Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton szeme előtt már inkább 2024 és a nyolcadik cím esélye lebeg

Hamilton szeme előtt már inkább 2024 és a nyolcadik cím esélye lebeg

F1
A szabályváltozások óta nem érezte ilyen jónak az autóját Lewis Hamilton, mint a mostani megújult változatában, ám egyértelművé tette, az ő szeme előtt már 2024 és a nyolcadik bajnoki cím lebeg.

Lelkesek, mint már nagyon rég. Egy új kezdetet jelentett a Mercedes számára a Monacóban debütált, de a valódi arcát igazán csak Spanyolországban megmutató fejlesztési csomag. Oldaldobozokat kapó autójuk egy szemléletváltás eredménye, melyet a csapat a hercegségben még csak biztatónak talált, Barcelonában viszont már egyenesen lelkesítőnek.

A vasárnapi verseny a csillagosok legjobbja volt eddig 2023-ban. Lewis Hamiltont a második, George Russellt a harmadik helyen intették le, a versenytempójuk pedig már nem volt annyival gyengébb a Red Bullénál, mint a korábbi alkalmakkor. Max Verstappen persze még így is nagy fölénnyel, 25 másodperces előnnyel nyert, ám Hamilton a tavalyi nagy szabályváltozások óta még nem érezte ennyire jónak az autójukat, mint most.

„Ami engem illet, az elmúlt másfél évet tekintve egyértelműen a mostani volt a legjobb autó. Elismerés az elképesztő embereinknek, akik keményen dolgoznak a fejlődésért”

– mondta a hétszeres világbajnok.

„Ezen a hétvégén éreztem a legjobbnak. Szombaton és ma volt a legjobb az elmúlt tizennégy-tizenöt hónapot tekintve, és ez nagyon biztató – nemcsak számomra, a csapatnál mindenki számára. Nagy lökést ad mindenkinek lelkileg, és ezt az energiát az autó fejlesztésére fordítjuk.”

Lewis Hamilton (Fotó: EPA/Enric Fontcuberta)

Hamilton lelkesedése azonban nem most kezdődött, már Monacóban is sokkal jobb hangulatban versenyzett, mint előtte bármikor. És talán az sem véletlen, hogy a mostani sikerük után máris a szerződéshosszabbításról és a jövőjükről kezdett beszélni.

Kapcsolódó tartalom

A futamot követő sajtótájékoztatón a britet megkérdezték, szerinte elkaphatják-e a Red Bullt most, hogy új alapokra helyezték az autót és ezen az úton járva kezdik el fejleszteni. Mindent elmond az elszántságáról és elköteleződéséről, hogy jelezte, neki már nem az idei év kozmetikázása a fő célja, hanem az, hogy 2024-ben visszatérjen a bajnoki küzdelembe.

„A jelenlegi autónkkal nem gondolnám, hogy képesek leszünk elérni az ő teljesítményszintjüket. De dolgozunk rajta, fejlesztjük az autót. A jelenlegi csomagunkkal a mostani tempó a határ. De nagyon sokat dolgozunk, tanulmányozunk dolgokat, amik remélhetőleg érkezni fognak a jövőben.”

„Vélhetően ők is fognak fejlődni az év során, így minden egyes lépésünkkel nagy darabot kell lefaragnunk velük szemben. Ma jó pár tizeddel előttünk voltak, már nem emlékszem pontosan. Talán fél másodperccel körönként. És egy körön ez kicsivel többel.”

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

„Úgy vélem, a helyes irányba tartunk. És tudom, hogy van pár dolog a tarsolyunkban a folytatásra.”

„Remélem, hogy év végére… jó lenne, ha a kihívóikká válhatnánk. De azt mondanám, én jobban összpontosítok arra, hogy jövőre meglegyen az autónk, amivel a legelső naptól kezdve a kihívóik lehetünk. Minél messzebbre jutunk ezzel az autóval idén, annál jobb hatása lesz a következő évire is”

– fejtegette Hamilton.

Akármikor kötik meg és jelentik be az új szerződésüket, e mondatok alapján nem tűnik kétségesnek, hogy Hamilton már elkötelezte magát a „nyolcadikról” szóló küldetés mellett.

Persze azért óvatosságra intett. „Nagyon nagy előnyük van, és Max továbbra is nyerni fog idén. És ez azt is jelenti, hogy korábban kezdhetik a fejlesztést a következő évre, mint bárki más. Vagy talán már el is kezdték. És ez jelenti a veszélyt. Keményen kell dolgoznunk, de közben meg is kell találnunk a megfelelő egyensúlyt” – célzott az idei és a jövő évi projekt közötti figyelemmegosztásra.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: LAT Images)

További tartalmak