Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso első nagy botlása: tönkretett padlólemez, elszalasztott első sor

Alonso első nagy botlása: tönkretett padlólemez, elszalasztott első sor

F1, Sky Sports, The Race
Egy hiba az elején, egy hiba a végén – így lett a hazai Fernando Alonso eddigi leggyengébb időmérője 2023-ban. Pedig elérhetőnek érezte az első sort.

Hiába tűnt úgy, hogy Monaco után Spanyolországban is Fernando Alonso lehet Max Verstappen első számú üldözője, a kétszeres világbajnok idén először megingott. A hazai kedvenc csak a 9. rajtkockát tudta megszerezni a vasárnapi versenyre, és ez nem csapatán vagy az autóján, hanem leginkább rajta múlt.

A rossz délutánját a Q1-es hibája alapozta meg. Alonso a még enyhén nedves pályán kicsúszott a tempós utolsó kanyarban, átszánkázott a kavicságyon, és ezzel kárt tett az Aston Martinjában. Folytatni ugyan tudta a küzdelmet, de a sérülés is hátráltatta, és a ritmust sem igazán tudta elkapni.

„Nem volt a legkönnyebb időmérő. Mindent meghatározott a Q1-es kicsúszásom az utolsó kanyarban. Rámentem egy nedves részére a pályának. Volt egy kis sérülés az autón utána, és onnantól nem sikerült belelendülünk”

– értékelt Alonso.

Később eközben már azt mondta, a kavicságy „teljesen tönkretette a padlólemezét”.

A kérdésre, a sérülés miatt kapott-e 1,2 másodpercet a pole pozíciót megszerző Max Verstappentől, elmondta: „Nem, ez csak pár tizedet jelentett, többet nem. A srácok remek munkát végeztek. Valahányszor a garázsban voltam, javítottak.”

Fernando Alonso Q1-es kicsúszása (Fotó: Formula1/Twitter)

A többi időt többek között egy újabb hibájának köszönhette. „Szerintem a Q3-as utolsó körön is egészen versenyképes voltam, de akkor is rámentem a pálya nedves pontjára a tízes kanyarban” – árulta el a veterán.

Keserűen állapította meg: „Nem ez volt a legjobb szombaton. De bízom a jó vasárnapban.”

Alonso ezzel elszenvedte idei első házon belül vereségét is, hiszen Lance Stroll a 6. helyen zárt, fél másodperccel felülmúlva őt. A „mi lett volna, ha…” kérdésre Alonsónak azonban határozott válasza volt.

„Második hely! Talán még a padlólemez állapotában is, mivel a Q3-as körömön 1:12,7-es időre álltam, amikor jött a tízes kanyar és újra szélesre futottam. Elnézve, hogy a második-harmadik helyezettek 12,7-es kört mentek, meglepődök. Ezért is vagyok annyira bizakodó a holnapot illetően: az autó gyors!”

Elismerte, a hibája különösen bosszantja. „Főleg azért, mert egy kivezető körön történt, szóval még csak nem is nyomtam. Csalódtam a mai teljesítményemben.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A folytatás kapcsán kettős érzései vannak. Egyfelől biztos benne, hogy javíthat, másfelől nem tudja, hogy meddig kapaszkodhat előre.

„A dobogó jelenleg talán egy kissé távoli a kilencedik helyről rajtolva. A legjobb ötöt vehetjük célba szerintem. A tempónk megvan, jól bánunk a gumikkal. Meglátjuk, hogy az új vonalvezetéssel könnyebb vagy nehezebb-e előzni. És azt is, hogy mit tudunk majd kezdeni a stratégia terén.”

„Gyorsabbak vagyunk a kilencedik helynél, szóval meglátjuk, mit tehetünk. De vannak mögöttünk is gyors autók: Checo, Russell. Szóval érdekes verseny lesz. És talán még esni is fog. Bármi megtörténhet.”

Hozzátette, bántja, hogy csalódást okozott a csapatának és a szurkolóinak. „A mai nem volt a legjobb napom. Sajnálom a csapatot és a szurkolókat is. A verseny viszont holnap lesz, és mindent bele fogok adni!”

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak