Musorujsag
Élő Eredmények

A büntetéssel dacolt Verstappen – a Red Bull elbeszélgetne vele

A büntetéssel dacolt Verstappen – a Red Bull elbeszélgetne vele

F1, Sky Sports, Motorsport-Total
A Red Bull elvesztette az irányítást a büntetéssel játszó Max Verstappen felett. A holland nem érezte súlyosnak a helyzetet, ám főnökei azért elbeszélgetnek vele.

Senkitől sem zavartatva autózott az élen Max Verstappen a Spanyol Nagydíjon, ám így is egy büntetés kapujába került. A verseny minden egyes körét az élen töltő hollandot az FIA két alkalommal figyelmeztette a pályahatárok be nem tartása miatt, aztán megkapta a fekete-fehér zászlós jelzést is. Ezzel egy 5 másodperces időbüntetés határára került.

Mérnöke, Gianpiero Lambiase többször is próbálta fékezni a kétszeres világbajnokot, akinek azonban a hajrában a leggyorsabb körért járó egy pont lebegett a szeme előtt, így nem félt kockáztatni. „Nem engedhetjük meg magunknak. Figyelj erre” – kérte Verstappent, aki a 62. körben aztán megfutotta a leggyorsabb kört. A boxfal nem örült. „A fehér vonalakon belül maradva hazahoznád? Köszönöm” – mondta Lambiase.

Közel 24 másodperces előnyben egy 5 másodperces büntetésnek persze nem lett volna nagy jelentősége, ám főnöke, Christian Horner szerint az ilyen apróságok felett sem szabad elsiklani, mert pórul is járhattak volna egy büntetéssel.

„Már három rovása volt, és a következőnél időbüntetést kapott volna. Ha egy biztonsági autós fázis jött volna vagy valami hasonló, ez rendkívül fájó lett volna”

– hívta fel a figyelmet.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Hogy mennyire így van, arra idén már láthattunk példát. Carlos Sainz Ausztráliában a pontzónából is kicsúszott a 4. helyről egy 5 másodperces büntetés miatt egy biztonsági autós befutónak köszönhetően.

Verstappen nem érezte olyan súlyosnak a helyzetet. „Valóban túlmentem a vonalon háromszor, de ez megesik néha. Bizonyos pályákon egyszerűbb betartani. A kemény gumin volt pár problémám a fehér vonalakon belül maradással. De amikor megkaptam az utolsó figyelmeztetést, tudtam, hogy a fehér vonalakon belül kell maradnom. Nem volt ez komoly probléma” – mondta a győztes.

A leggyorsabb körében nem érzett akkora kockázatot.

„A fehér vonalakon belül maradtam, és egyszerűen csak gyorsabban mentem. Szóval semmi rosszat nem csináltam. Ők nem tudták, mennyi tartalék van még az autómban, amikor azt mondták: »Ennyi a leggyorsabb kör, ne foglalkozz vele.« Én tudtam, hogy meg tudom futni. Egyszerűen csak a fehér vonalakon belül kellett maradnom”

– magyarázta.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Felmerült, a Red Bull ezúttal sem tudta teljesen kordában tartani a versenyzőjét, és főnökeinek talán lesz miről beszélgetniük vele. Verstappen azonban jelezte, nem hallott semmi rosszat a feletteseitől. „Tudunk nevetni az ilyesmin. Helmuttal a verseny után már csak nevettünk rajta. Biztosra veszem, hogy egészen elégedett lesz.”

Hasonló helyzet már Bakuban is fennállt, Helmut Marko tanácsadó már akkor azt mondta, egy ponton túl nem tudnak mit kezdeni versenyzőjük konokságával. Az osztrák most is hasonlóan reagált. „Ezt nem tudod kiűzni belőle” – mondta.

Horner eközben egy idős házaspárhoz hasonlította Verstappent és Lambiasét. „Ahogy hallgatod őket, olyan, mintha arról vitatkoznának, mit nézzenek a tévében…” – mosolygott.

Azért hozzátette: „Természetesen fogunk erről beszélni, és ha olyan lett volna a helyzet, hogy többet veszíthettünk volna vele, akkor most szigorúbban beszélnénk róla. De mi csak információkat adhatunk neki. Amit utána ő tesz, azt nem tudjuk irányítani. Ő ül az autóban, és tudja, mit csinál.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak