Musorujsag
Élő Eredmények

Piastri követte Verstappent és tanult

Piastri követte Verstappent és tanult

RaceFans
A McLaren újonca, Oscar Piastri egészen különleges esélyt kapott a Monacói Nagydíjon: esős körülmények között testközelből figyelhette a kétszeres világbajnok Max Verstappent és tanulhatott tőle.

Szinte minden versenyző és csapat szóvá tette, hogy a 2023-as tesztidőszak túl rövid volt, legjobban viszont a három újoncot viselték meg a korlátozások, hiszen többek között esős körülmények között sem volt lehetőségük az autóval való ismerkedésre. A fiatalok idén versenykörülmények között először Monte-Carlóban szembesültek a vizes pálya jelentette kihívásokkal.

Nem volt tehát egyszerű a dolgok, hiszen egy szűk, utcai pályán kellett megzabolázniuk autóikat esős körülmények között – ráadásul úgy, hogy a körülmények a verseny alatt változtak, tehát néhány körig slick gumikon kellett pályán maradniuk.

Oscar Piastri az első esős futam kapcsán megjegyezte, tapasztalatszerzés szempontjából mindenképpen hasznos volt neki a monacói viadal, ráadásul kapott egy nem mindennapi lehetőséget is. Testközelből figyelhette, hogyan vezet a vizes aszfalton a hasonló körülmények között rendre kiemelkedően teljesítő kétszeres bajnok, Max Verstappen.

Oscar Piastri (Fotó: XPB)

„Az, hogy Max előttem volt (akkor, amikor eleredt az eső), bizonyos szempontból nagyon hasznos volt, mert most először fordult elő, hogy slick gumikon kellett esős pályán mennem Forma–1-es autóval” – fogalmazott az ausztrál tehetség.

„Max ott volt előttem, és tudtam, hogy ha van versenyző, akivel minden rendben lesz (ilyen körülmények között), az ő. Szóval bizonyos szempontból ez egy roppant hasznos élmény volt számomra. Amikor esett, érthető módon nagyon óvatos volt a slickeken, szóval akkor egészen jól tudtam tartani vele a lépést” – jegyezte meg büszkén.

„Sőt, még akkor is egészen jól ott tudtam maradni mögötte, amikor kijöttünk a pályára a közteseken. Ahogy száradt a pálya és a körülmények egy kicsit kényelmesebbé váltak, már sokkal gyorsabb volt nálam. De kezdetben sikerült mögötte maradnom, és ez most először történt meg, szóval büszke vagyok magamra” – tette hozzá.

Az esős pályás élménnyel kapcsolatban megjegyezte, bár komoly próbatétel volt számára, hogy hiba nélkül vezessen, sikeresen abszolválta a feladatot. „Nem hiszem, hogy volt falazásom, de azért egy-két nagyon necces pillanatot átéltem. Főleg akkor, amikor még a slickeken voltunk kinn. Egyszer bekapcsoltam a rádiót, hogy beszéljek a csapattal, és majdnem beletettem az autót a falba a mondat közepén. Legközelebb nem csinálok ilyet. Párszor nagyon közel voltam a falakhoz” – fogalmazott.

Max Verstappen (Fotó: XPB)
Borítókép: Max Verstappen és Oscar Piastri (Fotó: XPB)

További tartalmak