Musorujsag
Élő Eredmények

Így értékelte a megújult Ferrarit Leclerc és Sainz

Így értékelte a megújult Ferrarit Leclerc és Sainz

F1, Motorsport
Van még mit finomítani a fejlesztésekkel felszerelt Ferrarin Charles Leclerc és Carlos Sainz szerint, akik nagyon szoros szombati küzdelemre és vasárnapi gumis nehézségekre számítanak Barcelonában.

Nem vártak tőle és nem is hozott nagy fordulatot a Ferrari átalakított autója. A csapat Barcelonában próbálta ki az új oldaldobozokkal és padlólemezzel felszerelt versenygépét. A fejlesztésektől azt remélik, hogy lenyugtatja és kiszámíthatóbbá teszi az SF-23-asukat, valamint hosszabb távon nagyobb ütemben fejleszthetővé.

Carlos Sainz és Charles Leclerc az első szabadedzésen összehasonlító tesztet végzett: előbbi versenyző kapta az új csomagot, utóbbi a régi verzióval futott. A 7-8. idővel zárták az első órát, Leclerc 3 századdal volt gyorsabb csapattársánál. Ez a különbség délutánra is megmaradt közöttük, amikor már a monacói is az új autóval ment. A két ferraris egy pozíciót javított, a 6-7. helyen végzett.

„Teszteltük az új fejlesztéseket. Nehéz az összevetés. Charles-lal nyilván elvégeztünk egy összehasonlítást, de én csak megkaptam és mentem vele. Most hangoljuk az autót, próbáljuk hozzá igazítani az egyensúlyt” – jelentette Sainz a nap végén.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Leclerc értékelte is az újításokat. „Ez nagyszerű pálya ezeknek a fejlesztéseknek a tesztjéhez. Érzésre jó volt. Még sok mindent kell optimalizálnunk az új csomaggal, de az érzések egészen jók voltak” – állapította meg.

„Lépésről lépésre próbálunk egyre többet kihozni az autóból, olyan szintekre jutni, amiket még nem értünk el, mert nem volt rá időnk. Ez megszokott folyamat az újítások bevetésekor. Lassan a kívánt irányba haladunk.”

Hogy mire mehetnek a fejlesztésekkel Barcelonában a többiek ellen, annak kapcsán még mindkét versenyző bizonytalan volt. „Szoros lesz. Ma különösen együtt volt a mezőny” – mondta Sainz. „Az üzemanyagszinteket és a motormódokat persze nem ismerjük. Volt pár autó a középmezőnyből, akik csatlakoztak az élcsapatokhoz és közénk kerültek. Arra számítok, hogy újra megtörténik, mint Monacóban. Ez mutatja, hogy a mezőny sűrűsödik. És ez nagy kihívás lesz az időmérőn.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Leclerc megállapította:

Szerintem a csata szorosabb, mint valaha! A Red Bullt leszámítva, hiszen nekik senkitől sem kell tartaniuk, főleg nem versenytempóban. Viszont mindenki más nagyon együtt van. Bárki is lesz elöl, az tökéletes kört fog futni az időmérőn.”

Sainz szerint már csak ezért sem engedhetnek ki egy pillanatra sem. „Javítanunk kell az autón szombatra és vasárnapra” – jelentette ki. A kérdésre, miben kell leginkább fejlődniük, a szokásos választ adta. „Egyszerűen a versenytempóra kell fókuszálnunk, ahogy mindig. Javítanunk kell a versenytempónkon, mert ezen a területen küszködünk.”

A gumigyilkos pályán nem lesz könnyű dolga az eddig gumifalónak számító Ferrarinak. Leclerc ennek kapcsán elmondta: „A pálya jobb lett, mint volt, nagyobb kihívást jelent az utolsó két kanyarral, amik nagyon gyorsak. De mindenekelőtt a gumikezelés lesz meghatározó. Jobban, mint korábban. Izgalmas verseny lesz tehát.”

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak