Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen ismét az élen, de Alonso már a nyomában

Verstappen ismét az élen, de Alonso már a nyomában

Boxutca
A Spanyol Nagydíj második szabadedzésén sem talált legyőzőre a Red Bull klasszisa, Max Verstappen, előnye viszont csökkent az üldözőkkel szemben. Közülük Fernando Alonso volt a leggyorsabb, kinek lemaradása mindössze 170 ezred volt a címvédőtől. Harmadikként nem kis meglepetésre Nico Hülkenberg zárt.

A pénteki programot a királykategória második szabadedzése zárta Barcelonában, ahol a csapatok és nézők legnagyobb örömre továbbra is száraz maradt a pálya, noha néhány sötét felhő már az első gyakorlás végén „ijesztgette” Barcelonát.

Ami az előzményeket illeti, az első gyakorlást Max Verstappen nyerte, mégpedig igen komoly előnnyel: hét tizedet adott a csapattársnak, Sergio Péreznek.

Persze, a nyitóedzéssel kapcsolatban nem árt megjegyezni, időeredmények szempontjából nem volt annyira releváns, hiszen több csapat is új fejlesztéseit tesztelte – még azok is a maira tekintettek az első igazi mérceként, akik már Monacóban pályára vitték új alkatrészeiket.

A második gyakorlás viszont általában relevánsabb az eredmények tekintetében, ráadásul a kezdéskor már információ is több állt a csapatok rendelkezésére.

A legjobban ezúttal a Ferrari versenyzői kezdtek: az első gyors körök után Carlos Sainz állt az élen, a csapattárs, Charles Leclerc pedig második volt. Verstappen a harmadik pozíciót foglalta el a Red Bull-lal, igaz, ő nem a lágy keverékekkel, hanem a tesztgumikkal kezdett, melyeket ma minden csapat kipróbálhat, hogy segítse a Pirelli fejlesztéseit.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A holland második etapjára már a jól megszokott közepeseken ment ki, melyekkel máris jobb kört futott, mint a Ferrari kettőse a papíron gyorsabb lágyakkal. Igaz, a holland előnye minimális, mindössze 31 ezred volt.

A hazai közönség hőse, Fernando Alonso a negyedik helyen állt, majd Pérez, Lance Stroll és Lando Norris volt a sorrend. A felsorolt versenyzők mind a közepeseken érték el legjobbjaikat. A Ferrari próbálkozott tehát csak rögtön a lágyakkal. Szintén más úton járt Esteban Ocon és Alpine is: a franciák a keményekkel kezdtek, versenyzőjük ezekkel is benn volt a legjobb tízben, nyolcadikként.

Jól kezdett a Red Bull testvércsapata, az Alpha Tauri is: a második tíz perc végén Nyck de Vries (aki az első edzésen is meglepően jól teljesített) a hatodik, a márkatárs, Cunoda Juki pedig a hetedik helyre jött fel.

Hét perccel az edzés féltávja előtt a Ferrari visszavette az elsőséget: Leclercé volt ekkor a leggyorsabb kör, a második helyen pedig a márkatárs állt. A vörösök továbbra is a lágyakkal próbálkoztak, és hét tizedet adtak Verstappennek, aki még mindig a közepeseken elért időeredményével volt harmadik a tabellán.

Néhány perc múlva Verstappen is teljesítette első lágy gumis körét, amivel ismét a tabella élére ugrott, három tizedet adva a Ferrarinak. A címvédő után Ocon és Nico Hülkenberg is gyorsult. A francia addigi legjobbjával harmadik, a német nem kis meglepetésre második volt.

Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)

Röviddel az edzés féltávja után Alonso is futott egy nagyon jó kört: a spanyol ezzel Verstappent kivéve minden ellenfelet átugrott, és a hollanddal szembeni hátránya is csak 170 ezredmásodperc volt. Ekkor javított Pérez is, ő azonban csak a negyedik leggyorsabb kört tudta megfutni és majd’ négy tizeddel lassabb volt a márkatársnál.

Az edzés második felében a mezőny hosszú percekig a versenytempóra gyúrt, a sorrend tehát változatlan maradt, de természetesen fontos munka zajlott a hétvége folytatása szempontjából.

A helyzet az utolsó percekben sem változott már, vagyis a korábban kialakult eredmény lett a második szabadedzés végeredménye is, azaz újra Verstappen zárt az élen, igaz, előnye ezúttal jóval kisebb volt, mint a kezdéskor.

Alonso mindössze 170 ezreddel maradt el tőle, és a meglepetésember Hülkenberg is kevesebb, mint három tizedet kapott (ez persze előrevetítheti azt is, hogy a Red Bullban bőven maradt még tartalék a folytatásra nézve).

Pérez negyedik volt, Ocon pedig ötödik, majd a Ferrari-duó jött Leclerc, Sainz sorrendben. A legjobb tízbe George Russell fért még be, valamint Valtteri Bottas és Gasly. Az ő lemaradása egyébként mindössze öt és fél tized volt Verstappenhez képest, eredmények tekintetében tehát a második edzés jóval szorosabb és biztatóbb volt, mint a nyitógyakorlás.

A második szabadedzés végeredménye:

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak