Musorujsag
Élő Eredmények

Elég a laikusokból, profi F1-es bírók kellenek! – Steiner

Elég a laikusokból, profi F1-es bírók kellenek! – Steiner

Autosport, The Race
Ideje profi bírókat alkalmaznia a Forma–1-nek az FIA újabb döntésével elégedetlen Günther Steiner szerint. Egy monacói ítélet húzta ki nála a gyufát.

Az elmúlt évben megszokhattuk, hogy a Haas csapatfőnöke külön harcot vív a nyilvánosságon keresztül az FIA-val. Több ítéletüket is nyíltan kritizálta, elsősorban Kevin Magnussen lifegő szárnyelemek miatti többszöri kiintése bosszantotta őt. Ezek az esetek vezettek végül az austini óvási ügyhöz (Fernando Alonso eredményét vették el, majd adták vissza egy leszakadó visszapillantó miatt), mely több szempontból is meglehetősen kínos képet festett az FIA-ról.

Monacóban most született egy újabb ítélet, ami kiverte a biztosítékot Günther Steinernél. Nico Hülkenberget a futam első körében történt ütközésért büntették 5 másodperccel. Az FIA a hivatalos indoklásában, a 6-os kanyarban, vagyis a hajtűben történt ütközést jelölte meg a büntetés okának, ám Hülkenberg ott valójában nem is ütközött senkinek. Előtte a Mirabeau-kanyarban verekedte át magát Logan Sargeanten úgy, hogy közben összeértek.

A Haas visszanézte, mi történt a hatosban, és semmilyen problémát nem látott. „A hatosban egyvonalban voltak, előttük pedig az Aston Martin. Vissza lehet nézni: Nico belülről jön, lényegében elöl van, és bemegy a kanyarba. Nem látni ütközést. Szóval magyarázzák ezt el nekem, mert szerintem ez teljesen helytelen volt. Az első kör volt, nem volt ütközés, és büntetést kaptunk valamiért, ami szerintem nem volt ütközés.”

Günther Steiner (Fotó: XPB)

Steinert megkérdezték, nem gondolják-e, hogy az FIA egyszerűen összekeverte a kanyarszámokat az ítéletében. „Jó kérdés. Jó lenne tudni!” – nevetett. „Csak mert senki sem magyarázza el nekem. Két e-mailt kaptam, és néztem a felvételeket, de nem láttam ütközést.”

Hozzátette, azt sem értik, Hülkenberg első körös esetével miért nem voltak elnézőek, ha Carlos Sainz vagy Sergio Pérez futam alatti koccanásos eseténél már azok voltak.

„A verseny során mások is egymásba csúsztak, és fekete-fehér zászlót kaptak. Ez nem következetes.”

„Aztán nézzék meg a miami balesetet De Vris és Norris között az első körben. Az sem volt ütközés. Még mindig nem értem ezt. Azt mondták nekem, hogy a videón ütközés látható, de sokszor megnéztem, és nem látok ütközést…”

Fotó: XPB

Steiner úgy érzi, az eset újabb bizonyíték arra, hogy valami alapvetően nem stimmel az FIA bírói rendszerével.

„Fel kell tennünk újra a kérdést: szükség van egy másik rendszerre? Minden profi sportban profik a bírók. Az F1 az egyik legnagyobb sport a világon, és még mindig laikusok döntenek az emberek sorsáról, akik milliókat öltek a pályafutásukba.”

„És ez mindig vita tárgyát képezte, mert nincs meg a következetesség” – vélekedett az olasz.

„Minden másik sportban profik csinálják ezt: az amerikai versenyzésben, a NASCAR-ban, az Indycarban. És hányszor halljuk ott, hogy problémák vannak a bírókkal vagy a versenyigazgató döntéseivel? Nagyon ritkán, nagyon ritkán! De ők teljesen másképp csinálják. Teljes állásban dolgoznak náluk.”

A csapatfőnök szerint ideje újra beszélniük a csapatokkal és az F1 vezetőivel a bírói rendszerről. „Szerintem a legfontosabb kérdés, hogy akarunk-e profi bírókat vagy nem. Aztán döntsünk arról, hogy ez egy bizottság legyen-e vagy mi a legjobb. Nem akarok én dönteni róla, de úgy vélem, sok gondunk van ezzel.”

„Az F1 az egyik, ha nem a legnagyobb sport a világon jelenleg, és szerintem javulnia kéne ebben. Ez a véleményem erről. A futballban vannak bíróink, és teljes állásúak. Harminc éve a helyi pék volt a bíró, de ez azóta változott. Változtattak rajta, mert szükség volt a profikra, és ők felelősségteljesek” – vélekedett Steiner.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak