Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton szerint türelmetlenség, Norris szerint balszerencse volt az ütközésük

Hamilton szerint türelmetlenség, Norris szerint balszerencse volt az ütközésük

Sky Sports, F1
Lewis Hamilton szerint türelmetlen volt az első kanyarnál nekiütköző Lando Norris. Honfitársa nem hibáztatta a mercedesest – és nem érezte úgy, hogy ezen úszott el a pontszerzésük.

Hamar köddé vált a szombati nagy eredmény. Lando Norris nagy meglepetésre a harmadik rajtkockát szerezte meg a Spanyol Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a második sorból vághatott neki a barcelonai futamnak. Előre jelezte, hogy a melegebb időjárás valószínűleg visszaveti majd az autójuk versenyképességét, ám arra aligha számított, hogy ebből a helyzetből már az első kör végére utolsó lesz a mezőnyben.

Hogy így alakult, az a Lewis Hamiltonnal történt ütközés következménye. Az első kanyarkombinációnál a balos 2-es kanyarnál belülre húzódott, remélve, hogy a 3-asban kívülről támadhatja az előtte haladókat, ám a Max Verstappent és Carlos Sainzot kerülő Lewis Hamilton ráhúzta az autóját, és bal hátsó kerekével letörte a McLaren első szárnyának felét.

A hétszeres világbajnok szerint Norris hibája volt az incidens. „Csak egy nagy ütést éreztem hátulról. Max és Carlos eléggé szélesre mentek és mélyre az egyes kanyarban, aztán visszajöttek és keresztezték az utat. A turbulenciájukban voltam, ezért türelmesnek kellett lennem. Aztán kaptam egy ütést hátulról.”

Lando Norris (Fotó: XPB)

„Sajnálatos volt ez Lando számára, mert elképesztő munkát végzett szombaton. Jó látni a McLarent a második sorban. Viszont ha nem is előztem volna meg az első kanyarban, megelőztem volna később, mert jobb volt a versenytempóm.”

„Nem lett szép az eredmény számára. Ha ma egy kicsivel türelmesebb, talán jobb eredményt ért volna el. De az ember él és tanul”

– vonta le a (Norris számára) tanulságot Hamilton.

A McLaren versenyzője csak a megállapítása azon részével tudott vitatkozni, hogy jobb eredményt érhetett volna el. Norris nem hibáztatta honfitársát, inkább csak magát.

„Nem láttam, hogy a Red Bull lement előttem, ezért azt gondoltam, hogy normál tempóval megyünk a második kanyarban, de mindenki nagyon visszavett. Szóval szerintem puszta balszerencse volt. Talán tévedek, de rosszul mértem fel a helyzetet, mert nem láttam, hogy előttem az autó letért.”

Lando Norris (Fotó: XPB)

A kérdésre, helyezkedhetett volna-e másképpen a rajtnál és az első kanyarokban, Norris elmondta: „Sok mindent lehet mondani arról, mit tehettél volna. Én akkor próbáltam keresztbe menni, hogy szélárnyékot fogjak az előttem lévőn, de közben mindenki jobbra ment, szóval talán nem sikerült a legjobban a rajtom.”

„Nincs sok mentség. Talán jobban harcolhattam volna Lewis ellen az első kanyarban, de nagyon elszánt volt, és talán a pálya mellett kötöttem volna ki. Talán az lett volna a biztonságosabb: lemenni a pályáról. De mint mondtam, e csak balszerencse volt, nem történt semmi rossz, megesik. És nem változtatott a napunkon.”

Norris szerint a történetben az a szomorú, hogy a pontszerzésük nem pusztán e baleseten úszott el. „Amúgy sem volt meg a tempónk a pontszerzéshez. Nehéz délután volt, de erre számítottunk. A harmadik rajthely nagyszerűnek láttatott bennünket, de abban sem voltunk biztosak, hogy pontszerző helyen fogunk célba érni.”

Kiemelte, nem tizedek, másodpercek hiányoztak nekik a jobb eredményhez. „A szombat meglepetés volt, mert egész évben nem volt ilyen tempónk. Nem tudom, miért történt. Ezt a kérdést kell feltennünk magunknak is. De nem is érdekel, csak viszem a harmadik helyet. Nagyszerű volt, de a mai a teljes ellentéte volt ennek, ami sokkoló. De mondhatnám, hogy ez a normál tempónk volt. Hasonló a Haasokéhoz és azokéhoz, akikkel egész évben csatázunk. Egyszerűen a szombat állított be túl jónak. Semmi meglepő nem történt. Sok munkánk lesz – de egész évben ezt mondogatjuk” – értékelte a szomorú valóságot Norris.

Borítókép: Lando Norris és Lewis Hamilton első körös ütközése (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak