Musorujsag
Élő Eredmények

Szenzációs Ocon: a pole-harcba csöppent az Alpine-nal

Szenzációs Ocon: a pole-harcba csöppent az Alpine-nal

Racefans, Motorsport
Váratlanul a pole pozícióért folyó csatában találta magát Esteban Ocon az Alpine-nal Monacóban. Szerinte volt is esélye.

Nem Max Verstappen vagy Fernando Alonso volt az egyetlen versenyző a monacói időmérő edzésen, aki a falakkal dacolva vállalt a „megengedettnél” nagyobb kockázatot a jó eredményért. Esteban Ocon szinte a semmiből keveredett bele a pole-csata hajrájába azzal, hogy a Q3-ban egy időre még a vezetést is átvette Max Verstappentől. Végül a 4. hely jutott neki, a hollandtól 0,188 másodperccel kapott ki, ám Charles Leclerc utólagos büntetésének köszönhetően vasárnap a harmadik rajtkockából vághat neki a futamnak. Dobogós reménnyel!

„Ha a hétvége előtt azt mondják nekünk, hogy az első ötben leszünk, máris aláírtam volna. De ez annál is jobb! Kevesebb mint két tizedre vagyok a pole pozíciótól” – mondta a francia.

„Rendkívül elégedett vagyok azzal, ahogyan a hétvége alakult eddig, valamint azzal, amit a szimulátorozástól a szabadedzéseken át eddig csináltunk.”

„Az első szabadedzés első menetétől bíztam az autóban, képes voltam keményebben nyomni, mint általában. Elmentem a száz százalékig az utolsó körömön. Párszor nagyon-nagyon keményen ütődtem a falnak, de ez határozottan időnyereséget hozott, szóval nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan felépítettünk mindent.”

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

Két perc volt még hátra az időmérőből, amikor Ocon az élre állt, és ezt követően ő visszatért a garázsba. Onnan nézte, ahogyan ellenfelei megelőzik.

„Akkor még a pole-ban álltam, mikor bejöttem. Aztán rám szakadt az ég, ami nem volt jó érzés! De elégedettek lehetünk, hogy csak két tizedre voltunk a Red Bulltól.”

Felmerült a kérdés, mennyi lehetett volna még az Alpine-ban, ha a legjobb állapotú pályán, vagyis az utolsó pillanatokban teljesíti a gyorskörét. Ocont négy perccel a vége előtt küldték ki, arra számítva, hogy a hajrá az előző évekhez hasonlóan megszakítást hozhat. „Miamiban pontosan ezt tettük: későn mentünk ki, jött a piros zászló Charles miatt a végén. Szerettük volna elkerülni ezt” – magyarázta Ocon a taktikájukat. „Szerettünk volna korán kimenni a két szettel, és így is tettük. Sajnos nem volt ma piros zászló, pedig igazán kifizetődő lett volna! Ezt észben fogjuk tartani” – tette hozzá.

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

Azért elismerte, benne maradt a gondolat, mi lehetett volna, ha…

„Egy kicsit frusztrál, hogy 0,188 másodpercre vagyok a pole-tól, valamint a tudat, hogy mi történhetett volna. Ha jobb lett volna a kigyorsításom itt, ha kicsit alacsonyabb lett volna az első gumim hőmérséklete az utolsó kanyarokban… Sosem tudhatod. De szerintem nagyjából a maximumot hoztuk ki belőle.”

Ez a kiugró eredmény a lehető legjobbkor jött az Alpine-tól, hiszen a márkaelnök Laurent Rossi Miamiban a nyilvánosság előtt nevezte dilettánsnak és amatőrnek a csapatot az év eleji hibák kapcsán. Ocon szerint ehhez az eredményhez most nem csak egy jó autó kellett. „Ez különleges pálya. Ha kockáztatsz rajta és megcsinálod, akkor előrébb végzel, mint amire az autód képes. Én határozottan nagyon magabiztos vagyok egész hétvégén, sikerült eltalálnunk a beállításokat, de ezt még Barcelonában meg is kell erősítenünk. Ma mindenesetre nagy elismerés jár a csapatnak a munkájáért, mert elképesztően dolgoztak.”

A vasárnap kapcsán Ocon elismerte, az előrébb kapaszkodás nem tűnik reálisnak, ám reménykedik benne, hogy rájuk talál pár lepattanó… „Fernando a második helyről rajtol. Biztosra veszem, hogy sokat fog kockáztatni, hogy az első kanyarban az élre álljon. Szóval remélhetőleg lesz egy kis kavarodás, és ez utat nyithat előttünk” – mondta mosolyogva.

 

Borítókép: Esteban Ocon (Fotó: Alpine)

További tartalmak