Musorujsag
Élő Eredmények

Oda a 4. rajthely: duplán büntették a többeket blokkoló Gaslyt!

Oda a 4. rajthely: duplán büntették a többeket blokkoló Gaslyt!

FIA
Kiugró eredmény ide vagy oda, Pierre Gasly lett a Spanyol Nagydíj időmérő edzésének rosszfiúja. Két büntetést is kapott, így a mezőny sűrűjébe került!

Lehetne a barcelonai időmérő edzés egyik hőse is, ám mivel két vizsgálat is indult Pierre Gasly ellen a leintés után, amolyan antihős is lett belőle. A francia versenyző a 4. rajtpozíciót szerezte meg a kaotikus kvalifikáción az Alpine-nal, ám vasárnap nem onnan fog nekivágni a versenynek, ugyanis két feltartásos eset miatt két 3 rajthelyes büntetéssel sújtotta őt az FIA.

Gasly első kihágásának kárvallottja Carlos Sainz volt, akinek a tempós 13-as kanyarnál állta útját a lassító Alpine-jával. Nem sokkal később Max Verstappen előtt is útakadályt képezett, ami annyira nyilvánvaló volt, hogy még Fernando Alonso figyelmét is felkeltette. A spanyol már akkor megjósolta a csapatrádión, hogy ezért három rajthely jár majd…

Az FIA külön vizsgálta a két incidenst, és ennek megfelelően külön is osztotta ki a büntetéseket.

A Gasly-eset kapcsán a következőkkel indokoltak:

„A 10-es autó vezetője azt állította, tudatában volt annak, hogy a második Ferrari mögötte van, de úgy érezte, nem tehetett semmit a feltartás elkerüléséért a nagy tempókülönbség és az 55-ös, valamint a 16-os autók közelsége miatt. A bíróság nézőpontja szerint azonban jobban jobbra húzódhatott volna a 13-as kanyar kijáratánál.”

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

A Verstappennel szembeni feltartásnál Gaslynak annyi mentsége volt, hogy a csapata sem nyújtott kellő segítséget neki.

„A csapat nem figyelmeztette a 10-es autó vezetőjét az 1-es autó közeledésére, és azt mondta neki, hogy a mögötte haladó autók lassú körön vannak”

– állt a második büntetés rövid indoklásában.

Büntetőpontokat az esetekért nem osztott ki az FIA, így a Miamiig még a veszélyzónában lévő francia nem lépett újra közelebb az eltiltást érő 12 ponthoz.

Gasly összesen 6 pozíciót veszített, és ezzel a 10. helyre csúszik a rajtrácson. Lewis Hamilton előrelép a második sorba, de Lance Stroll, Esteban Ocon, Nico Hülkenberg, Fernando Alonso és Oscar Piastri is nyer egy-egy pozíciót.

Borítókép: Pierre Gasly (Fotó: XPB)

További tartalmak