Musorujsag
Élő Eredmények

Pérez dühös a pályalevágó Russellre – ezen múlt a dobogója?

Pérez dühös a pályalevágó Russellre – ezen múlt a dobogója?

F1, Sky Sports, Motorsport-Magazin
A Red Bull szimulációit túlszárnyalta, de a dobogóra nem ért fel Sergio Pérez Spanyolországban. Szerinte George Russell a megúszott büntetésének köszönheti, hogy előtte végzett.

Mosolygott Helmut Marko a szombati időmérő edzés után, amikor a német Sky televízió riportere közölte vele, Sergio Pérez a dobogót vette célba a 11. rajthelyről vasárnapra, ám versenyzője végül nem volt olyan távol attól, hogy megvalósítsa a tervet. Egészen pontosan 3,423 másodpercre.

A Red Bull a közepes gumin küldte harcba a bajnoki második helyezettjét, aki szépen egerészte magát előre, számos előzést bemutatva. A Mercedesek azonban túl nagyot javultak ahhoz ezen a versenyen, hogy őket is be tudja cserkészni. Pérez hiába tűnt gyorsabbnak a hajrában, George Russellt már nem volt ideje támadni.

„A szimulációk azt mondák, hogy egy tiszta versennyel ötödik lesz. Ő jobbat ért el, negyedik lett” – mondta Christian Horner csapatfőnök.

George Russell (Fotó: XPB)

Russell elnézett kanyarlevágásán múlt?

Pérez ezzel szemben félig üresnek látta a poharat, aminek az egyik oka az volt, ahogyan Russell elé került a rajtnál. Míg ő nehézkesen indult a közepes gumin, a Mercedes mögüle, a 12. helyről startoló versenyzője az első kanyarkombinációt levágva került elé. Több pozíciót is nyert a manőverével, és bár az FIA vizsgálta az esetet, a büntetéstől eltekintett.

„George az első körben mélyre ment és sok pozíciót nyert vele. Én visszavettem, hogy tisztább legyen a rajtom” – mondta Pérez, majd hozzátette: „George csak azért lett dobogós, mert levágta az első kanyart.”

A britnek a Red Bull főnökei szerint is szerencséje volt, hogy megúszta a büntetést. „Russell a rajtnál ment előre. Máskülönben talán összejött volna a dobogó” – vélekedett Helmut Marko tanácsadó. Christian Horner csapatfőnök hozzátette: „Checo az első körökben veszített. Nem volt jó a rajtja. George-nak sikerült menekülnie a pálya levágásval, és megúszta a büntetést. Szerintem ez jelentette a végén a különbséget.”

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Idővesztés a kényszeróvatosság miatt

Pérez utólag már nem biztos benne, hogy olyan jó ötlet volt a közepes gumin rajtolnia. Az első körben legalábbis hátránynak érezte. Rámutatott: „Szerintem elérhető lett volna a harmadik hely, de a több ponthoz többet kellett volna kockáztatnom az első körben, és talán az elrontotta volna a versenyem.”

Ezt nem engedhette meg. „Türelmesnek kellett lenem, főleg az első körben. Nem vállalhattam felesleges kockázatot, ez fontos volt. Türelmesnek kellett lenni és sokáig kellett menni, hogy aztán később versenyezhessek. De sajnos egy kicsivel lemaradtunk George-tól.”

A versenynek több pontja is volt, ahol összeszedhette volna a Russell utoléréséhez szükséges időt. Például Fernando Alonso utolérésekor. „Beragadtam az Aston Martin és Fernando mögé, és nehéz volt előzni. Nem tudtam olyan ütemben javítani, mint szerettem volna.”

„Elég nehéz volt előzni. Amint Fernando mögé értem, az ő tempóját kellett futnom. Ez megnehezítette.”

Emellett eleinte abban sem volt biztos, hogy Russell a fő ellenfele. „Akkor azt gondoltam, nem George-dzsal vagyok versenyben, hanem Carlosszal. A legelején láttam már, hogy George igazán gyors.”

Carlos Sainz és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Az időmérő ára

Pérez összességében hozta, amit ki tudott hozni belőle a 11. rajthelyről. „Csalódott vagyok a nappal, de végül is a rossz időmérőért fizettünk meg. A stratégiánk jó volt, de azt nézve, honnan rajtoltam, ennél többet nem tehettünk.”

„Ez van. Ha ennél jobb helyen akartunk volna célba érni, egy sokkal jobb időmérő edzésre lett volna szükség. Most már Montrealt várom.”

Elismerte, a szünet nem jön neki rosszul a csalódást keltő két hét után, melyben 14-ről 53 pontra nőtt a hátránya a bajnokságban a Monacóban és Barcelonában is nyerő Max Verstappennel szemben. „A mostani után szükség lesz azelemzésre. Meg kell értenünk, mi történt, és biztosítanunk kell, hogy jobbak leszünk” – tekintett előre a mexikói.

További tartalmak