Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Én nem változtam, Hamilton sem, csak az autónk

Alonso: Én nem változtam, Hamilton sem, csak az autónk

F1, Marca, As
Fernando Alonso ismét aláhúzta: nem ő, hanem az autója változott, ezért van újra az élmezőnyben. A hosszabb „csendje” kapcsán a technikai háttér fontosságára hívta fel a figyelmet.

Tíz évvel ezelőtti győzelmének helyszínén versenyez Fernando Alonso a hétvégén. A máig utolsó F1-es sikerét jelentő 2013-as barcelonai elsősége óta nem volt olyan kedvező helyzetben egy Spanyol Nagydíj előtt, mint most. Csapata, az Aston Martin egy kivétellel minden eddigi futamon a legjobb háromban tudott célba érni vele, és Barcelonában is erre törekszenek.

A rutinos versenyzőt megkérdezték, mennyiben változtat a szemléletmódjukon az a tudat, hogy minden hétvégére dobogóra esélyesként érkeznek meg. „Nem igazán változtat semmin. Minden versenynek úgy vágunk neki, hogy bármilyen pozícióról van szó, harcolni fogunk érte. Ki akarjuk hozni az elérhető legjobb eredményt, a maximumot az autóból. Ez néha hetedik hely, néha dobogós esély” – felelte Alonso.

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

Kiemelte, talán vannak, akiknek szokatlan őt a legjobbak között látni, de nála ez másképp van.

„Tudom, hogy a Forma–1-ben eltelt már pár év a ferraris évek óta, de a hosszútávú világbajnokságban minden versenynek úgy vágtam neki, hogy megnyerhetem a versenyt, sőt, a bajnokságot. Az nem volt annyira régen”

– emlékeztetett arra, hogy azért a 2013-as barcelonai óta is voltak sikerei.

Kapcsolódó tartalom

Alonso úgy véli, a példája megmutatja, hogy egy versenyző mennyire a saját autója versenyképességének a rabja. Állítja, ő semmit sem csinál másképp, mint az elmúlt években. Sőt, érzése szerint 2022-ben jobban versenyzett, mint az idei dobogókat hozó szezonjában…

„A dolgok változhatnak, a versenyző viszont nem. Én nem változtam semmit a tél folyamán. Hamilton sem változott a hétszeres világbajnokhoz képest, hiába harcol most pár lehulló dobogóért. Nem felejtett el vezetni, egyszerűen az autónak mindig nagy jelentősége van ebben a sportban.”

Fernando Alonso és Lewis Hamilton (Fotó: F1)

„Amióta visszatértem 2021-ben, jól érzem magam. A tavalyi volt az egyik legjobb évem, de a pontok nem jöttek.”

„A vezetés és a teljesítményem szempontjából azt mondom, 2022 jobb volt, mint 2023. És nézzék az eredmények közötti különbségeket!”

„2022-ben Barcelona volt a második verseny, ahol pontot szereztem. Előtte Bahreinben sikerült. Dzsiddában jobb versenyem volt, Ausztráliában jobb voltam, jobb versenyt mentem. Monacóban idén voltam a jobb. Az első hat versenyből csak Monacóban vezettem jobban, mint tavaly, és nézzék az eredményeket! Ennyit számít az autó” – bizonygatta.

Alonso tisztában van vele, hogy az Aston Martinnak sincs bérelt helye a top 3-ban. „Lesz olyan is, amikor ott lesz a két Red Bulll, a két Ferrari, a két Mercedes, és az Aston Martinnak a hetedik-nyolcadik hely jut. De akkor is boldog leszek, mert a projekt hosszú távra szól, nem egy-egy hétvégére. Vannak csapatok, akik rövid távra terveznek, nekünk viszont hosszú távú küldetésünk van.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

„Olyan helyzetben találtuk magunkat, amilyenre nem számítottunk. Fejleszteni akartuk ezt a koncepciót, remélve, hogy 2024-ben dobogósok lehetünk. Erről beszéltünk a gyárban. Így kezdeni kellemes meglepetés volt. Az évet tekintve még nem értünk célt, de máris több pontunk van, mint vártuk a bajnokság kezdetén.”

„Nagyszerű ilyen helyzetben lenni a csapattal, és nagyon fiatal csapatunk van, szerelők, mérnökök, akik sosem tapasztalták meg, milyen rendszeresen dobogósnak lenni. Szóval lelkesek. Ezért is érzem magam kényelmes helyzetben”– jelentette ki a győzelmet hazai futamán sem váró helyi sztár.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak