Musorujsag
Élő Eredmények

Kezdés hidegzuhannyal: Hamiltont és Russellt meglepi a riválisok fejlődése

Kezdés hidegzuhannyal: Hamiltont és Russellt meglepi a riválisok fejlődése

F1
Meglepetésként érte a Mercedes versenyzőit, hogy a megszokott ellenfelek mellett az Alpine és a Haas is jobbnak bizonyult náluk a barcelonai nyitónapon. Lewis Hamilton nyugtalanítóan értékelte helyzetüket.

Már Monacóban nagyon várták a Mercedes versenyzői a barcelonai pénteket, ezt tekintették ugyanis a megújult autójuk első komoly tesztjének. Az első két szabadedzésük meglehetősen „csendes” volt: nemigen vétették észre magukat…

Mindkét gyakorláson George Russell bizonyult a gyorsabbnak, az elsőn a 10., a másodikon a 8. időt autózta, másodszor több mint felére, fél másodpercre csökkentve hátrányát Max Verstappennel szemben. Lewis Hamilton eközben mindkétszer 11. lett, a második óra végén 0,6 másodperces hátránnyal. Közben mindkét Mercedes sok időt töltött a Pirelli tesztgumijain, amiket Silverstone-tól tervez használni a gyártó.

A két versenyzőjük közül Hamiltonon érződött jobban, hogy ez a nap nem úgy alakult, ahogyan várták. „Rendben van. Harcoltunk, amilyen keményen csak tudunk. Azt mondanám, ez egy nehéz nyitónap volt az első és a második szabadedzéssel. Nehéz boldogulni a gumikkal és a gumikopással. Az autót… olyannak érzem, mint egy autó…” – mondta nem túl nagy meggyőződéssel nevetve a hétszeres világbajnok.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Monacóval szerinte nehéz összevetni az autójuk mostani viselkedését. „Nagyon más, mint a múlt héten volt, ez világos. A hosszú etapunk nem volt borzalmas. Dolgozni fogunk, hogy rájöjjünk, hogyan hozhatunk ki belőle többet egy körön.”

Érezhetően nem esett jól nekik, hogy az Alpine és a Haas egyik versenyzője is eléjük került. „Ami a tempónkat illeti, egyelőre nehezen tudtam a legjobb tízbe kerülni. De remélhetőleg lesznek változások az este, és alapvetően nagyon kicsit a különbségek az ötödik helytől hátrafelé.”

„Lenyűgöző látni, hogy milyen mértékben javulnak a többiek körülöttünk. Ott van Ocon. Az Alpine nagyszerűen megy. Az Aston Martin második, közvetlenül a Red Bull mögött, ami igazán lenyűgöző. Nem lesz könnyű, ez biztos.”

Hozzátette, a jósolt eső talán kapóra jöhet nekik. „Az időjárás mindig segítőkezet nyújthat, mivel nem vagyunk olyan gyorsak, mint szeretnénk. Mindent megteszünk az éjszaka folyamán, változtatunk beállításokon. Mindenképpen tudunk javítani pár dolgon a beállításoknál.”

George Russell (Fotó: XPB)

Russell szintén megemlítette, hogy váratlanul érte őket pár középmezőnybeli ellenfél erős kezdése.

„Ma volt pár meglepetés odakint, de biztosra veszem, hogy a szombat más történet lesz, aztán a vasárnap megint. És mint tudjuk, vasárnap van a pontszerzés ideje, szóval ezt vesszük célba”

– mondta a fiatalabb brit.

„Még csak péntek van, sokat tanultunk. Végig fogunk menni este az adatokon. Tudjuk, hogy nem vagyunk péntek-specialisták, és szombat-vasárnapra általában előrelépünk egyet. Ott vagyunk, ahol vagyunk. Sokan hoztak fejlesztéseket az autójukra. Próbálunk tanulni a rendelkezésre álló adatokból, és próbálunk javítani holnap.”

George Russell (Fotó: XPB)

Megkérdezték, hogyan látja az esélyeiket a szombati pole-harc szempontjából. Mosolyogva felelte:

„Nem hinném, hogy lesz harc a pole-ért… Bárki számára a mezőnyben Ez a realitás most”

– utalt arra, hogy Max Verstappen és a Red Bull nagy fölényben kezdett.

Ami a saját versenyüket illeti, elmondta: „Mindenképpen szoros lesz. Van pár autó, ami nagyon gyors szombaton. Az Alpine nagyon erősnek tűnik. Szerintem az Alpine, a Ferrari és közöttünk szoros lesz, és talán Nico is odaér, mert nagyon gyors volt, ami nem tudom, honnan jött. Persze Kevin Miamiban is elénk kvalifikálta magát, aztán vasárnap változott a helyzet. Nem számítok tehát hihetetlen napra holnap, de arra igen, hogy jobb lesz a vasárnapunk a szombatnál.”

Russell az első szabadedzés elején panaszkodott az autója pattogására a tempós utolsó kanyarokban. A tavalyi rossz emlékek azonban nem jöttek elő. Az autók ugrálása ott általános problémának tűnt, ahogy a 10-es kanyarban is. „Őszintén szólva csak feszegettük a határokat az autó hasmagasságával. Megoldottuk ezt az edzés második szakaszára azzal, hogy egy kicsit megemeltük. Az utolsó kanyarok eléggé hepehupásak, ezért nehéz ott, de mindenkinek” – magyarázta a probléma kapcsán Russell.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak