Musorujsag
Élő Eredmények

F2: Az utolsó pillanatban villanó Bearman nyerte a barcelonai időmérőt

F2: Az utolsó pillanatban villanó Bearman nyerte a barcelonai időmérőt

Boxutca
A Ferrari védence, Oliver Bearman nyerte az F2-esek spanyolországi időmérőjét, megszerezve ezzel pályafutása második vasárnapi pole pozícióját. Másodikként Enzo Fittipaldi végzett, harmadikként pedig a tavalyi időmérő leggyorsabbja, Jack Doohan.

Ahogyan a Forma–3-ban, úgy a Forma–2-ben is „visszatért” a megszokott időmérős formátum a – kivételes – monacói, két csoportra osztott kvalifikáció után. Vagyis a „középső kategóriában” is 30 perc állt a versenyzők rendelkezésére, ez alatt kellett megfutniuk a leggyorsabb kört.

Mint azt az előző években és az év első hétvégéin megszokhattuk, ezt a fél órát a csapatok több etapra osztották fel, hogy versenyzőiknek több alkalmuk is legyen friss gumival javítani.

Az első menet után a Red Bull juniorja, Enzo Fittipaldi állt az élen, a pontversenyben második Théo Pourchaire pedig a másodikon, igaz, neki még számolnia kellett egy vizsgálattal, amiért az időmérő elején akadályozta Dennis Haugert.

A norvég az első körök után a harmadik pozíciót foglalta el. Negyedikként Victor Martins állt, majd Jack Doohan jött az ötödik helyen és Juan Manuel Correa a hatodikon.

A listavezető, Frederik Vesti a hajrá előtt csak tizenötödik volt, a tabella harmadik helyén álló Ayumu Iwasa pedig csak tizenharmadik, nekik tehát mindenképpen javítaniuk kellett, ha nem akartak túl nagy lemaradásba kerülni Pourchaire-rel szemben.

Jack Doohan (Fotó: XPB)

Végül mindketten javítottak is, sőt, Iwasa végül Pourchaire-nél is jobb kört futott! A japán a negyedik helyre ugrott utolsó gyors körével, közvetlenül a francia rivális elé.

Vesti „csak” nyolcadik lett, neki tehát papíron a holnapi sprint jelent majd jobb esélyt, ahol a fordított rajtrácsos szabály értelmében – amennyiben a sorrend változatlan marad – a harmadik helyről indulhat majd.

A leggyorsabb kört Oliver Bearman futotta: a Ferrari brit védence mindössze 77 ezreddel, de gyorsabb volt Fittipaldinál, ezzel pedig átvette tőle az elsőséget és a pole-ért járó két világbajnoki egységet is.

Fittipaldi csapata egyébként jelezte, Bearman utolsó kanyarja akár szabálytalan is lehet, hiszen kiszélesítette a pályát, az FIA azonban – a közvetítés ideje alatt – nem jelezte, hogy vizsgálat alá vonja a kétszeres futamgyőztest, egyelőre tehát nem tűnik úgy, hogy veszélyben van F2-es pályafutása második időmérős sikere.

Harmadikként Doohan zárt, majd Iwasa és Pourchaire kettőse jött, a hatodik helyezést pedig Hauger szerezte meg. A legjobb tízbe Martins, Vesti, Jak Crawford és Amaury Cordeel fért még be. Ha a sorrend változatlan marad, holnap a belga vághat neki elsőként a sprintnek.

A pénteki program az F1-esek második szabadedzésével folytatódik Barcelonában, 16:55-től, de addig sem marad senki motorsportos néznivaló nélkül, hiszen az edzés előtt jön egy Boxutca magazin 16:30-tól!

Borítókép: Oliver Bearman (Fotó: XPB)

További tartalmak