Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: Ez kemény ébresztő a bajnoki címről álmodó Péreznek

Marko: Ez kemény ébresztő a bajnoki címről álmodó Péreznek

F1, Sky Sport, Sky Sports
Újabb hétvégéjét tette nehéz a küszködő Sergio Pérez. Az egy hét alatt bemutatott zuhanórepülése Helmut Marko szerint remek ébresztő lehet.

Fogadkozik, bizakodik, ellenáll, ám Sergio Pérez mégis egyre távolabb sodródik attól, hogy Max Verstappen igazi bajnoki kihívója legyen. Egy héten belül a második időmérő edzését szúrta el a mexikói, és bár a Q1-et ezúttal némi szerencsével túlélte, a Q2-es 11. helye ismét nehéz helyzetbe hozta a versenyre.

Pérez egész hétvégén távol volt Verstappen lehengerlő tempójától, érezhető volt a bizonytalansága az autóban, így a délelőtti eső által csúszóssá tett pálya csak súlyosbította a helyzetét. A Q1-ből utolsóként menekült, a Q2-ben kicsúszott a kavicságyba az 5-ös kanyarban, és már nem sikerült bejutást érő kört autóznia.

„Egy kicsit nedves volt ott az ötös kanyarban, és sajnos elvesztettem az autót” – mondta a bajnoki tabella második helyezettje.

„Leginkább az ötös kanyarban vesztettem el. A gumik túl melegek voltak, és nem tudtam visszahozni őket a megfelelő tartományba. Az utolsó körömön egyszerűen nem volt tapadásom.”

Christian Horner csapatfőnök szerint elsősorban a gumikkal bajlódik Pérez Barcelonában. „Egyszerűen csak nehéz időmérője volt. Kicsúszott, a gumik lehűltek, próbálta felmelegíteni őket. Szerencsés volt, hogy továbbjutott a Q2-be a gyorsan javuló pályán. Aztán a Q2-es kicsúszása nyugtalanná tette egy kicsit, és sajnos ez most egy ilyen nap volt számára. A tizenegyedik helyről nehéz lesz számára vasárnap” – mondta a Sky Sportsnak.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Megerősítette, Pérez autóján nem észleltek problémát. „A gumik meghatározó tényezőt jelentenek. Ellenőriztük az aerodinamikai adatokat a Q1 után. A gyárban meg tudják nézni a két autót, hogy ugyanolyan leszorítóerőt termelnek-e, és nagyon egyformák voltak. Szóval nem valamelyik elem rossz működése okozta. Este persze majd elvégzünk egy nagy vizsgálatot is. Ez inkább arról szól, hogy működésre kell bírni a gumikat. Tudjuk, hogy Checo nincs ennyire messze. Egyszerűen nem tudta működésre bírni az autót.”

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko szerint azonban a pszichológia is szerepet játszik abban, hogy Pérez Monaco után sorozatban második hétvégén botlik.

„Sergióval Monaco óta nem mennek jól a dolgok. Többet kéne a versenyzésre koncentrálnia, és kevesebbet a bajnoki címre. Remélem, hogy összeszedi magát”

– mondta a német Sky Sportnak.

Hozzátette, nem csak az időmérőn szenvedett a versenyzőjük. „Egész hétvégén ez volt: három-öt tizeddel lassabb volt.”

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Tekintve, hogy nemrég Nyck de Vriesnek amolyan sárga lapot mutatott fel a gyengélkedése miatt, Markót megkérdezték, most mi a helyzet Pérezzel.

„Ez most sorozatban a második problémás hétvége. Ez egy más helyzet, és hitt a bajnoki álmában. Checo most egy elég kemény ébresztőt kapott, de biztosra veszem, hogy talpra fog állni”

– mondta a tanácsadó.

 

Cél: a dobogó

A 11. helyről azért könnyebb dolga lehet, mint múlt héten a 20.-ról. Ráadásul Barcelona nem Monaco, így az előzés is lehetséges. „Remélem, hogy mindent vissza tudok hozni, és a dobogóra tudok állni. Ez lenne az ideális holnapra. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni” – mondta a kilátásairól Pérez.

Marko szerint a dobogó azért nem lesz olyan egyszerű.

„A dobogó szerintem eléggé optimista elvárás. Ha meleg lesz, a gumikopás miatt lehetségessé válik a három kiállás. Akkor lehetséges lesz. Ha előzni fog, akkor felérhet a harmadik helyre. De nehéz lesz.”

Horner úgy véli, a gumihelyzet teremthet lehetőségeket Pérez előtt. „A pálya változása most másfajta versenyzést eredményez: újra régi vágású lesz. Nagyon sokat kap a bal első kerék, csak jobbos kanyarok vannak, és nagy tempójúak. Érdekes lesz látni, ki milyen stratégiát választ a versenyre. A gumikopásról fog szólni minden. Hacsak nem fog esni.”

Kiemelte, fontos, hogy Pérezt lélektani szempontból is helyretegyék. „Próbáljuk felrázni őt. A pontokat vasárnap osztják. A rajthelye miatt nehezebb lesz számára, de még így is lehet nagyszerű versenye, mert tudjuk, hogy nagyszerű versenyző. Leszegett fejjel kell mennie, jó stratégiát kell biztosítanunk neki, és akkor szépen előretörhet” – vélekedett a csapatfőnök.

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak