Musorujsag
Élő Eredmények

Fittyet hányt a csapata véleményére Hamilton, de nagyon élvezte!

Fittyet hányt a csapata véleményére Hamilton, de nagyon élvezte!

F1, Sky Sports, Motorsport
Túl volt egy baleseten, csak a hatodikként zárta az időmérő edzést, Lewis Hamilton lelkesen és szenvedélyesen beszélt a szombat délutánjáról, melyen annyira élvezte Monacót, amennyire már nagyon rég nem.

Pont, ahogyan pénteken jósolta! Lewis Hamilton a Monacói Nagydíj első két szabadedzése után azt mondta, meglepi kicsit és csalódottá teszi a Max Verstappennel szembeni fél másodperces hátrányuk, de nem hiszi, hogy ennél sokkal közelebb tudnának kerülni a Red Bullhoz. „Talán három tizedre, de nincs benne fél másodperc” – mondta.

Ezek után szombaton 0,360 másodperc volt a hátránya az elképesztő pole-kört futó kétszeres világbajnokkal szemben, ami a hatodik rajtkockára volt elég. Nem túl látványos és ígéretes – gondolhatnánk, ám a hétszeres világbajnok mégis nagyon lelkesen szállt ki az autójából, amit a harmadik szabadedzés végén még összetört.

„Mindenekelőtt: ez egy elképesztő hétvége, amit nagyon élvezek! Minden pályán töltött másodpercet szerettem! Talán jobban, mint valaha. Talán 2007-ben, 2008-ban élveztem ennyire legutóbb. És a Forma–3-as időszakomban”

– mondta Hamilton mosolyogva.

Az élvezeti értéket a tempó mellett a kihívás és a nehezítő körülmények adták. A Mercedest nehéz volt vezetni a szűk pályán, és Hamilton a Q1-ben és a Q2-ben is közel volt a kieséshez, így igazán oda kellett tennie magát.

Lewis Hamitlon (Fotó: XPB)

Elmondása szerint egy bizonyos beállítás alapozta meg mindezt, amit ő maga választott. „Valahányszor változtatsz, ötven-ötven százalék esélyed van rá, hogy működik vagy nem. Ez első és második edzés jó volt, a harmadikra viszont változtattunk valamin, amit nem éreztem annyira jónak, de gyorsabbá tett a középső szektorban. Csak lassabbá az elsőben és a harmadikban.”

„Igazán nehezen vezethető volt az autó. Nehézséget okozott a gumik működésre bírása. És ez volt az első alkalom most. Tudjuk, hogy miért.”

„Én hoztam meg ezt a döntést, szembemenve mindenki ítéletével. Küzdöttem valamiért, és ez talán csak még nehezebbé tette. De a végén összeraktam egy igazán jó kört, és egy tökéletes világban talán egy tized lehetett volna még benne. Örülök, hogy távol tartottam a faltól és körbeértem”

– mondta a Sky Sportsnak.

Az F1 riporterének mosolyogva tette hozzá: „Ez az autó egy igazi gazember, ezt elmondhatom! Annyira keményen nyomtam, hogy… lényegében túlerőltessem. A legrosszabb helyzet, amikor túlerőlteted, mert nem teszi, amit akarsz. De ha csak az autó határain maradtam volna, talán nem jutottunk volna a legjobb tízbe. A penge élén táncoltam, végig kicsit túl voltam a határon, érintettem a falakat.”

Lewis Hamitlon (Fotó: XPB)

Annak kapcsán, miért lépett furcsának ható útra a beállításokkal, elmagyarázta: „Azért változtattam, mert szerettem volna javulni a középső szektorban, ahol a legtöbbet veszítettük. Javultam is, de az elsőben és a harmadikban rosszabb lettem. Az egyensúlyon tehát dolgoznunk kell, de a fejlesztések működnek.”

Az is kiderült, hogy elégedettségében benne volt, hogy csapattársa, a tőle 0,2 másodpercet kapó és 8. helyen végző George Russell kitartott egy korábbi választás mellett.

„Kipróbáltunk valamit a hétvégén, és volt némi bizonytalanság. A másik autón félig visszafordultunk ezzel, nálam viszont teljesen az én utamat jártuk. Azt mondtam: ne, vegyétek le! Ők meg: nem-nem, meg kéne tartanunk. Én viszont biztos voltam benne.”

„Azt mondtam: ha tévedek, akkor felteszem a kezem. És szerintem a végén rendben volt, de talán egy körön egy kicsivel rosszabb lett. A versenyen viszont szerintem jobb lesz, szóval rendben leszünk.”

A kockázatvállalás tehát nem ütött igazán vissza, és Hamilton ezzel érezhetően elégedett volt.

Lewis Hamitlon (Fotó: XPB)

De nem csak ezzel magyarázta lelkesedését. Elmondása szerint az új fejlesztések is javítottak a hangulatán. „A változtatások javítottak az érzésen. Határozottan úgy érzem, hogy a helyes irányba tartunk. A teljes képet nem kapjuk meg az új oldaldobozokról és mindenről, majd csak Barcelonában, ahol az autó igazán életre fog kelni.”

Hozzátette: „Egyszerűen jó hangulatban érkeztem erre a hétvégére. A múlt hétvégén jól jött a szünet. Frissen jöttem ezen a héten, és összességében csak élvezem a kihívást, hogy az autóban ülhetek”

„Nagyon hálás vagyok mindenkinek a gyárban az újításokért. Szerencsére nem törtem össze az új elemeket. Csak a szárnyat törtem össze, amit persze sajnálok.”

„Vannak még dolgok a tarsolyunkban, és még mindig szükségesek lesznek alapvető váltások a jövőben” – bocsátotta előre Hamilton.

Borítókép: Lewis Hamitlon (Fotó: XPB)

További tartalmak