Musorujsag
Élő Eredmények

Montoya az Aston Martinról: Vajon tudnak még fejlődni?

Montoya az Aston Martinról: Vajon tudnak még fejlődni?

Sky Sports, PlanetF1
A korábbi többszörös F1-es futamgyőztes, Juan Pablo Montoya az előző 12 hónapban komoly fejlődést produkáló Aston Martinnal kapcsolatban megjegyezte, fennáll a veszélye annak, hogy 2024-ben megakad az istálló előretörése, sőt teljesítményük akár vissza is eshet.

Fantasztikusan kezdte az új szezont a tavaly a középmezőny második felében szerénykedő Aston Martin: a zöldek hat futam alatt több mint kétszer annyi pontot gyűjtöttek, mint 2022-ben összesen, spanyol klasszisuk, Fernando Alonso pedig öt dobogós helyezést szerzett, és stabilan tartja a harmadik helyezést a bajnoki tabellán.

Ami a csapatot illeti, ők a második helyen állnak a konstruktőri bajnokságban, megelőzve a Mercedest és a Ferrarit is. Talán nem túlzó kijelenteni, hogy ilyen erős kezdésre csak nagyon-nagyon kevesen számítottak az alakulattól.

Jövőre viszont ez mindenképpen változhat, most ugyanis már sokkal nagyobbak az elvárások az istállóval szemben, és vannak, akik már azzal számolnak, a folytatásban ők lehetnek a Red Bull első számú kihívói. Juan Pablo Montoya sokkal óvatosabb a zöldek jövőjével kapcsolatban. „Idén fantasztikus autóval állt elő, ezt meg kell adni nekik” – kezdte a Sky Sportsnak nyilatkozó kolumbiai.

„Az autójuk hihetetlenül jó, remek a sebessége. Nagyon jól vezethető és Fernando csodálatos munkát végez és az egész alakulat mögötte áll. Ezt meg kell adni nekik. A nagy kérdés az: meg tudják-e ismételni mindezt és jövőre is erős autóval állnak majd elő?” – folytatta.

Juan Pablo Montoya (Fotó: XPB)

„Vajon hosszabb távról is beszélhetünk? Úgy értem, nem fogjuk (jövőre) azt mondani, hogy amit idén csináltak, az csak egyszeri volt. Csak vessünk egy pillantást a Mercedesre. Azokkal a remek szakemberekkel, akiket alkalmaznak, idén végül gyengébb autóval álltak elő, mint tavaly. Sosem gondoltuk volna, hogy így lesz azok után, hogy dominálták a sportágat” – mutatott rá.

„Most (a Mercedes kapcsán) sokan azt kérdezgetik, hogy jött ez össze nekik? Szóval az esélye (megvan) annak, hogy elrontanak egy versenyautót… Szerintem nehezebb egy jó autót összerakni, mint elszúrni egyet” – zárta gondolatát.

A Sky szakértője, David Croft megjegyezte, bár egyetért Montoyával, szerinte az Aston Martinnál minden adott ahhoz, hogy folytassa fejlődését. „Szerintem előnyben vannak a Mercedesszel szemben. A Mercedes koncepciója most nem egyezik azzal, amit 2014 és 2021 között használtak, és ami annyira domináns volt. Nekik most újra fel kellett találniuk a kereket, ha szabad így fogalmaznom” – fogalmazott.

„Az Aston Martin technikai csapatát a Red Bulltól érkező Dan Fallows vezeti, aki a Red Bulltól érkezett, és érti, hogyan vezethető át Adrian Newey inspirációja és filozófiája egy jó autóba. Egy meredeken emelkedő hasmagasságú autóról van szó, ami most sikeres, tekintve a padló és a diffúzor apróbb változtatásait, amit az előző években hajtottak végre” – magyarázta.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)
Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak