Musorujsag
Élő Eredmények

Az élre várták Alonsót az Aston szimulációi – „De nem hazardőrök vagyunk!”

Az élre várták Alonsót az Aston szimulációi – „De nem hazardőrök vagyunk!”

F1, The Race
Elismerte az Aston Martin csapatfőnöke, hogy az élre állt volna Fernando Alonso Monacóban, ha egyből esőgumit tesznek az autójára. Mégsem hiszi, hogy egy győzelmet buktak el…

Már egy ideje Barcelonában van a Forma–1 mezőnye, mégis sok szó esik még az egy héttel korábbi Monacói Nagydíjról. Elsősorban az Aston Martin és Fernando Alonso esetében, akiknek az ottani volt az eddigi legnagyobb esélye a futamgyőzelemre.

A spanyol lassabb versenytempója ellenére is nyomás alatt tudta tartani a végig vezető Max Vestappent, ám amikor jött az eső és az első kerékcseréje, csapata a köztes esőgumi helyett slick közepes keveréket tett az autójára, így a következő körben, amikor a pálya már teljesen vizes volt, mehetett újabb szervizre.

Alonso és csapata is az őket megtévesztő előrejelzésekkel indokolta döntésüket, és egyikük sem mondta ki, hogy taktikai hibát vétettek. Versenyzőjük még kritizálta is a kákán is csomót keresőket, mondván, mégiscsak a mostani második hely volt eddig a legjobb idei eredményük.

Mike Krack (Fotó: XPB)

Mike Krack csapatfőnök a barcelonai sajtótájékoztatón elismerte, amit több számítás is sugallt: ha egyből a jó gumit adják neki, Alonso Verstappen elé kerülhetett volna.

„Az efféle helyzetekben próbálsz a lehető legtovább a pályán maradni, hogy jobban átlásd, hogyan alakul az időjárás. Őszintén szólva mi nem gondoltuk, hogy erősödik az eső. Közben kemény gumi volt Fernando autóján, ami eléggé elhasználódott, szóval sürgősen tennünk kellett valamit. Azt gondoltuk, ha köztes esőgumit adnánk neki, azok gyorsan túlmelegednének. Végül is rosszul ítéltük meg, és fél perccel a kerékcserénk után világossá vált, hogy Fernandót még egyszer hívnunk kell, már köztes gumiért.”

„A szimulációs számításaink alapján a köztes gumira váltással talán Max elé tértünk is volna vissza a pályára. De ez nem jelenti azt, hogy nyertünk volna. Utólag már mindenki nagyon okos, de a döntéshozáskor a rendelkezésedre álló adatokra hagyatkozol”

– vette védelmébe csapatát Krack.

Biztosat egyébként talán az Aston sem tud, hiszen amikor Alonso először a boxba hajtott, Verstappen az esős körén nagyon óvatos volt – mégpedig részben azért, mert a Red Bull szólt neki, hogy ellenfele slick gumikat kapott. „Volt időnk, így megengedhettük, hogy veszítsünk négy-öt-hat másodpercet a boxba vezető körön és még így is Fernando elé jöjjünk. Amikor láttuk, hogy slickeken tér vissza a boxból, csak úgy voltunk vele, még csak próbálkoznunk sem kell” – mondta Christian Horner arról, hogyan könnyített az akkori helyzetükön az Aston gumiválasztása.

A Red Bullnál egyébként úgy számoltak, hogy Verstappen vissza tudott volna jönni az élre.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Alonso csütörtökön egyértelművé tette, nincs ínyére, hogy a lehetséges hibájukon lovagolnak. Krack megérti versenyzője emiatti frusztráltságát.

„Igen, de a Forma–1 márc csak ilyen. Együtt kell élnünk vele. Ki vagyunk téve ennek. Azt akarjuk, hogy foglalkozzanak velünk, amikor minden jól megy, és el kell fogadnunk, hogy vannak híradások, amikből nem jövünk ki olyan jól. Ez nem nagy dráma.”

„ Megértem Fernando nézőpontját, mert ez tény. De ezt tudjuk. A sport nyilvános, górcső alatt áll, és világos, hogy beszélnek ilyen dolgokról. Nekem nincs ezzel problémám” – fogalmazott a csapatfőnök.

Kiemelte, ők nem bosszankodtak, hogy elúszott egy lehetséges győzelem, hanem ünnepelték a második helyezést. „Az első rajtsorból indultunk Monacóban, és a második hellyel az idei legjobb eredményünket értük el. Ez is megmutatja, mennyire messzire jutottunk Fernandóval. Ez egy mérföldkő volt.” – mondta a luxemburgi, kiemelve, Alonso biztos kézzel vezetett a nagyon nehéz körülmények mellett, és ezzel beállították az Aston Martin eddigi legjobb eredményét.

Megkérdezték, csapata a folytatásban agresszívebben taktikázik-e, Krack a fejét rázta. „Ha agresszív alatt azt értik, hogy többet hazardírozunk, akkor világos a válasz. Nem szerencsejátékosok vagyunk. Mi az adatokra építő csapat vagyunk, a rendelkezésünkre álló információkat nézzük” – tette egyértelművé.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak