább, majd a Mercedes kettőse jött Russell, Hamilton sorrendben. Továbbjutottak még az Alpine versenyzői, Sainz, Cunoda és Lando Norris is, aki utolsó gyors körén falazott egyet. Ennek ellenére beverekedte magát a Q3-ba, az viszont kérdéses volt, ott teljesíthet-e gyors kört.

A Q3 első mért körei után Alonso állt az élen, az Aston Martin klasszisának előnye viszont minimális volt a Ferrari duójával szemben: Sainz 29, Leclerc 53 ezreddel volt mögötte. Verstappen ekkor csak az ötödik helyen állt, miután Russell is gyorsabb kört futott nála.

A második menet után aztán az év egyik legnagyobb meglepetése jött: Ocon állt az élre az Alpine-nal! Verstappen a második helyre ugrott, majd Alonso és Hamilton volt a sorrend az utolsó, mindent eldöntő gyors körök előtt.

Az Alpine tündérmeséje végül nem íródott meg, ahogyan Alonsóé sem, aki egy remek körrel átvette az elsőséget korábbi csapattársától az utolsó utáni pillanatban viszont Verstappen futott egy, az övénél 84 ezreddel gyorsabb kört. A meglepetésemberek helyett tehát ismét a címvédő és a Red Bull örülhetett – ezúttal a holland első monacói pole pozíciójának.

Alonsónak tehát végül be kellett érnie a második, Oconnak pedig a negyedik helyezéssel – a francia elé végül Leclerc is besorolt. Sainz ötödik lett, Hamilton pedig hatodik. A legjobb tízben a további sorrend Gasly, Russell, Cunoda és Norris volt – a McLaren versenyzője tehát végül pályára gurulhatott és össze is tudott rakni egy gyors kört.

Az időmérő végeredménye:

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak