Musorujsag
Élő Eredmények

Mercedes: Kellett az év eleji sokk, hogy bátor döntéseket hozzunk

Mercedes: Kellett az év eleji sokk, hogy bátor döntéseket hozzunk

Sky Sports
Szüksége volt a Mercedesnek az év eleji ébresztőre Toto Wolff szerint ahhoz, hogy meghozzon pár bátor döntést. Az eredmény látható, ám a csapatfőnök óvatosságra int.

Egyelőre úgy fest, sikerült a Mercedesnek új lendületet vinnie az idei szezonjába az autója átalakításával. Lewis Hamilton és George Russell a 2-3. helyet szerezte meg a Spanyol Nagydíjon, és ezzel látszólag igazolták, hogy a koncepcióváltással képesek kijavítani az eddig problémás és lassú autójukat.

„Nagyon örülök, hogy meglett a kemény munka eredménye” – állapította meg elégedetten Toto Wolff csapatfőnök a brit Sky Sportsnak adott interjúban a futam után.

„Hoztunk pár döntést az irányváltásról. Sok olyan elemen változtattunk, amik olyan tényezők voltak, melyekben nem voltunk biztosak. Kockázatos lépés volt, de mindenki ment előre, és jó versenyautónk van.”

A Mercedes Monacóban állt elő egy új padlólemezzel, változtatott az első felfüggesztése kialakításán, emellett feladta a korábbi „zéródobozos” koncepcióját, és hagyományosabb oldaldobozokat szerelt fel a W14-re.

Wolff már a barcelonai időmérő edzés után arról beszélt, hogy ezek voltak azok a területek, melyeken voltak bennük kérdőjelek tavaly óta. Akkor azt mondta, neki is kulcsszerepe volt abban, hogy a csapat végül beadta a derekát és átállt a Red Bull-stílusú oldaldobozokra.  „A mérnökök azt mondják, alig jelent különbséget. Lehet, mert minden az autó alján múlik inkább, ott állítjuk elő a legnagyobb leszorítóerőt, nem a motorborítással. Mi viszont szeretnénk kiiktatni az egyenletből ezeket a tényezőket. Egy hagyományos oldaldobozzal és kocsitesttel most már nem kell többé erről vitatkozni” – magyarázta.

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes/Wolfgang Wilhelm

Hozzátette, már az előrelépés, hogy kivettek az egyenletből pár ismeretlent. „Ez egy új alap, amiről indulva folytathatjuk a munkát, egyfajta stabilitással. Anélkül, hogy meg kellene kérdőjeleznünk bizonyos részeit az autónak: hogy a kocsitest, a padlólemez vagy az első felfüggesztés miatt van-e. Ezt most rendeztük, és innen megyünk tovább.”

A verseny után megkérdezték, miért tartott ilyen sokáig a felismerés és a változtatás. Wolff szerint rájuk fért az ébresztő pofon…

„Szerintem kellett nekünk az év eleji sokk, hogy megértsük, ez így nem visz előrébb, nem tudunk többet nyerni vele. Ezt leráztuk és mentünk előre. De vannak átfutási idők. Meg kell tervezni, le kell gyártani az elemeket, és a csapat hatalmas munkát végzett azzal, hogy itt fel tudtuk ezeket rakni az autóra.”

Nico Rosberg említette Wolff ebben játszott szerepét, ám az osztrák ekkor már elhatárolódott ettől. „Nagyon kedves vagy, de ennek semmi köze hozzám. Ha én kezdem el tervezni az autót, az nem egy jó helyzet… Egyszerűen arra összpontosítottunk, amiről tudjuk, hogy jól csináljuk. Az egész a mérnöki részleg érdeme, akik összerakták ezt az autót. Az év eleji ébresztő jó volt” – méltatta a szakembereiket.

 

Barcelona félrevezető lehet?

Wolff szerint a munkájuk eredménye látványos. A Red Bullt viszont még messze nem érték utol. „Az a tanulság, hogy jó az autónk a versenyen. Lewis öt-hat másodperccel jött ki Max mögé, miután megelőzte Carlost. Sokkal közelebb vagyunk. De persze látjuk, mi a mérce. Huszonöt másodperc a hátrányunk, de a valóságban talán inkább csak tizenöt-tizenhat, mert Lewis a végén már csak körözgetett” – értékelte a helyzetüket.

A barcelonai jó eredmény persze még nem feltétlenül jelent fordulatot. Emlékezhetünk rá: egy éve hasonló eufóriával beszéltek a Spanyol Nagydíj után arról, hogy volt némi esélyük a győzelemre, hogy a legjobbak tempóját futották, és hogy a jelek szerint megfejtették az autójuk titkát. Aztán már a következő hétvégéken jött a kiábrándító visszazuhanás.

Kapcsolódó tartalom

Wolff már csak emiatt is óvatosságra int. „Két lábbal a földön kell maradnunk, mert Barcelonában optimálisak voltak a körülmények. Az autó tavaly is jól ment itt, és most a hőmérséklet is stimmelt. Szép idő volt, friss, nem túl hideg, nem túl meleg, az autó a működési tartományában volt” – sorolta, milyen tényezők vezethetik félre őket.

A folytatás kapcsán elmondta: „Egyszerűen fokozatosan csipegetnünk kell a hátrányból. És igazán jók vagyunk a finomításban. Ha van egy beállítási irány és egy fejlesztési irány, mi belevágunk. Emellett az aerodinamikai tesztidő terén is lesz némi előnyünk. De realistának kell lennünk a mai eredménnyel.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: Jiri Krenek)

További tartalmak