Musorujsag
Élő Eredmények

Hornert akarta a Ferrari – Marko szerint millióikba került a megtartása

Hornert akarta a Ferrari – Marko szerint millióikba került a megtartása

Blick, Sky Sport
Több milliójába fájt a Red Bullnak a Ferrari által csábítgatott Christian Horner megtartása. Helmut Marko erről és Adrian Newey átszerződésének „majdnem bejelentéséről” is mesélt.

Hogy jól fut a szekér mostanság a Red Bullnak, az nem csak az eredményein látszik. A riválisok egyre nagyobb erőket mozgósítanak, hogy megszerezzék a szakembereiket, és a szerződtetésükkel tegyenek szert új lendületre és ötletekre a saját akadozó projektjeikben.

A Spanyol Nagydíj előtt a McLaren jelentette be, hogy a következő év kezdetétől technikai igazgatói minőségben (ebből náluk három is van) náluk folytatja a pályafutását Rob Marshall, aki 17 éven át erősítette a Red Bullt. A szakember a Sebastian Vettel-korszakban még az autó tervezésében vett részt, aztán a mérnökök főnöke lett, az utóbbi időben pedig az új motorrészlegnél, a Red Bull Powetrainsnél is szerepet vállalt.

Az Aston Martin korábban Dan Fallows aerodinamikai vezetőt csábította át a Red Bulltól (több további szakemberrel együtt), és a hírek szerint a Ferrari is folyamatosan hívogat embereket Milton Keynesből. Sajtóhírek szerint kettő már munkába is állt Maranellóban.

Christian Horner és Mattia Binotto (Fotó: XPB)

A legnagyobb neveket azonban egyelőre meg tudta tartani a címvédő csapat. Pedig Helmut Marko tanácsadó a svájci Blicknek elárulta, őket sem hagyták az ellenfelek. Az osztrák megerősítette, hogy 2022-ben a Ferrari a csapatfőnökükre, Christian Hornerre is kivetette a hálóját. Markónak a tavalyi Kanadai Nagydíjon kellett győzködnie kollégáját a maradásról.

„Egy teljes éjszakába telt, mire meggyőztem Hornert, hogy maradjon a Red Bullnál. És ez plusz millióinkba került”

– mesélte Marko.

A története egyúttal azt is megerősíti, hogy a Ferrari már a tavalyi első félévben kereste Mattia Binotto utódját. A hírek szerint Horner mellett Andreas Seidl volt a másik kiszemeltjük, ám tőle is kosarat kaptak. Így kötöttek ki végül Frédéric Vasseurnél.

Adrian Newey (Fotó: XPB)

Marko korábban azt is elárulta, hogy Adrian Neweyt eközben a Mercedes kereste a közelmúltban. Vele azóta már hosszabbítottak. A sztártervező azonban az évek során mindig is kapós volt. A Ferrari is többször próbálta őt megszerezni. Marko szerint egyszer nem is érezték magukat ettől olyan távol.

„Az akkori Ferrari-főnök, Montezemolo már ünnepelt a boxutcában, és be akarta jelenteni a megállapodást. De az éjszaka folyamán még sikerült meggyőznünk Neweyt”

– mesélte a Blicknek.

Rob Marshall (Fotó: Red Bull)

Ami a McLarenhez távozó Marshallt illeti, Marko nem tart attól, hogy kulcsemberük kiválása megroppantja a gépezetüket. Erről a barcelonai hétvégén a német Sky Sportnak beszélt. „Mindkét oldalról nagy egyetértésben váltunk el. Ez az egyezség mindkét félnek jó. Rob az elmúlt tizenhét évben hihetetlenül fontos tagja volt a csapatnak.”

„Időközben viszont teljes szélességében megerősítettük a csapatunkat, ezért úgy érezzük, hogy ez a távozás egyáltalán semmilyen hátrányt nem fog jelenteni számunkra.”

Az ellenfelek próbálkozásai nem lepik meg Markót, de egy dolog kicsit mégis. „Hallva, milyen magas fizetéseket kínálnak, azon csodálkozom, hogyan fér ez bele a költségvetési plafonba… Mindenesetre világos, hogy amikor egy csapat sikeres, a többiek próbálnak embereket megszerezni tőlük” – állapította meg.

Borítókép: Christian Horner és Helmut Marko (Fotó: XPB)

További tartalmak