Musorujsag
Élő Eredmények

Ferrari: Nehéz döntés volt, de új ajtók nyíltak meg a megújult autóval

Ferrari: Nehéz döntés volt, de új ajtók nyíltak meg a megújult autóval

F1
Új kapukat nyit meg a Ferrari előtt a Barcelonában debütált átalakított autó. Csapatfőnökük komoly fejlődést vár mostantól.

Egy héttel a Mercedes után a Ferrari autója is komoly átalakuláson esett át. Barcelonában vitték először pályára az új oldaldobozukat és padlólemezüket, melyekkel a Red Bull által kitaposott aerodinamikai útra kanyarodtak. Pénteken az első szabadedzés az összevetésről szólt, hiszen míg Carlos Sainz autóját felszerelték az újításokkal, Charles Leclerc a régi verziójú SF-23-assal körözött. Délután viszont már mindketten az új verzióval.

Az összevetést lehetett alaposságként, de bizonytalanságként is értelmezni.

Frédéric Vasseur csapatfőnök év eleje óta hangoztatja, hogy nem terveznek koncepciót váltani, mert fejlesztésekkel a jelenlegi filozófiájukból is többet lehet kihozni, ám egyre inkább úgy fest, hogy ők is kezdik beadni a derekukat, és átveszik a Red Bull által sikerre vitt módszereket, például a rámpaszerű oldaldobozokat.

Vasseur a barcelonai sajtótájékoztatón ismét kiemelte, hogy ez nem egy gyökeres irányváltás tőlük.

„Változás az biztos, de nem is egy új autó! Teszünk egy lépést előre, megnyitjuk a kapukat a jövő felé. De ez nem jelent teljes változást”

– hangsúlyozta.

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)

A kérdésre, mi késztette őket a filozófiaváltásra, a francia elmondta:

„Ez volt a lehetőség számunkra ajtót nyitni a jövőbeli fejlesztések felé. Egészen ígéretes volt. Ez azt jelenti, hogy elköteleztük magunkat ezen út mellett. Meglátjuk, mit hoz számunkra a következő hetekben. De nehéz döntés volt.”

Miután az első szabadedzést követően nyilatkozott, melyen még csak Carlos Sainz használta az újításokat, Vasseur még óvatosan fogalmazott. „Az első jelek jók, de nagyon mozgalmas edzés volt ez mindenki számára, hiszen teszteltük a prototípusgumikat is. Három-négy kis etapot mentünk, pár körrel. A hétvége során majd kirajzolódik a helyzet” – mondta.

Hozzátette, nem is céljuk, hogy azonnal nagy ugrást tegyenek, lépésről lépésre halad a munka. „Előrelépést várunk. Nem óriásit, de előrelépést. És ez megnyit pár ajtót a jövőbeli fejlesztések felé is. Érkeznek még további fejlesztések a következő versenyeken. Van lehetőségünk új irányt venni, de úgy gondoljuk, ezzel is előre fogunk lépni” – fogalmazott a Ferrari csapatfőnöke.

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak