Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen: A Red Bull képes megnyerni az összes versenyt, de…

Verstappen: A Red Bull képes megnyerni az összes versenyt, de…

Racefans, Crash
Nem zárja ki, de nem is tartja valószínűnek Max Verstappen, hogy a Red Bull az összes 2023-as versenyt megnyerje. A dominanciájuk miatti panaszokra is reagált.

Az első félév legnehezebb versenyhétvégéjének jósolta a Red Bull a monacóit, ám a vége ugyanaz lett, mint minden eddigi nagydíjhétvégének: Max Verstappen nagy fölénnyel nyert vasárnap. Ráadásul a pole pozíciót is megszerezte előtte, ami kicsit talán őket is váratlanul érte, hiszen előzetesen úgy érezték, a Ferrari és az Aston Martin is komoly fenyegetést fog jelenteni rájuk. Jelentett is, de nem akkorát, hogy elvegye tőle az első helyet.

Mindezek alapján elgondolkodtató: ha még a „gyenge” pályáján is van annyira erős a Red Bull, hogy fölényes győzelmet arasson, képes lesz-e bárki is megállítani őket idén? George Russel a szezon első versenyén azt jósolta, az RB19-essel az összes 2023-as versenyt meg fogják nyerni, és jelenleg hatból hatnál tartanak…

Verstappent csütörtökön Barcelonában megkérdezték, szerinte nyerhetnek-e csapatként huszonkét versenyt idén.

„Most úgy néz ki, szerintem nyerhetünk. De nagyon valószínűtlen, hogy megtörténik”

– felelte a címvédő.

Kifejtette: nem feltétlenül a gyorsaságuk felől látja kétségesnek a veretlenség megőrzését. „Mindig vannak dolgok, amik félremehetnek vagy kiesések és hasonlók. A nyers tempó alapján szerintem pillanatnyilag így néz ki, de lesznek pályák, ahol talán nem működik úgy, vagy balszerencsénk lesz az időmérő edzésen, hibát követünk el.”

Max Verstappen és George Russell (Fotó: XPB)

Egyre gyakrabban merül fel, hogy ez a fajta Red Bull-fölény rossz hatással van a sportágra és a nézettségére, ám Verstappennek erre is van válasza. „Mindig láttunk dominanciát az F1-ben, nincs ebben semmi új. Minél tovább maradnak változatlanok a szabályok, annál szorosabbá válik. Szóval talán ezen kéne elgondolkodnunk.”

„Van egy-két év, amikor két csapat harcol, talán három. De összességében ha visszatekintünk a 80-as, 90-es, 2000-es és a 2010-es évekre, egészen 2020-ig, mindig egy adott csapat dominált”

– mutatott rá.

Az előző dominálót, a Mercedest erősítő Russell továbbra is tartja, hogy reális az év eleji jóslata, ugyanakkor bízik benne, hogy azért nekik is kijut még idén a sikerből. „Ahogy Max is mondta, a nyers tempó alapján mindenképpen bennük van a potenciál erre” – mondta a veretlenül zárt idényre célozva. „Bizonyos dolgok viszont mindig történhetnek. És szeretném azt hinni, hogy képesek leszünk harcolni valamikor, előnyt kovácsolni más balszerencséjéből. De nehéz ez.”

„Egyetértek azzal, amit Max mondott. Mindig voltak domináló csapatok a Forma–1-ben, és nem tudom, hogyan lehetne megvalósítani, hogy több versenyző és csapat küzdjön a bajnoki címekért, de szerintem az lenne a legjobb a sportnak és nekünk is. A szurkolóknak biztosan tetszene. De nyilván nem mindig kapjuk meg, amiről álmodunk” – mondta a brit.

 

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak