Musorujsag
Élő Eredmények

Megbüntették Leclerc-t, oda a harmadik rajthelye!

Megbüntették Leclerc-t, oda a harmadik rajthelye!

FIA
Nem kegyelmezett az FIA a Lando Norrist feltartó Charles Leclerc-nek: elvesztette a Monacói Nagydíj időmérő edzésén megszerzett harmadik helyét. Három rajthely a büntetése. Az átok folytatódik.

Vizsgálat indult Charles Leclerc ellen a szombati monacói időmérő edzés leintése után. A Q3-ban az alagút elején állta Lando Norris útját, akinek emiatt vissza kellett vennie a gyorskörén. A monacói esetét magyar idő szerint 18 órakor vizsgálták meg, két órával később pedig kijött az ítélet: 3 rajthelyes büntetés!

A Ferrari versenyzője eredetileg a 3. rajtkockát szerezte meg, ám a feltartása miatt csak a 6.-ba állhat be a vasárnapi hazai versenyén.

Az FIA ítéletében kiemelte, miközben voltak amolyan enyhítő körülmények, a Ferrari túl későn figyelmeztette versenyzőjét. Ezt azonban az eddigi gyakorlat szerint nem tekinthetik tényleges enyhítő körülménynek.

„A két versenyző egyetértett abban, hogy Leclerc biztonságosan nem sokat tehetett volna az alagútban Norris feltartásának elkerüléséért, mivel nem lehet ott jól látni a fényes bejáratnál, ahogy ívet váltani sem az alagútban. A bírók megfigyelték, hogy Leclerc észszerű módon reagált a kék zászlóra, amit a sportbírók felmutattak neki, de akkor már túl késő volt”

– áll az ítéletben.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A bíróság rámutatott, a Ferrari nem volt kellően alapos és körültekintő, és ezzel hozta nehéz helyzetbe versenyzőjét.

„Ennek ellenére a bírók megvizsgálták a csapatrádiózást, és Leclerc csapata elmulasztott bármiféle figyelmeztetést adni neki Norris közeledéséről, egészen addig, amíg Norris már közvetlenül mögötte nem volt. Ezenkívül a pálya előző szakaszán a diskurzus végig a rivális versenyzőkről szólt, nem a hátulról érkező forgalomról, ami kritikus feladatot jelent ezen a pályán”

– emelte ki az FIA.

Hozzátették: „Leclerc a bírók szerint sok mindent tehetett volna az alagút előtt a feltartás elkerüléséért, ha időben figyelmeztette volna a csapata, főleg annak tükrében, hogy Norris közeledése világosan látható volt a sportbírói rendszeren keresztül is. Ennélfogva a bírók úgy ítélik meg, hogy a feltartás felesleges volt.”

Végül kiemelték, áttekintették az elmúlt évek feltartásos esetei során kiosztott büntetéseket, és megállapították: ezen esetek egyikénél sem tekintették enyhítő körülménynek a csapat lépéseit vagy lépéseinek elmaradását, ezért osztottak ki három rajthelyes büntetést.

Lefordítva: az FIA szerint elsősorban a Ferrari hibázott, ám a csapat és versenyző hibáját ilyen esetekben nem választják szét, így mindketten bűnhődnek.

Leclerc-t ezzel tovább sújtja a hazai átok, mely az évek során már sokszor hozta őt fájó helyzetbe. Büntetésének legjobban a negyedikről a harmadik helyre előrelépő Esteban Ocon, valamint a mögötte szintén pozíciót nyerő Carlos Sainz és Lewis Hamilton örülhet.

 

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak