Musorujsag
Élő Eredmények

Nem csodát, mentőövet vár Leclerc és Sainz a Ferrari új irányt jelentő fejlesztéseitől

Nem csodát, mentőövet vár Leclerc és Sainz a Ferrari új irányt jelentő fejlesztéseitől

F1
Lassan kiheveri a Ferrari az év eleji sokkot Carlos Sainz szerint, és saját helyzetét elfogadva nyugodtabban kezdhet dolgozni a javulásért. Charles Leclerc tisztázta, mit várnak és mit nem várnak a spanyolországi fejlesztéseiktől.

Míg egy éve még úgy érkezett Barcelonába a Ferrari csapata, hogy övék volt a legkiforrottabb csomag, idén nemigen emlegetik a győzelem esélyét, mi több, a hétvégén bevetendő új fejlesztéseik kapcsán is próbálják fékezni az elvárásokat. Az SF-23-as némiképp átalakul a Spanyol Nagydíjra, az új fejlesztéseik egyikét a hírek szerint a szemre is megváltozó új oldaldobozok fogják jelenteni, melyekkel egy kicsit közelebb kanyarodnak a Red Bull ezen a téren mutatott irányához.

Úgy tudni, a csapat mostanra belátta, hogy az eddig egyedinek számító aerodinamikai megoldásai hozzájárulnak az idei gépükkel kapcsolatos problémáikhoz, így az ingadozó teljesítményhez és a versenyeken tapasztalt erőteljes gumikopáshoz.

Kapcsolódó tartalom

Miközben vannak, akik az eddigi legnagyobb fejlesztésükként emlegetik a barcelonait, Charles Leclerc igyekezett tisztázni, azok sem hatásukat, sem léptéküket tekintve nem olyan jelentősek, mint amilyennek beállítják őket. Szavaiból az derül ki, hogy a Scuderia számára ez most amolyan alapozás inkább a jobb folytatáshoz.

„Nem hiszem, hogy ez lenne az eddigi legnagyobb csomagunk. Kis elemek összeadva” – mondta a monacói. „Nem várok nagy különbséget. Az érzés szempontjából a helyes irányba vihet minket.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A legnagyobb gondjuk márpedig számukra most éppen az „érzés”, vagyis az autó kezelhetősége, vezethetősége, kiszámíthatósága jelenti.

„A legnagyobb problémánk jelenleg az, hogy nagyon speciális körülmények mellett nagyon jó az autónk, de valahányszor egy kicsit kijövünk ebből a tartományból, az autó nagyon sokat veszít a teljesítményéből. És az időmérőről a versenyre nagyon sok teljesítményt veszítünk.”

„Szeretnénk tehát kiegyensúlyozottabbá válni minden körülmények között. A fejlesztésekkel ez a cél. Az összteljesítmény tekintetében nem hiszem, hogy olyan sokat segít, Remélhetőleg vasárnap viszont egy kicsit segíteni fog.”

Csapattársa, Carlos Sainz szerint a helyzet igazán kritikus a vezethetőség szempontjából. „Remélhetőleg egy lépést teszünk a helyes iránya az újításokkal, és mindenekelőtt lehetővé teszik, hogy megnyissuk a kaput a fejlesztés elkezdése előtt. Az autót nagyon nehéz vezetni, a határon van az időmérőn és a versenyen is. Nehéz autó, nehézzé teszi Charles és az én életemet, de reméljük, hogy ez jó irány lesz” – mondta Sainz.

A kérdésre, mennyire táncolna a határon az autójukkal, kifejtette: „Sokkal jobban, mint az emberek hinnék. Mindketten minden tőlünk telhetőt megteszünk, és még így is mindketten igazán jó köröket tudunk teljesíteni, de nem könnyű.”

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

Sainz emellett arról is beszélt, hogy a Ferrarival csak mostanra látták be igazán, hogy nehéz helyzetben vannak, mivel év elején még nehezükre esett elfogadni, hogy valami nem stimmel.

„Most talán kicsit el is kapjuk a ritmust. Keményen próbálkoztunk eddig, de mivel nem voltunk a várt szinten a szezon kezdetén, most szerintem le kell higgadnunk, belátnunk, hogy ez van, fejlesztenünk kell, el kell kezdenünk következetes eredményeket szállítani.”

Leclerc kicsit már Monacóban is ilyen szemléletmóddal versenyzett. Miközben idén is bosszantotta, hogy nem ment neki úgy a hazai versenyén, ahogyan szerette volna, ezt most nyugodtabban kezelte. „Nincs ellenemre a nyomás, nem annyira érzem. Mindig klassz otthon lenni, és természetesen csalódás volt. Az időmérős rajtbüntetésem után tudtuk, hogy nehéz lesz a vasárnap. Nem sokat tudok hozzátenni ehhez. Ami a vasárnapot illeti, csak haza kellett hozni az autót, vinni a pontokat. Amikor szenved az ember, ezt kell tennie” – állapította meg a monacói.

Elárulta, emellett volt valamilyen problémája, amire a hétvége után jöttek rá. „Emellett volt még egy kis apróság az autómon, amit csak utólag fedeztünk fel, és ami remélhetőleg ad majd némi extra teljesítményt ezen a hétvégén” – bizakodott Leclerc.

Barcelona remek teszt lesz annak felmérése, valóban jó irányba indultak-e. Az utolsó sikán kiiktatásával a pálya az korábbinál is jobban fogja gyötörni a gumikat, ami a Ferrari számára az eddigiek alapján nem a legjobb hír.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak