Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso Stroll célba kíséréséről: Nem akartam még egy padlólemezt összetörni…

Alonso Stroll célba kíséréséről: Nem akartam még egy padlólemezt összetörni…

F1
Lance Stroll meg-nem-előzésével először szenvedett házon belül vereséget Fernando Alonso 2023-ban, az Aston Martin pedig az idei leggyengébb vasárnapját produkálta. A spanyol mindkettőről elmondta véleményét a leintés után.

A legjobb ötbe jutást tűzte ki célként Fernando Alonso a Spanyol Nagydíjra az elszúrt időmérője után a 9. helyről, míg főnöke titkon azért remélte, lesz némi esélyük a dobogóra is. Idén először azonban nem volt. Az Aston Martinnak az eddigi versenyeket tekintve most először nem volt meg a tempója arra, hogy akár csak csatázzon a legjobb helyezésekért.

Alonsóék a lágy-lágy-kemény gumisorrendű taktikát követték, és már a verseny elején látszott, hogy képtelenek tartani a lépést a Mercedesekkel, de Carlos Sainz Ferrarijával is.

A kétszeres világbajnok korábban többször hangsúlyozta, tudják, hogy lesznek versenyek, amiken csak a 7-8. hely lesz a maximum számukra – ez most pontosan ilyen volt. Alonso a hajrára felzárkózott a futam elején még a harmadik helyen is álló Lance Strollra, megelőzni viszont meg sem próbálta, így a 7. helyen vitte célba a zöld autót.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Hogy nem a hatodikon, az kicsit saját döntés is volt. „Szóljatok Lance-nek, hogy nem kell aggódnia, csak egy kis előnyt akarok kiépíteni hátrafelé” – kérte Alonso pár körrel a leintés előtt a csapattól, hogy nyugtassák meg csapattársát.

„Egy-két tizeddel jobb voltam, frissebb gumin voltam, de ez nem volt elég ahhoz, hogy közel kerüljek hozzá” – mondta erről a Sky Sportsnak.

Eltörtem egy új padlólemezt tegnap, nem akartam eltörni még egyet ma. És nem akartam, hogy ő törjön el egyet, csak mert próbál védekezni. Ezért mondtam a srácoknak, hogy nekünk ugyanaz a kettő: hatodik-hetedik hely, hetedik-hatodik hely, szóval csak hozzuk haza.”

Alonso szerint a fő problémát az autó tempója jelentette Barcelonában, ezért nem sikerült jobb eredményt elérniük. „Nem volt meg a tempónk. Nem voltunk elég gyorsak a lágyon, nem volt meg a tempónk a végén a keményen. Nem hinném, hogy a taktikán múlt – egyszerűen nem voltunk elég gyorsak ma. Meglátjuk, miért volt így. És próbálunk jobbak lenni Kanadára.”

Fernando Alonso előzi Esteban Ocont az 51. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

A mostani 14 pont az Aston Martin idei leggyérebb ponttermése volt, a dupla dobogót ünneplő Mercedes eléjük is ugrott a konstruktőri bajnokság második helyén. Alonso szerint igen nehéz lesz felvenni a versenyt a jelek szerint nagyot javult csillagosokkal.

„Igen, gyorsak. És aggasztó ez számunkra. Egész évben az volt. Nagyon kiegyensúlyozott versenyzőik vannak. Nekünk van egy nagyon gyors autónk, de úgy tűnik, csak egy autóval szerzünk pontokat vagy bajba kerülünk a versenyen. Ők viszont mindig ott vannak, szóval nagyon kemény ellenfelek lesznek”

– dicsérte Lewis Hamiltont és George Russellt.

Alonso versenyének a legforróbb pillanatát talán a hajrában bemutatott Esteban Ocon elleni előzés jelentette. Volt csapattársa igen agresszíven szorította őt a boxfal felé a célegyenesben. A spanyol ezúttal azonban nem kritizálta a korábban általa sokszor kóstolgatott franciát. „Szerintem renden volt. Kérdezte ezt más is, de megelőztem Cunodát, Csout és Estebant, és belülről én mindhármat nagyon hasonlónak éreztem” – vette védelmébe az Alpine versenyzőjét.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak