Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso kiosztotta a károgókat: A fotelből könnyű az F1…

Alonso kiosztotta a károgókat: A fotelből könnyű az F1…

BBC, F1
Nem érti Fernando Alonso, az évük eddigi legjobb eredménye után miért az Aston Martin lehetséges taktikai hibáján lovagol mindenki.

Négy harmadik hely után a múlt heti Monacói Nagydíjon feljebb léphetett a dobogón Fernando Alonso és az Aston Martin. Másodikként intette le őket a kockás zászló, ám felmerült, talán a győzelemre is lehetett volna esélyük, ha az eső érkezésekor megejtett kiállásuknál nem slick, hanem köztes esőgumit tesznek fel és ezzel megspórolják a következő körös újabb kiállásokat.

A számítások szerint szoros lehetett volna a dolog, hiszen Alonso a második cseréje után 20 másodperces hátrányba került, ami nagyjából éppen egy kiállásnyi idő. „Nem tudom. Ha lenne kristálygömbünk, talán másképp csinálnánk dolgokat. De úgy vélem, akkor volt egy ingyen kerékcserénk, így megengedhettük magunknak a slickeket, hogy lássuk, hogyan alakulnak a dolgok, és ha az eső erősödik, még kiállhassunk köztes esőgumikért. Így is történt” – mondta Alonso a döntésükről.

Kapcsolódó tartalom

Az nem tetszett neki, hogy mindenki a stratégiájukon csámcsogott.

„Másodikak lettünk Monacóban – lenyűgöző, hogy még mindig arról beszélünk, hogy esetleg valamit elszúrhattunk…”

„Ha köztes gumikra váltottunk volna, most arról beszélnénk, hogy a Red Bull egy körrel később állt ki köztes gumikért. Minden csapatnál megvan ez, hogy keressük a tökéletességet. Ezt néha nehéz elérni ilyen változó körülmények között.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A kétszeres világbajnok a „fotelszakértőket” is kiosztotta. „Azt nem szeretem az F1-ben, hogy mindig a negatív dolgokat nézzük. Sosem becsüljük meg kellőképpen a jó dolgokat, amiket a csapatok feszült helyzetekben csinálnak. Mindig kiszúrunk egy csapatot, aki elrontotta, és keményen bánunk vele.”

„Nem tetszik a Forma–1-ben, hogy mindig a negatívumokat látjuk, és mindent könnyűnek ítélünk a fotelben ülve.”

„Mondok erre egy példát. Ha köztes gumikat tettünk volna fel a kiálláskor, ezen a héten most mindenki arról beszélne, hogy a Red Bull rossz döntést hozott, mert egy körrel elkésett a kiállásával. Sosem mondanánk azt, hogy az Aston Martin nagyon bátor volt és jó gumi választott. Csak az, hogy a Red Bull rossz gumit választott és egy körrel elkésett a kiállásával.”

„Egyszerűen ilyen a mentalitás az F1-ben. Keressük a tökéletességet, amit néha nem lehet elérni.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Alonso továbbra is helyesnek ítéli a döntésüket, noha elismeri, ha mindent tudtak volna, talán másképp választottak volna. „Ha most megnézzük a versenyt a tévében, igen, száz százalék, hogy köztes gumit teszünk fel. Az volt a jobb. De abban a pillanatban miért nem állt ki Max sem köztes gumikért? Egy körrel tovább volt kint, mint én, de másik gumin.”

Összegzésként megállapította: „Ha rossz döntést hozunk és másodikként érünk célba Monacóban, mi elfogadjuk…”

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak