Musorujsag
Élő Eredmények

„Nevetséges büntetés” – Cunoda szerint ellenfele beetette az FIA bíróit

„Nevetséges büntetés” – Cunoda szerint ellenfele beetette az FIA bíróit

The Race
Igazságtalan büntetés egy megjátszott kiszorításért? Cunoda Jukit igencsak dühös volt az FIA-ra a pontszerzésébe került ítélet miatt.

Mozgalmas verseny volt a Spanyol Nagydíj Cunoda Juki és Csou Kuan-jü számára is. A két távol-keleti versenyző a futam hajrájában egymással találta szembe magát. Az 59. körben az Alfa Romeo versenyzője a DRS segítségével indított támadást a 9. helyért. Külső ívről próbálta kifékezni az Alpha Taurit, ám le kellett vágnia az első kanyart.

Cunoda 5 másodperces időbüntetést kapott, mivel az FIA bírósága szerint leszorította a pályáról az ellenfelét. E büntetés azt jelentette, hogy nemcsak a 9. helyet, de a pontszerzést is elbukta: a 12. helyre sorolták vissza.

A vehemenciájáról ismert japán nem volt boldog, amikor megtudta, hogy megbüntették. Szerinte Csou tulajdonképpen „beetette” a bírókat…

„Ez egy nevetséges büntetés volt, és igazságtalannak érzem! Amikor megláttam, hogy közeledik, balra hagytam neki helyet, és úgy érzem, egyszerűen túl korán feladta. Kiment és megjátszotta, mintha kivezettem volna, pedig nem. Határozottan volt ott elég hely kívül”

– morgolódott Cunoda.

„Nyilván nyomást gyakoroltam rá, de még így is volt ott hely. Nem értem, miért kaptam a büntetést. Igazságtalannak érzem, és igazán szigorúnak.”

Cunoda Juki (Fotó: XPB)

A harmadik szezonját teljesítő versenyző a sikeres védekező manőverrel két pontot szerezhetett volna, vagyis annyit, amennyit eddig egész évben. Bosszúságát csak tetézte, hogy az FIA esélyt sem adott neki az igaza bizonyítására. „Csak a kockás zászló után értesültem a büntetésről. Amikor mondták, nagyon csalódott lettem. Közben kíváncsi is voltam, hogy a csapat harcolt-e, hogy mégse kapjak büntetést, mert ez… Biztosan kérdezték, de jó lenne, ha lenne egy kis vita az FIA-val, mivel mindenféle megbeszélés nélkül adták az öt másodpercet.”

Csou természetesen másképp élte meg a történteket. Szerinte egyértelmű kiszorítás történt.

„Nagyon világos volt. Előrébb voltam az egyes kanyar féktávján és a kanyar közepén, és nagyon sok helyet hagytam. Aztán láttam, hogy nem lassít, felengedtem a féket, és ő letolt, ami miatt elkerülő manővert kellett tennem és a bukóteret kellett választanom, máskülönben ütköztünk volna.”

„Nehéz volt utána, mert annyi kosz került a gumimra. De a végén képes voltam mögötte maradni a megfelelő helyzetben, és visszakaptam a pozíciót” – mondta a két ponttal gazdagodó kínai.

Borítókép: Cunoda Juki és Csou Kuan-jü esete (Fotó: Forma1/Twitter)

További tartalmak