Musorujsag
Élő Eredmények

Vowles csodálja a Williamst: Nem értem, hogy lehetséges ez a modern F1-ben…

Vowles csodálja a Williamst: Nem értem, hogy lehetséges ez a modern F1-ben…

RaceFans
Komoly változtatásokat tervez a Williams csapatvezetője, James Vowles, aki az istálló előző évi eredményei kapcsán megjegyezte, bizonyos szempontból lenyűgözőnek tartja őket, tekintve mennyire elavultak a felszerelései.

A rutinos brit szakember hosszú évekig dolgozott a Mercedes gyári alakulatánál és segítette azt hét egyéni, valamint nyolc konstruktőri bajnoki címhez, mielőtt – sokakat meglepve – a Williamshez igazolt. Az elmúlt hónapokban többször elmondta, komoly tervei vannak az istállóval, és nem egyszer össze is vetette azt előző munkaadójával.

Nemrég ismét jelezte, örömmel veti bele magát a munkába új csapatánál, ahol mindenki kellemes fogadtatásban részesítette, ugyanakkor tudja, nagyon nehéz dolguk lesz, hiszen jóformán minden téren messze elmaradnak a legjobbaktól.

Először is, mindenki nagyon barátságos volt velem, az első pillanattól kezdve” – idézte szavait a RaceFans. „Egy új környezetben az ember mindig tart attól, vajon a csapat kitárja-e előtt a karjait, vagy inkább fél a változástól, esetleg, ami még rosszabb, elutasítják őt és a változást is. Ez a csapat nagyon is készen áll a fejlődésre, az átalakulásra. Tudja, hogy így nem folytathatja tovább!”

Kiemelte, nagyon fontos változások jönnek, például a vezetőség tekintetében is, erről pedig nemsokára bejelentések is érkezhetnek. „Amit el akarunk érni, nem idén, hanem a következő években, ahhoz alapos, átfogó, mindent feltáró strukturális változtatásokra van szükség” – mondta.

Alexander Albon (Fotó: XPB)

„Az előző két-három hétben elkezdtük egy jó menedzsment csapat elemeinek a felállítását. Ez a feladat még folyamatban van. A következő hónapokban több szerződés is nyilvánosságra fog kerülni, és ebből látni fogják, milyen struktúrát képzeltem el. Ez jelenleg hiányzik. Nincs meg a struktúra, ami a napi működéshez, a csapat működtetéséhez kell. Valamint a fejlődéséhez. De ez a struktúra meg fog jelenni a Williamsnél” – húzta alá.

Kiemelte, nemcsak a személyzetet, a csapat felszereléseit is modernizálni kell. Ennek kapcsán jegyezte meg, csodálja a Williamst, amiért az előző években a felszínen maradt, sőt volt, hogy fejlődni is tudott, miközben meglehetősen elavult a bázisuk és az eszközállományuk.

„A szervezet remek eredményeket ért el. Van itt egy autó, 17 ezer alkatrész, amit mindenféle digitalizált rendszer nélkül raknak össze. Nem is hittem, hogy ez lehetséges a mai F1-ben. Nemcsak a technikán kell változtatni, a tervezésen és a szélcsatornán valamint az aerodinamikán. Minden. A gyártási elemek némelyike vagy 20 éve elavult a módszerek és filozófiák tekintetében. A helyes megfogalmazás talán az, hogy egy kicsit mindenhol az…” – mutatott rá.

„Végső soron mindent a teljesítmény mozgat, ezért kell ekkora hangsúlyt fektetni rá. Minden alkalommal, amikor az ember erőltet valamit, talál egy újabb korlátozást, újabb akadályt, valamit, amit meg kell oldania. Addig, amíg nem helyezed nyomás alá a szervezetet, ezt nem találhatod meg. Mi ezt (hogy nyomás alá helyezzük a szervezetet) különböző módokon tesszük” – zárta gondolatát.

James Vowles (Fotó: XPB)
Borítókép: James Vowles (Fotó: XPB)

További tartalmak